اینجا کرمان، بهشت گردشگری پاییز؛ تقاطعی از تاریخ
چگونه برويم؟
يکي از راههاي رسيدن به کرمان و البته سريعترين راه، سفر هوايي است. اين مسير از تهران و فرودگاه مهرآباد ۵۰ دقيقه تا يک ساعت زمان ميبرد. براي رسيدن به کرمان همچنين ميتوانيم بليط قطار رزرو کنيم که ۱۴ ساعته به شهر برسيم يا با اتوبوس خودمان را به آنجا برسانيم. راه ديگر هم استفاده از ماشين شخصي است. فاصله زماني و مکاني تهران تا کرمان با توجه به مسيري که شما انتخاب مي کنيد، متفاوت است. براي رفتن به کرمان دو مسير پيش رو داريد. مسير اول که کوتاهتر هم هست حدوداً ۹۸۶ کيلومتر است که از شهرهاي قم، کاشان، يزد و رفسنجان ميگذرد. اگر با خودروي شخصي اين مسير را طي کنيد، تقريباً ۱۰ ساعتونيم در راه خواهيد بود. مسير دوم اما طولانيتر بوده و در حدود ۱۲۲۰ کيلومتر است و اين مسير از شهرهاي قم، اصفهان، شهرضا، آباده، مهريز و رفسنجان عبور ميکند. فاصله زماني در اين حالت تقريباً ۱۳ ساعت و ۱۵ دقيقه است.
کرمانگردي
جالب است بدانيد بعد از تقسيم خراسان بزرگ به سه استان، لقب پهناورترين استان کشور به کرمان تعلق پيدا کرد. استان کرمان در جنوبشرقي ايران و در ميان پنج استان سيستان و بلوچستان، هرمزگان، فارس، يزد و خراسان جنوبي قرار دارد. کرمان با داشتن بيش از ۷۰۰۰ جاذبه تاريخي جزو پنج شهر تاريخي ايران است.
باغ شاهزاده ماهان که در دوره قاجار ساخته شده از مشهورترين نمونه باغهاي ايراني است که در فهرست آثار جهاني يونسکو هم ثبت شده و در ۳۰ کيلومتري شهر کرمان قرار دارد. اين باغ به خاطر واقع شدن در دامنه ارتفاعات جوپار بر خلاف مناطق ديگر اين شهر آبوهواي مطبوعي دارد. از جمله المانهاي اصلي باغ شاهزاده ماهان ميتوان به عمارت اصلي، عمارت شاهنشين، حوضها، حمام، فوارهها و سردرخانه اشاره کرد. عمارت اصلي در نقطه انتهايي باغ واقع شده و براي بازديد از آن بايد مسير زيباي باغ را تا انتها پيش برويد. عمارت شاهنشين نيز در کنار عمارت اصلي قرار دارد، اما اکنون به عنوان رستوران از آن استفاده ميشود. براي دسترسي به باغ شاهزاده ماهان بايد از خيابان شهاب کرمان به سمت شهر ماهان حرکت کنيد. در اين مسير پس از طي مسافت کوتاهي به باغ خواهيد رسيد.
مسجد گنجعلي خان در کنار سراي گنجعلي خان قرار گرفته و با توجه به مجموعه ظرافتهايي که در ساختش به کار رفته باعث شده مورد توجه گردشگران قرار بگيرد. مقرنسکاري داخل گنبد، خطاطي، حجاري و کاشيکاري داخل و بيرون مسجد و گچبريهاي اجرا شده بر طاق نما همگي از جمله ديدنيهاي اين مکان تاريخي هستند.
اگر با قطار به کرمان برويم، در نزديکي شهر از دشت فتحآباد ميگذريم. باغ فتحآباد معماري بسيار ديدنياي دارد، اما بيشتر مسافران، شب را براي رفتن به اين باغ انتخاب ميکنند؛ چراکه نورپردازي آن زيبايي باغ را بيشتر ميکند. اين باغ ۱۳ هکتاري چند سال است که مرمت شده و براي همين مسافران زيادي در قدم اول به آن سر ميزنند. يک گوشه باغ شربتخانهاي درست شده تا مسافران در آنجا لبي تر کنند. در محوطه باغ، آلاچيقها يا کپرهايي به عنوان استراحتگاه هم وجود دارد.
