روزياتو/ زماني در ذهن هيچ کدام ما نمي گنجيد که ممکن است يک روز يخچال هاي طبيعي ديگر وجود نداشته باشند. اما حالا مي بينيم که يخچال هاي طبيعي زمين در برابر چشمان ما در حال ذوب شدن هستند. در ادامه مي خواهيم ببينيم با ادامه ي ذوب يخچال هاي طبيعي زمين چه اتفاقي رخ خواهد داد.
۱- بالا آمدن سطح آب درياها
حدود ۱۰ درصد از تمامي قاره هاي سياره ي زمين را يخچال هاي طبيعي تشکيل مي دهند. چيزي حدود ۹/۳ ميليون کيلومتر يخچال طبيعي بر روي کره زمين وجود دارد که نزديک به ۷۰ درصد از آب شيرين کره زمين را در خود جاي داده اند. با آب شدن يخچال هاي طبيعي سطح آب درياها بالا مي آيد. اگر همه ي يخچال هاي طبيعي آب شوند، اين مسأله باعث خواهد شد سطح آب درياها در همه ي نقاط دنيا ۷۰ متر بالا آيد.
۲- تغيير شکل خشکي ها
با بالا آمدن سطح آب درياها، سرزمين هايي که در امتداد خطوط ساحلي زمين قرار دارند، به زير آب خواهند رفت. طبق تحقيقات جديد، اگر دو منطقه از يخچال هاي طبيعي آنتارکتيکا يا همان قاره قطب جنوب يعني جزيره ي پاين و توئيتز، بر اثر گرمايش زمين از هم فرو بپاشند، اين مسأله يک افزايش ۹۱ سانتيمتري در سطح آب درياها ظرف ۵۰ سال آينده را به دنبال خواهد داشت که موجب مي شود بيشتر جزاير مارشال در اقيانوس آرام ناپديد شوند. با ۱۸۰ سانتيمتر افزايش سطح آب درياها، شهرهاي شانگهاي چين، بمبئي هند و هو شي مين ويتنام و همينطور بسياري از جزاير به طور کامل به زير آب خواهند رفت. پيش بيني مي شود اين مناطق ظرف ۸۰ سال آينده به کلي از روي کره زمين محو شوند.
۳- آوارگي مردم
وقتي سکونتگاه ها به دليل رفتن به زير آب، غير قابل سکونت شوند، واضح است که موجودات خشکي ديگر نمي توانند در آنجا زندگي کنند. اين مسأله در مورد انسان ها هم صدق مي کند. حدود ۲ ميليارد نفر (از ۱۱ ميليارد نفري که جمعيت آن زمان کره زمين پيش بيني مي شود) تا سال ۲۱۰۰ به دليل تغييرات آب و هوايي آواره خواهند شد.
۴- شدت يافتن خيزآب ها
افزايش سطح آب درياها مشکلات ديگري هم براي مردم و در مجموع، کشورها به بار مي آورد. با بالا آمدن سطح آب درياها، خيزآب ها شدت (و خطر) بيشتري پيدا مي کنند، مسأله اي که موجب مي شود سيلاب ها پيشروي بيشتري به درون خشکي ها داشته باشند. درنتيجه، خشکي کمتري وجود خواهد داشت. از طرفي جمعيتي که به دليل تغييرات آب و هوايي مرزهاي ساحلي، تا آن زمان محل زندگي خود را از دست داده اند، احتمالاً حالا مجبور خواهند بود بر سر خشکي هاي باقي مانده با يکديگر بجنگند. به علاوه، ممکن است دولت مجبور شود زمين هاي عمومي را به فروش بگذارد تا بتواند اين مهاجران را اسکان دهد.
۵- ايجاد سرزمين هاي جديد
با ذوب شدن يخچال هاي طبيعي زمين، بعضي سرزمين ها به کلي به زير آب خواهند رفت. با تحليل رفتن يخچال ها اما سرزمين هاي جديدي هم سربر خواهند آورد. يخچال هاي طبيعي وزن زيادي دارند و وقتي ناپديد شوند بار زيادي از روي زمين زيرين شان برداشته مي شود. زمين در برابر اين تغيير قابل توجه ساکت نمي ماند و به آن واکنش نشان مي دهد، در واقع زمين به تدريج به شکل قبلي اش يعني پيش از تشکيل يخچال هاي طبيعي بازمي گردد. اين مسأله اما لزوماً نتايج مثبتي به دنبال ندارد. در حقيقت، اين تغيير مي تواند منجر به تشکيل درياچه هاي جديد، جدا شدن يک سرزمين از سرزميني ديگر وافزايش وقوع سيل شود.
