1. نيّت
2. تکبيرةالاحرام
3. قيام
4. رکوع
5. سجود (دو سجده)
6. قرائت
7. ذکر
8. تشهد
9. سلام
10. ترتيب
11. موالات
بعضي از واجبات نماز رکن هستند يعني اگر انسان آنها را به عمد و يا به اشتباه به جا نياورد ، نماز باطل مي شود.
قرائت و ذکر
در رکعت اوّل و دوّم نمازهاي واجب يوميه، انسان بايد اول حمد و بعد از آن يک سوره تمام بخواند. بر مرد واجب است حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند بخواند و بر مرد و زن واجب است حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند.
در رکعت سوم و چهارم نماز مي تواند فقط يک حمد بخواند يا سه مرتبه تسبيحات اربعه:(سُبْحانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُلِلَّهِ وَلا الهَ الَّا اللَّهُ وَاللَّهُ اکْبَرُ) بگويد و گفتن يک مرتبه هم تسبيحات اربعه کافي است و مي تواند در يک رکعت حمد و در رکعت ديگر تسبيحات بگويد و بهتر است در هر دو رکعت تسبيحات بخواند.
مسأله 964
انسان بايد اوّل حمد و بعد از آن يک سوره تمام بخواند. و سوره «الضحي» و «الم نشرح» و همچنين سوره «فيل» و «لاِيلاف» در نماز ـ بنا بر احتياط واجب ـ يک سوره حساب مي شود.
مسأله 965
اگر وقت نماز تنگ باشد، يا انسان ناچار شود که سوره را نخواند ، مي تواند سوره را نخواند.
مسأله 966
اگر عمداً سوره را پيش از حمد بخواند، نمازش باطل است و اگر اشتباهاً سوره را قبل از حمد بخواند و در بين آن به خاطر آورد ، بايد سوره را رها کند و بعد از خواندن حمد، سوره را از اوّل بخواند.
مسأله 967
اگربه علت فراموشي حمد و سوره را نخواند و بعد از رسيدن به رکوع بفهمد، نمازش صحيح است.
مسأله 968
اگر قبل از آنکه براي رکوع خم شود، فرد دريابد که حمد و سوره را نخوانده ، بايد فقط سوره را بخواند. اما اگر بفهمد فقط حمد را نخوانده، بايد اوّل حمد و بعد از آن دوباره سوره را بخواند. اگر خم شود و قبل از رفتن بفهمد حمد و سوره را نخوانده، بايد بايستد و آنها را بخواند.
مسأله 969
اگر در نماز فريضه يکي از چهار سوره اي را که آيه سجده دارد را بخواند، بايد پس از خواندن آيه سجده، سجده نمايد، اما اگر سجده را بجا آورد نمازش باطل مي شود مگر اينکه سهواً سجده کند.
مسأله 970
اگر عمدا يا سهوا سوره اي که سجده واجب دارد را بخواند ، قبل از رسيدن به آيه سجده ، مي تواند سوره را رها کند و سوره ديگر بخواند اما اگر بعد از خواندن آيه سجده بفهمد، بايد مانند مسئله قبل عمل کند.
مسأله 971
اگر در نماز آيه سجده را گوش دهد، نمازش درست است و بعد از نماز بايد سجده آن را بجا آورد.
مسأله 972
در نماز مستحبّي خواندن سوره لازم نيست مگر اينکه نماز به واسطه نذر کردن واجب شده باشد.
مسأله 973
مستحب است در نماز جمعه و در نماز صبح و ظهر و عصر روز جمعه، و عشاي شب جمعه، در رکعت اوّل بعد از حمد سوره جمعه، و در رکعت دوّم بعد از حمد سوره منافقون را بخواند، و اگر مشغول يکي از اينها در نمازهاي روز جمعه شود ـ بنا بر احتياط واجب ـ نمي تواند آن را رها کند و سوره ديگر بخواند.
مسأله 974
اگر بعد از حمد مشغول خواندن سوره «قل هو الله احد» يا سوره «قل يا ايها الکافرون» شود، نمي تواند آن را رها کند و سوره ديگر بخواند، ولي در نماز جمعه و نمازهاي روز جمعه، اگر از روي فراموشي بجاي سوره جمعه و منافقون، يکي از آن دو سوره را بخواند، مي تواند آن را رها کند و سوره جمعه و منافقون را بخواند، و احتياط مستحب آن است که بعد از رسيدن به نصف، رها ننمايد.
