برترين ها/ تصور ميشود که نويسندگي و ادبيات براي اولين بار بين ۴ تا ۷ هزار سال قبل از ميلاد ايجاد شده است. از زمان به وجود آمدن نوشتن و کتابت، مجموعهاي باورنکردني از مواد مختلف براي ضبط متون از جمله خاک رس، ابريشم، سفال، پاپيروس و حتي تابوت استفاده شده است؛ بنابراين سؤال از قديميترين کتاب بازمانده و موجود در جهان، تا حد زيادي بستگي به نحوه طبقهبندي شما دارد.
امروز با ما در آخرين خبر همراه باشيد تا با هم ليستي از قديميترين نسخه کتابهايي که در حال حاضر در جهان وجود دارند را با هم بررسي کنيم.
۱۰. دفترنامه مادريد (Madrid Codex)
اين کتاب در سال ۱۸۶۰ ميلادي در اسپانيا کشف شد و يکي از ۳ کتاب بازمانده در قالب دفترنامههاي مايا از دوران پيشاکلمبي است که طبق گاهنگاري آمريکاي مرکزي، مربوط به ۹۰۰ تا ۱۵۲۱ ميلادي است. از آنجا که اين مجموعه در موزه آمريکايي مادريد نگهداري ميگردد، به همين نام مشهور گرديده است.
کارشناسان در مورد تاريخ دقيق نوشتن اين کتاب و قدمت آن اختلاف نظر دارند، اگرچه گفته ميشود که قدمت آن به قبل از فتح اسپانيا در قرن شانزدهم ميلادي برمي گردد. اين کتاب در حال حاضر در موزهاي در شهر مادريد اسپانيا نگه داري ميشود.
سن تخميني: ۴۹۴ سال
۹. انجبل گوتنبرگ (Gutenberg Bible)
کتاب مقدس گوتنبرگ، که به عنوان کتاب مقدس ۴۲ سطري نيز شناخته ميشود، توسط کتاب گينس، به عنوان قديميترين کتاب چاپ شده مکانيکي جهان ذکر شناخته ميشود که اولين نسخههاي آن در سال ۱۴۵۴-۱۴۵۵ ميلادي چاپ شد. اين کتاب توسط يوهانس گوتنبرگ و در ماينز آلمان چاپ شد و قديميترين کتاب چاپ شده با استفاده از نوع متحرک در غرب محسوب ميشود. اگرچه قرنها قبل از آن در چين، نمونههايي از چاپ کتاب مانند «الماس ساترا» وجود داشته است.
۴۸ نسخه شناخته شده از اين کتاب در حال حاضر وجود دارد که ۲۱ نسخه آن کامل است. تصوير فوق مربوط به نسخه است که در کتابخانه عمومي نيويورک وجود دارد.
سن تخميني: ۵۵۹ سال
۸. کتاب شعر سلتيک (Celtic Psalter)
اين کتاب که در اسکاتلند و دانشگاه «ادينبورگ» نگهداري ميشود نخستين بار در سال ۲۰۰۹ در معرض ديد عموم مردم گذاشته شد. تصور ميشود اين کتاب جيبي، از قرن يازدهم بر جاي مانده باشد. اين کتاب به عنوان قديميترين کتاب اسکاتلند نيز شناخته ميشود. مردم ميتوانند در وبسايت رسمي سايت ادينبورگ نيز از صفحات اين کتاب ديدن کنند.
قدمت تخميني: ۹۳۸ سال
۷. الماس سوترا (Diamond Sūtra)
قديميترين کتاب چاپ شدهي تاريخ جهان، يک کتاب مقدس بودايي است که الماس سوترا نام دارد. ﺳﻮﺗﺮﺍ ﺑﻪ ﻃﻮﺭ ﻟﻐﻮﯼ ﺑﻪ ﻣﻌﻨﺎﯼ ﺭﯾﺴﻤﺎﻥ ﺍﺳﺖ. ﻣﻨﻈﻮﺭ ﺍﺯ ﺍﯾﻦ ﻧﺎﻡﮔﺬﺍﺭﯼ، شباهت ﺧﻄﻮﻁ اين کتاب ﺑﺎ ﺭﯾﺴﻤﺎﻥﻫﺎي قديمي است. اين کتاب در غاري در چين پيدا شده است که شکلهاي عجيبي نيز بر روي ديوار اين غار بودهاند.
تصور ميشود الماس سوترا کتابي چيني باشد. اين کتاب بر روي کاغذي خاکستري چاپ شده است. الماس سوترا توسط مردي به نام «وونگ جي»، در ماه مه سال ۸۶۸ ميلادي، به دستور والدينش نوشته شده است.
قدمت تخميني: ۱۱۴۹ سال
۶. سيدور، کتاب دعاي يهوديان (Siddur)
در سال ۲۰۱۳ ميلادي اين کتاب کشف شد. سيدور، ﮐﺘﺎﺏ ﻧﻤﺎﺯ و مناجاتنامه قوم يهود ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺷﺎﻣﻞ ﻣﺠﻤﻮﻋﻪﺎﯾ ﺍﺯ ﺩﻋﺎﻫﺎﯼ ﺭﻭﺯﺍﻧﻪ، ﺍﺷﻌﺎﺭ ﻣﺬﻫﺒﯽ ﻭ ﻓﻬﺮﺳﺘﯽ ﺍﺯ ﺑﺮﮐﺎﺗﯽ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺑﻪ ﻗﻮﻡ ﯾﻬﻮﺩ ﺩﺍﺩﻩ ﺍﺳﺖ.