۶- کمبود آب آشاميدني
يخچال هاي طبيعي در بعضي مناطق دنيا در زمان مشخصي از سال ذوب مي شوند و مردم اين مناطق مثل کوه هاي آند، فلات تبت و دره سند، از گذشته از اين جريان آب براي تأمين آب مورد نياز خود براي آشاميدن، کشاورزي و توليد برق استفاده مي کنند. گرچه با ذوب يخچال هاي طبيعي آب بيشتري در اختيار آن ها قرار خواهد گرفت، اما اين مسأله در بلند مدت باعث کمبود شديد آب خواهد شد.
۷- افزايش اسيديته ي آب اقيانوس ها
گرمايش زمين باعث افزايش اسيديته ي آب اقيانوس ها شده، مسأله اي که اثرات مهلکي بر زندگي مرجان ها و ديگر موجودات آبزي داشته. تحقيقات از تشديد اين مشکل بر اثر ذوب يخچال هاي طبيعي زمين حکايت دارد، مسأله اي که تأثير ويرانگري بر موجودات سخت پوست خواهد داشت. اين مشکل اثر منفي و دومينو واري بر زنجيره ي غذايي خواهد گذاشت.
۸- ايجاد مشکل در صنعت ماهيگيري
افزايش اسيديته ي اقيانوس ها تأثير زيادي بر ميزان ماهي ها به عنوان يک منبع غذايي در دسترس براي انسان ها و حيوانات، دارد. با گرم تر شدن دماي آب هاي کره زمين، تغييراتي در زمان و مکان تخم ريزي ماهي ها رخ خواهد داد. به اين ترتيب شاهد فروپاشي صنعت ماهيگيري خواهيم بود. همين حالا هم در بعضي نقاط دنيا مثل خليج من در ساحل شرقي آمريکاي شمالي صنعت ماهيگيري به کلي از ميان رفته.
۹- بيشتر شدن وخامت وضعيت آب و هوا
تحقيقات نشان داده پيامدهاي ذوب يخچال هاي طبيعي زمين از آنچه تصور مي کرديم هم وسيع تر است و اين مسأله روي دماي هواي کره زمين هم تأثير مي گذارد. ذوب يخچال هاي طبيعي در الگوهاي آب و هوايي اي اختلال ايجاد مي کند که اقيانوس ها معمولاً به تنظيم آن ها کمک مي کنند. اين مسأله مي تواند باعث بيشتر شدن دماي هوا در بعضي مناطق دنيا و کمتر شدن آن در بعضي مناطق ديگر دنيا شود.
۱۰- افزايش ميزان کربن دي اکسيد
اقيانوس ها يک سوم از کربن دي اکسيد توليدي انسان ها را به خود جذب مي کنند و آن را از جو زمين دور نگه مي دارند. اما با گرم تر شدن دماي هوا و ذوب يخچال هاي طبيعي، سطح کربن دي اکسيد درون آب اقيانوس ها بالا مي رود و ممکن است اقيانوس ها ديگر قادر به جذب آن نباشد. افزايش کربن موجود در آب تغييرات چشمگيري هم در شرايط زندگي موجودات آبزي ايجاد خواهد کرد.
۱۱- انقراض حيوانات
ذوب يخچال هاي طبيعي زمين فقط زندگي آدم ها را تحت تأثير قرار نخواهد داد. اين مسأله زندگي همه ي گونه هاي حيواني را به خطر مي اندازد و آن ها را مجبور مي سازد زيستگاه خود را به دليل غير قابل زندگي شدن رها کنند و به مکان ديگري روند. حيواناتي که از سرعت بالاتري برخوردارند و همينطور آن هايي که به مهاجرت طولاني مدت عادت دارند، احتمالاً بيشترين شانس را براي نجات از شرايطي دارند که بر اثر ذوب يخچال هاي طبيعي رقم مي خورد، اما حيوانات کندتري مثل لاکپشت ها ممکن است زودتر دچار انقراض شوند.
بازار