مسأله 975
اگر در نماز جمعه يا نمازهاي روز جمعه عمداً سوره «قل هو الله احد» يا سوره «قل يا ايها الکافرون» بخواند، اگرچه به نصف نرسيده باشد ـ بنا بر احتياط واجب ـ نمي تواند رها کند و سوره جمعه و منافقون را بخواند.
مسأله 976
اگر در نماز، غير سوره «قل هو الله احد» و «قل يا ايها الکافرون» سوره ديگري بخواند، تا به نصف نرسيده مي تواند رها کند و سوره ديگر بخواند، و پس از رسيدن به نصف ـ بنا بر احتياط ـ مطلقاً رها کردن آن و عدول به سوره ديگر جايز نيست.
مسأله 977
اگر مقداري از سوره را فراموش کند، يا از روي ناچاري مثلاً به واسطه تنگي وقت يا جهت ديگر نشود آن را تمام نمايد، مي تواند آن سوره را رها کند و سوره ديگر بخواند اگرچه به نصف هم رسيده باشد، يا سوره اي که ميخوانده «قل هو الله احد» يا «قل يا ايها الکافرون» باشد، و در صورت فراموشي مي تواند به همان مقدار که خوانده است اکتفا نمايد.
مسأله 978
بر مرد ـ بنا بر احتياط ـ واجب است حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند بخواند، و بر مرد و زن ـ بنا بر احتياط ـ واجب است حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند.
مسأله 979
مرد ـ بنا بر احتياط ـ بايد در نماز صبح و مغرب و عشا مواظب باشد که تمام کلمات حمد و سوره حتي حرف آخر آنها را بلند بخواند.
مسأله 980
زن مي تواند حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند يا آهسته بخواند، ولي اگر نامحرم صدايش را بشنود و موردي باشد که شنواندن صدا به نامحرم حرام است، بايد آهسته بخواند، و اگر عمداً بلند بخواند ـ بنا بر احتياط واجب ـ نمازش باطل است.
مسأله 981
اگر در جايي که بايد نماز را بلند بخواند عمداً آهسته بخواند، يا در جايي که بايد آهسته بخواند عمداً بلند بخواند ـ بنا بر احتياط واجب ـ نمازش باطل است. ولي اگر از روي فراموشي يا ندانستن مسأله باشد، صحيح است. و اگر در بين خواندن حمد و سوره هم بفهمد اشتباه کرده، لازم نيست مقداري را که خوانده دوباره بخواند.
مسأله 982
اگر کسي در خواندن حمد و سوره بيشتر از معمول صدايش را بلند کند، مثل آنکه آنها را با فرياد بخواند، نمازش باطل است.
مسأله 983
انسان بايد قرائت نماز را صحيح بخواند، و کسي که به هيچ قسم نمي تواند همه سوره حمد را صحيح بخواند، بايد به همان نحو که مي تواند بخواند، اگر مقداري را که صحيح ميخواند معتنابه باشد، ولي اگر آن مقدار ناچيز باشد، بايد ـ بنا بر احتياط واجب ـ مقداري از بقيه قرآن را که مي تواند صحيح بخواند و به آن ضميمه کند، و اگر نمي تواند بايد تسبيح را به آن ضميمه کند. و اما کسي که نمي تواند به کلي سوره را صحيح بخواند، لازم نيست چيزي عوض آن بخواند. و در هر صورت احتياط مستحب آن است که نماز را به جماعت بجا آورد.
مسأله 984
کسي که حَمد را به خوبي نميداند بايد سعي کند وظيفه خود را انجام دهد، چه با ياد گرفتن يا تلقين باشد، و چه با اقتدا در جماعت، يا تکرار نماز در مورد شک باشد، و اگر وقت تنگ شده است، چنانچه نماز را به طوري که در مسأله پيش گفته شد بخواند، نمازش صحيح است. ولي در صورتي که در ياد گرفتن کوتاهي کرده باشد اگر ممکن باشد، براي فرار از عقوبت، نمازش را به جماعت بخواند.