مورخان بارها اين کتاب را مورد بررسي و شناخت قرار دادهاند و سعي کردهاند متوجه شوند که چگونه برخي از اين دعاها تکامل يافتهاند و چرا نام سيدور بر آن نهاده شده است. اما چيزي که مشخص است اين است که سيدور يکي از قديميترين و باارزشترين کتابهاي حال حاضر در دنيا است.
قدمت تخميني: ۱۱۷۳ سال
۵. کتاب کيلز (Kells)
کتاب کيلز در کتابخانهاي در پايتخت ايرلند، شهر «دوبلين» نگهداري ميشود و تصور ميشود که در حدود سال ۸۰۰ ميلادي توسط راهبان سلتي نوشته شده باشد.
اين کتاب ﻧﺴﺨﻪي ﺧﻄﯽ ﻭ ﺗﺬﻫﯿﺐ ﺷﺪﻩي ﮐﺘﺎﺏ «ﮔﺎﺳﭙﻞ» ﺩﺭ ﺯﺑﺎﻥ ﻻﺗﯿﻦ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺷﺎﻣﻞ ﭼﻬﺎﺭ ﺍﻧﺠﯿﻞ ﻋﻬﺪ ﺟﺪﯾﺪ ﻫﻤﺮﺍﻩ ﺑﺎ ﻧﻮﺷﺘﺎﺭﻫﺎﯼ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﺘﻮﻥ ﺩﯾﺒﺎﭼﻪ ﻭ ﺟﺪﺍﻭﻝ ﻣﺮﺗﺒﻂ با ﺁﻥ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ. کتاب کيلز در حقيقت يک شاهکار از خوشنويسي غربي است و نشان دهنده اوج روشنايي در طراحي و هنر سلتي است.
قدمت تخميني: ۱۲۱۹ سال
۴. انجيل کاتبرت (St Cuthbert Gospel)
قديميترين کتاب موجود در اروپا، انجيل کاتبرت است که در سال ۲۰۱۲ توسط کتابخانهي انگليس و به وسيلهي کمکهاي مردمي، به مبلغ ۹ميليون دلار خريداري شد و به يکي از گران قيمتترين کتابهاي دنيا تبديل شد.
اين کتاب در سال ۶۹۸ ميلادي به وسيله رهبر اوليهي مسيحيان انگليس، «سن کاتبرت» در جزيرهي «لينديسفارن» دفن شده بود. راز سالم ماندن اين کتاب نيز موضوعي جالب است که تا کنون کسي متوجه آن نشده است. نسخهي ديجيتالي اين کتاب نيز در وبسايت رسمي کتابخانهي انگليس به راحتي قابل دسترسي است.
قدمت تخميني: ۱۳۲۱ سال
۳. کتابخانهي نجع حمادي (Nag Hammadi Library)
ﺩﺭ ﺩﺳﺎﻣﺒﺮ ﺳﺎﻝ ۱۹۴۵، ﺩﺭ ﻧﺰﺩﯾﮑﯽ ﺷﻬﺮ نجع حمادي ﻭ ﺩﺭ ﯾﮏ ﺯﻣﯿﻦ ﮐﺸﺎﻭﺭﺯﯼ، ﺩﻫﻘﺎﻧﯽ ﻣﺼﺮﯼ ﺑﻪ ﻧﺎﻡ «ﻣﺤﻤﺪ ﺍﻟﺴﻤّﺎﻥ»، ﮐﻮﺯﻩﺍﯼ ﺣﺎﻭﯼ ۱۲ ﻃﻮﻣﺎﺭ ﺭﺍ ﮐﺸﻒ ﮐﺮﺩ که ﺩﺭ ﺁﻥ چند انجيل ﻭ ﮐﺘﺐ «ﮔﻨﻮﺳﺘﯿﮏ» ﻣﺮﺑﻮﻁ ﺑﻪ ﻗﺮﻥ ﭼﻬﺎﺭﻡ ﻭ ﺳﻮﻡ ﻣﯿﻼﺩﯼ نيز وجود داشت. اين کتابها که به زبان قبطي نوشته شدهاند امروزه در موزهي قبطيها در شهر قاهره نگهداري ميشوند.
قدمت تخميني: ۱۶۹۳
۲. صفحات طلايي پيرگي (Pyrgi Gold Tablets)
در سال ۱۹۶۴ در حالي که گروهي در شهر «پيرگي» ايتاليا مشغول حفاري بودند، اين سه صفحهي طلايي را کشف کردند که حدس زده ميشود قدمت آنها به حدود ۵۰۰ سال قبل از ميلاد برميگردد.
محققان ميگويند که در لبهي اين صفحات سوراخهايي وجود دارد و اين صفحات در ابتدا به يکديگر متصل بودهاند. دو عدد از اين صفحهها با زبان «اتروسايي» نوشته شدهاند و صفحهي سوم نيز به زبان «فنيقي» نوشته شده است. اين سه صفحه امروزه در موزهي ملي اتروساييها در شهر رم نگهداري ميشوند.
قدمت تخميني: ۲۵۱۹ سال
۱. کتاب طلايي اتروساييها (Etruscan Gold Book)
يکي از قديميترين کتابهاي چند صفحهاي در جهان که قدمت آن به ۶۶۰ سال قبل از ميلاد بازميگردد، کتاب طلايي اتروساييها است. اين کتاب نزديک به ۷۵ سال پيش، در حفاري کانالي در رودخانهي «استروما» در کشور بلغارستان کشف شده است.
اين کتاب از ۶ ورقه طلاي ۲۴ عيار ساخته شده است و توسط حلقههايي به هم متصل شدهاند. اين کتاب توسط يک اهدا کنندهي ناشناس به موزهي تاريخ ملي بلغارستان در شهر صوفيه اهدا شد.
قدمت تخميني: ۲۶۷۳ سال
بازار