روزياتو/اگر شما نيز يک علاقه و کشش ناگهاني و شديد را به شخصي که نمي شناسيد پيدا کرده ايد بدون شک اين علاقه پنهان را با دوستانتان در ميان گذاشته ايد. هر چند هيچ تعريف قطعي و کاملي براي يک علاقه و شيدايي زودگذر (crush) وجود ندارد اما خصوصياتي وجود دارد که آن را از يک علاقه جدي و رمانتيک متفاوت مي سازد. کارشناسان بر اين باورند که علاقه ناگهاني و شديد معمولاً ريشه در فانتزي و روياهاي فرد داشته و کساني که چنين احساسي دارند سعي مي کنند ارزش هاي خود را در قالب شخصي که شيفته او شده اند جاي دهند.
اين در حالي است که اطلاعات بسيار کمي در مورد طرف مقابلتان داريد و همين موضوع آن را به يک علاقه عاشقانه يا يک رابطه عاشقانه متفاوت مي سازد، جايي که چيزهاي زيادي در مورد طرف مقابلتان دانسته و گمانه زني ها و فرضيات شما بر اساس تجربيات واقعي که با او داشته ايد شکل گرفته است. براي مثال، وقتي که نسبت به کسي علاقه اي ناگهاني و شيداگونه داريد ممکن است به شکلي ناخودآگاه فکر کنيد کسي هميشه در اتوبوس يا کلاس درس کنار شما مي نشيند انسان مهربان و مسئوليت پذيري است اما هيچ راه و دليلي براي تاييد اين فرضيه نداشته يا دستکم به آن دلايل اعتماد کامل نداريد زيرا اعتماد از طريق زمان و يک رابطه پايدار بدست مي آيد. علاقه و اشتياق شديد ناگهاني از راه دور ايجاد مي شود در حالي که عشق واقعي از طريق ارتباط بلند مدت با فرد مقابل و يک رابطه واقعي بدست مي آيد.
علاقه شديد ناگهاني و روابط عاشقانه شباهت هاي بيولوژيک زيادي دارند
اگر چه بين علاقه شديد اما زودگذر و عشق واقعي فراتر از آن تفاوت آشکاري وجود دارد اما شباهت هايي نيز ديده مي شود، مانند احساسي که در هر دو مورد به طرف مقابل داريد. احساس عشق واقعي و علاقه زودگذر باعث آزاد شدن هورمون هاي نشاط آور دوپامين و اوکسي توسين در مغز مي شوند. وقتي کسي را مي بينيد که به طور بالقوه مي تواند شريک زندگي شما باشد، چه غريبه يا همکار يا آشناي دور، مغز شروع به فعال کردن شبکه شناختي خود مي کند، بخشي از مغز که تجربيات گذشته، اولويت ها و تصويرمان از خود را نگهداري مي کند.
با فعال شدن اين بخش از مغز، به چشمان ما دستور داده مي شود که طرف را دوست داشته باشيم. اين فرآيند به سرعت رخ مي دهد بدون آنکه از لحاظ ذهني متوجه آن باشيد هر چند ممکن است بدن با واکنش هايي مانند افزايش ضربان قلب، احساس پروانه اي در درون و فکر کردن بيش از حد به اين ماجرا به اين موضوع پاسخ دهد.
نمي توانيد روي علاقه شديد زودگذر به کسي کنترل داشته باشيد اما مي توانيد مانع از غالب شدن آن بر زندگيتان شويد
اگر چه علاقه ناگهاني زودگذر و عشق واقعي واکنش هاي بيولوژيک يکساني ايجاد مي کنند اما تفاوت هاي واضحي بين اين دو وجود دارد. در واقع علاقه زودگذر يک کشش غيرقابل کنترل است زيرا بسيار سريع تر از عاشق شدن رخ مي دهند که مورد اخير بسيار آرام تر و در طول مدت زمان طولاني تري ايجاد مي شود. به همين دليل عشق ناگهاني مانند يک ورطه است که ظاهراً نمي توانيد از آن خارج شويد. با اين وجود، اگر چه نمي توانيد روي علاقه ناگهاني به کسي کنترل داشته باشيد اما هنگامي که متوجه آن شويد مي توانيد با استفاده از نيروي اراده، مديتيشن، برنامه ريزي و تمرين آن را متوقف کنيد. در صورتي که فرد مورد نظر شما همکارتان بوده يا از قبل با شخص ديگري در رابطه هستيد اين روش ها مي توانند بسيار موثر باشند.
علاقه زودگذر و ناگهاني مي تواند وارد قلمرو عشق نيز بشود
عليرغم تفاوت ها، اين امکان وجود دارد که علاقه ناگهاني به يک رابطه واقعي منجر شود. در حالت علاقه ناگهاني مشکلي با فاصله نداريد زيرا هنوز به طور کامل وارد آن نشده ايد اما اگر شروع به داشتن تجربيات مشترک و شخصي با طرف مورد نظرتان کنيد يک سيستم تعلق و نزديکي شکل مي گيرد. در ادامه يک رابطه بوجود آمده و ممکن است مغز و بدن واکنش متفاوتي داشته باشند مانند احساس غم و تنهايي هنگامي که آن شخص از لحاظ فيزيکي در کنار شما نيست. اين اتفاق در صورتي که شما بيشتر در علاقه شديد ناگهاني به فرد فرو برويد رخ خواهد داد. «اثر صرف در معرض قرار گرفتن» يک اصل روانشناختي است که بر اساس آن هر چه دو نفر در معرض چيزي قرار بگيرند، چه يک ايده، چه يک آهنگ يا شخص، احتمال اينکه به آن علاقه پيدا کنند بيشتر است.
اگر به شخصي که در مترو مي بينيد علاقه اي از راه دور و ناگهاني پيدا کرده ايد، بهترين کار اين است که سعي کنيد به او نزديک شده و بيشتر او را بشناسيد تا ببينيد که آيا با تصوراتي که از او در ذهن خود ساخته ايد شباهتي دارد يا خير. در صورتي که نتيجه متفاوت بود بايد سعي کنيد خود را از او دور نگه داريد.
بازار