گجت نيوز/ شهر افسانهاي آتلانتيس، شهري گمشده در زير آب است که هنوز به صورت يک راز باقي مانده است. شهرهاي گمشده ديگري نيز وجود دارند که واقعيت داشته و به دلايل مختلفي زير آب مدفون شدند.
شهر اولوئوس (Olous)

در سواحل مديترانهاي يونان شهري کوچک به نام «اولوس» وجود دارد که ساليان سال پيش شهري با 40 هزار نفر جمعيت بوده است. اين شهر گمشده باستاني که به عنوان يک شهربازاري شناخته ميشد بر اثر زلزلههاي مختلف و سيل به زير آب رفت ولي هيچوقت از ذهنها خارج نشد زيرا هميشه بقاياي آن به راحتي قابل مشاهده بوده است.
اين شهر اين روزها به عنوان شهر غواصاني شناخته ميشود که قصد دارند ساعتي را زير آب در شهري باستاني باشند. شهر اولوئوس برخلاف ديگر شهرهاي جزيرهي کرات که روي سنگ بنا شده بودند، شهر اولوئوس روي شنهايي ساخته شده بود که ثبات چنداني نداشتند و سرانجام در اثر زلزله به طورکامل مدفون شد.
روستاي موليفنوا (Mulifanua)

سکونتگاه اصلي قوم لاپيتا، ميکرونزي (Micronesid) و پلينزي (Polynesia) بودند که بعد از مستقر شدن در جزاير اقيانوس آرام، تعداد بسياز زيادي سکونتگاه ساختند.
مشخص نيست که چه تعداد روستاي ديگر در اين جزاير وجود داشته است، چرا که پس از چند قرن، سطوح آبي شديدا متغير است و نقطهاي که زماني خط ساحلي بوده، ممکن است در حال حاضر مرکز يک جزيره باشد. کشف 4 هزار از تکه سفال در سواحل جزير آپولو، نشان ميدهد اين منطقهاي که زير آب مدفون شده از روستاهاي لاپيتا است.
خليج کامباي (Cambay)

خليج کامباي يا خامبات بهطور گستردهاي با استفاده از دستگاه سونار (ردياب زيردريايي) مورد بررسي و کاوش قرار گرفته و پژوهشگران معتقدند هزاران ساخته دست بشر از جمله قطعاتي از سفال و ديگر وسائل خانگي در خليج وجود دارد. قدمت اين شهر زير آبي به 9500 سال قبل از ميلاد مسيح باز ميگردد، در صورتي که اگر اين تاريخ صحت داشته باشد، به اين معني است که اين شهر زماني ساخته شده بود که هيچ کس تصور نميکرد بشر قادر به ساخت چنين شهرهايي با اين وسعت باشد.
در اين شهر جديد تکههاي سفالي، مهرههاي تزئيني و مجسمههايي با استخوان و دندان انسان از اين شهر جديد، کشف شدهاند. اين شهر گمشده باستاني به دليل ذوب آخرين يخهاي عصر يخبندان و بالا آمدن سطح آب، زير آب مدفون شد.
درياچه تيتيکاکا (Titicaca)

درياچهي تيتيکاکا بهعنوان پرارتفاعترين درياچه کشتيراني، اسرار زيادي را سالهاست در خود دارد همچنين اين درياچه، پهنه آبي بسيار زيبايي است که سواحل آن بين پرو و بوليوي تقسيم شده است. اين درياچه بزرگتر از پورتوريکو بوده و داراي چندين جزيره است که برخي از آنها خرابههاي دوره اينکا را در خود دارند. سطح آب در اين جزيرهها بسته به فصل بهطور متوسط 1.5 متر بالا و پايين ميرود. ميتوانيد با قايق به جزيره Taquile رفته و براي رسيدن به آثار تاريخي از 553 پله سنگي بالا برويد.
اخيرا گروهي از غواصان به نام “Akakor Geographical Exploring” بعد از 200 عمليات ناموفق و کاوش در خرابههاي داخل درياچه، سرانجام ويرانههاي معبدي را يافتهاند که از زمان اينکاها باقي مانده است که شامل اشيائي مانند، تکههاي طلا، مجسمههاي سراميکي، بشقابهاي سنگي، استخوان انسان و حيوان، ميشوند. براساس افسانههاي مردم اينکا عامل پيدايش تمام تمدن اينکاها، درياچهي تيتيکاکا است.
اتليت يام (Atlit-Yam)

شهر باستاني اتليت يام در فاصلهاي کمتر از 1.5 کيلومتري ساحل و در نزديکي شهر «هيفا» قرار دارد. اين شهر گمشده باستاني تقريبا دستنخورده باقي مانده و باستانشناسان توانستهاند اسکلتهاي فراواني را به طور دست نخورده و سالم در درون قبرهاي آن بيابند. در مخازن گندم کشف شده از اين شهر نيز بقاياي شپشهاي گندم يافت شده است. همچنين ابزارهاي سنگي و استخواني به همراه دانهي گياهان اهلي مانند کتان و جو در اين ناحيه کشف شدهاند.
شواهد نشان دهندهي جامعهاي است که نه تنها متکي به ماهيگيري بوده بلکه حيوانات اهلي و کشاورزي هم در آن نقش بسزايي داشتهاند. قدمت اين شهر گمشده باستاني که 40 هزار مترمربع وسعت دارد به 7000 سال پيش از ميلاد مسيح بازميگردد.
شهر پورت رويال (Port Royal)

شهر بندري «پورت رويال» که به عنوان فاسدترين شهر جهان در گذشته نيز شناخته ميشود زماني يکي از مهمترين بنادر تجاري دنياي جديد و بهشت دزدان دريايي بود. در سال 1962 ميلادي، وقوع زمينلرزه سبب فرسايش و حل شدن خاک شني اين شهر در آب شد و در عرض چند دقيقه ساختمانها، خيابانها و دو سوم اين شهر به زير آب فرو رفت. اين شهر زيرآبي اکنون يکي از مهمترين بناهاي تاريخي زيرآبي در نيمکره غربي محسوب ميشود. بخش خشکي باقيمانده از شهر پورت رويال اکنون يک روستاي ساحلي براي ماهيگيري است که نشانههاي اندکي از گذشته درخشان و با شکوه خود به همراه دارد.
در سال 1981 برنامهي باستان شناسي تکزاس به همراه دانشگاه A&M و با همکاري موسسهي باستان شناسي دريايي و صندوق منابع ملي جامائيکا شروع به انجام کاوشهايي در زير دريا و درمورد شهري که در قرن 17 ميلادي به زير آب فرو رفته بود، کردند. شواهد به دست آمده حاکي از آن هستند که بخشي از اين شهر گمشده باستاني که در کنار دريا و قسمت بندري بوده، در هنگام فرو رفتن به زير آب صدمه ديده و بيشتر بناهاي باستاني آن از بين رفته است اما بخشي که از بندر فاصله داشته به طور عمودي در آب فرو رفته و کمتر ويران شده است.
بازار