بازار سرتاسري يکي از جاهاي ديدني کرمان و البته از قديميترين بازارهاي تجاري و خاطرهانگيز ايران است. بازار سرتاسري از ميدان ارگ شروع و به خيايان ميرزارضاي کرماني ختم ميشود و طولي ۱۲۰۰ متري دارد. در مسير اين بازار ميتوان شاهد حياط کاروانسراها و ساختمانهاي گنبديشکل بود. وجود موزهها، حمامها و بناهاي مذهبي در بازار سرتاسري گردشگران را سرگرم ميکند. در دل بازار آنچه بيشتر خودنمايي ميکند وجود کاروانسراهاي قديمي است. سراي گلشن سمت چپ بازار اختياري و غرب مدرسه گنجعليخان، شايد سالمترين کاروانسراي باقي مانده اين شهر باشد. کاروانسراي ميرزاحسينخان و حاج مهدي هم از ديگر کاروانسراهاي نزديک بازار هستند.
گنبد جبليه در خيابان شهداي کرمان و در منتهياليه شرقي شهر قرار دارد و برخي پژوهشگران، قدمت اين گنبد را که يکي از ديدني هاي کرمان است، به قرن دوم قبل از ميلاد مسيح نسبت دادهاند و آن را نوعي رصدخانه ميدانند.
يخدان مؤيدي هم از جاهاي ديدني کرمان و از آثار تاريخي دوران صفويه است. اين بنا داراي گنبدي مخروطيشکل و ديوارهايي از جنس خشت و گِل است که در فصل زمستان در آن يخ ذخيره ميشده تا در تابستان، مردم شهر با مشکل آب روبهرو نشوند. اينروزها اين بناي قديمي بدل به مرکزي فرهنگي و کتابخانه براي کودکان شده است.
روي تپههاي شرقي شهر کرمان هم يکي از قديميترين قلعههاي ايراني موسوم به قلعه دختر ديده ميشود. امروزه چيز زيادي از اين قلعه باقي نمانده، اما در حوالي اين منطقه و تپههاي شرقي کرمان، خرابهاي بهشکل کندوي عسل از گذشتهها باقي مانده است.
بزرگترين مجموعه خشت و گلي جهان ارگ بم است که قدمت آن به دوران قبل از ميلاد مسيح برميگردد. اين ارگ از قديميترين نقاط شهرنشيني در جهان است. بلندترين عمارت اين ارگ، عمارت ۵ طبقه حاکم نشين است که بر صخرهاي طبيعي ساخته شده و جالب است بدانيد که در دوره پس از اسلام دو مسجد و يک زورخانه نيز در آن ساخته شده. به صورت کلي اين ارگ بر روي صخرهاي بزرگ قرار دارد و براي حفاظت از شهر، اطراف آن را نيز خندقهايي حفر کردهاند. بيش از نيمي از ارگ تاريخي بم با وقوع زلزله اين شهر در سال ۱۳۸۲ تخريب شد؛ اما اکنون مرمت آن پس از گذشت ۱۴ سال همچنان ادامه دارد. ارگ راين هم که دومين بناي خشتي عظيم در دنيا است، در جنوبغربي شهر راين در کرمان قرار دارد و سالانه گردشگران بسياري از اين بناي باشکوه بازديد ميکنند.
آبشارهاي سيمک در ۳۵ کيلومتري شمال کرمان در روستاي کوهپايه قرار دارند. اين ناحيه امکانات مناسبي از جمله اردوگاه دارد که باعث شده گردشگران زيادي به اين ناحيه مراجعه کنند. ۱۳ آبشار موجود در سيمک همواره پذيراي کوهنوردان و صخره نوردان است و مسلما صعود به اين آبشارها نيازمند تجهيزات و مهارت خاصي است.
چه بخوريم؟
کرمان از جمله شهرهايي است که هم براي گردش ظرفيتهاي بسيار خوبي دارد و هم در اين شهر غذا جزو فرهنگ اصلي مردم است.
اگر فرصتي دست داد و به کرمان سفر کرديد حتما غذاهاي اين شهر را امتحان کنيد. غذاهايي چون آبگوشت بادمجان و کشک، آبگوشت زيره، آش گندم شير، اوماچ آش يا آش عوماج، خورشت بز قورمه، خورشت آلوچه، خورشت بهآلو، زيره پلو، کشک کدو، لپه پلو با زيره و مجور کدو.
سوظاتي در سفر به کرمان با دست پر ميگرديد چون کرمان هم خوراکيهاي خوبي دارد هم محصولات کشاورزياش زبانزد است. صنايع دستي کرمانيها هم معروف است. شيرينيهاي کرماني شامل کماچ سهن، کلمپه، قطاب، قوتو و قوات و فالوده کرماني است و محصولات کشاورزي اين شهر شامل زيره، گردو، پسته، خرما است. پتهدوزي، ظروف و اشياي تزييني مسي، آجيدهدوزي، گبردوزي و گليم شيريکيپيچ صنايع دستي اين شهر هستند.