مسأله 985
مزد گرفتن براي ياد دادن واجبات نماز ـ بنا بر احتياط ـ حرام است، ولي مزد گرفتن براي ياد دادن مستحبّات آن جايز است.
مسأله 986
اگر يکي از کلمات حمد يا سوره را عمداً يا از روي جهل تقصيري نگويد، يا به جاي حرفي حرف ديگر بگويد، مثلاً بجاي «ض» «ذ» يا «ز» بگويد، يا زير و زبر حروف را رعايت نکند به گونه اي که غلط شمرده شود، يا تشديد را نگويد، نماز او باطل است.
مسأله 987
اگر انسان کلمه اي را که ياد گرفته صحيح بداند و در نماز همان طور بخواند و بعد بفهمد غلط خوانده، لازم نيست دوباره نماز را بخواند.
مسأله 988
اگر زير و زبر کلمه اي را نداند، يا نداند مثلاً کلمه اي به «هـ» است يا به «ح»، بايد وظيفه خود را به نحوي انجام دهد، مثلاً ياد بگيرد يا به جماعت بخواند، يا آن را دو جور يا بيشتر بخواند که يقين کند صحيح آن را خوانده است، ولي در اين صورت نماز او بر فرضي صحيح است که آن جمله غلط باز هم قرآن يا ذکر به حساب بيايد.
مسأله 989
علماي تجويد گفته اند اگر در کلمه اي واو باشد و حرف قبل از واو در آن کلمه پيش داشته باشد و حرف بعد از واو در آن کلمه همزه باشد، مثل کلمه «سوء» بايد آن واو را مدّ بدهد يعني آن را بکشد. و همچنين اگر در کلمه اي «الف» باشد و حرف قبل از الف در آن کلمه زبر داشته باشد، و حرف بعد از الف در آن کلمه همزه باشد، مثل «جآء» بايد الف آن را بکشد. و نيز اگر در کلمه اي «ي» باشد، و حرف پيش از «ي» در آن کلمه زير داشته باشد، و حرف بعد از «ي» در آن کلمه همزه باشد، مثل «جيء» بايد «ي» را با مدّ بخواند. و اگر بعد از اين حروف «واو و الف و يا» بجاي همزه حرفي باشد که ساکن است، يعني زير و زبر و پيش ندارد، باز هم بايد اين سه حرف را با مدّ بخواند، ولي ظاهراً صحت قرائت در اين چنين موارد توقف بر مدّ ندارد، پس چنانچه به دستوري که گفته شد رفتار نکند، باز هم نماز صحيح است، ولي در مثل «ولا الضآلين» که تحفّظ بر تشديد، و الف توقف بر مقداري مدّ دارد، بايد به همان مقدار الف را مدّ دهد.
مسأله 990
احتياط مستحب آن است که در نماز، وقف به حرکت و وصل به سکون ننمايد، و معناي وقف به حرکت آن است، که زير يا زبر يا پيش آخر کلمه اي را بگويد، و بين آن کلمه و کلمه بعدش فاصله دهد، مثلاً بگويد:«الرحمن الرحيم» و ميم «الرحيم» را زير بدهد و بعد قدري فاصله دهد و بگويد:«مالک يوم الدين». و معناي وصل به سکون آن است که زير يا زبر يا پيش کلمه اي را نگويد و آن کلمه را به کلمه بعد بچسباند، مثل آنکه بگويد:«الرحمن الرحيم» و ميم «الرحيم» را زير ندهد و فوراً «مالک يوم الدين» را بگويد.
مسأله 991
در رکعت سوّم و چهارم نماز مي تواند فقط يک حمد بخواند، يا يک مرتبه تسبيحات اربعه بگويد، يعني يک مرتبه بگويد:«سُبْحانَ الله وَ الْحَمْدُ لله وَ لا إِلهَ إِلاَّ اَلله و الله اَکبَرُ»، و بهتر آن است که سه مرتبه بگويد. و مي تواند در يک رکعت حمد و در رکعت ديگر تسبيحات بگويد. و بهتر است در هر دو رکعت تسبيحات بخواند.
مسأله 992
در تنگي وقت بايد تسبيحات اربعه را يک مرتبه بگويد، و اگر به مقدار آن هم وقت ندارد، کافي است يک مرتبه «سبحان الله» بگويد.
مسأله 993
بر مرد و زن ـ بنا بر احتياط ـ واجب است که در رکعت سوّم و چهارم نماز، حمد يا تسبيحات را آهسته بخوانند.
مسأله 994
اگر در رکعت سوّم و چهارم حمد بخواند، واجب نيست «بسم الله» آن را هم آهسته بگويد مگر آنکه مأموم باشد که در اين صورت احتياط واجب آن است، که «بسم الله» را هم آهسته بگويد.
مسأله 995
کسي که نمي تواند تسبيحات را ياد بگيرد يا درست بخواند، بايد در رکعت سوّم و چهارم حمد بخواند.
مسأله 996
اگر در دو رکعت اوّل نماز به خيال اينکه دو رکعت آخر است تسبيحات بگويد، چنانچه پيش از رکوع بفهمد، بايد حمد و سوره را بخواند، و اگر در رکوع يا بعد از رکوع بفهمد، نمازش صحيح است.
مسأله 997
اگر در دو رکعت آخر نماز به خيال اينکه در دو رکعت اوّل است حمد بخواند، يا در دو رکعت اوّل نماز با اينکه گمان ميکرده در دو رکعت آخر است حمد بخواند، چه پيش از رکوع بفهمد چه بعد از آن، نمازش صحيح است.
مسأله 998
اگر در رکعت سوّم يا چهارم ميخواست حمد بخواند تسبيحات به زبانش آمد، يا ميخواست تسبيحات بخواند حمد به زبانش آمد، چنانچه به کلي خالي از قصد نماز بوده ـ حتي در ضمير ناخود آگاه ـ بايد آن را رها کند و دوباره حمد، يا تسبيحات را بخواند، ولي اگر خالي از قصد نبوده مثل آنکه عادتش خواندن چيزي بوده که به زبانش آمده، مي تواند همان را تمام کند، و نمازش صحيح است.
مسأله 999
کسي که عادت دارد در رکعت سوّم و چهارم تسبيحات بخواند، اگر از عادت خود غفلت نمايد و به قصد اداء وظيفه مشغول خواندن حمد شود، کفايت ميکند، و لازم نيست دوباره حمد يا تسبيحات را بخواند.
مسأله 1000
در رکعت سوّم و چهارم مستحب است بعد از تسبيحات، استغفار کند، مثلاً بگويد:«اَسْتَغْفِرُ الله رَبّي وَاَتُوبُ اِلَيهِ» يا بگويد:«اللهمَّ اغْفِرْ لِي»، و اگر نمازگزار پيش از استغفار و خم شدن براي رکوع، شک کند که حمد يا تسبيحات را خوانده يا نه، بايد حمد يا تسبيحات را بخواند. و اگر در حال گفتن استغفار يا بعد از آن شک کند، باز هم ـ بنا بر احتياط واجب ـ بايد حمد يا تسبيحات را بخواند.
مسأله 1001
اگر در رکوع رکعت سوّم يا چهارم، يا در حال رفتن به رکوع شک کند که حمد يا تسبيحات را خوانده يا نه، به شک خود اعتنا نکند.
مسأله 1002
هرگاه شک کند که آيه يا کلمه اي را درست گفته يا نه، مثلاً شک کند که «قل هو الله احد» را درست گفته يا نه، مي تواند به شک خود اعتنا نکند، ولي اگر احتياطاً آن آيه يا کلمه را دوباره به طور صحيح بگويد اشکال ندارد، و اگر چند مرتبه هم شک کند، مي تواند چند بار بگويد. اما اگر به وسواس برسد بهتر است تکرار نکند.
مسأله 1003
مستحب است در رکعت اوّل، پيش از خواندن حمد بگويد:«اَعُوذُ بِالله مِنَ الشَّيطانِ الرَّجِيمِ». و در رکعت اوّل و دوّم نماز ظهر و عصر «بسم الله» را بلند بگويد، و حمد و سوره را شمرده بخواند، و در آخر هر آيه وقف کند، يعني آن را به آيه بعد نچسباند، و در حال خواندن حمد و سوره به معناي آيه توجّه داشته باشد، و اگر نماز را به جماعت ميخواند، بعد از تمام شدن حمد امام، و اگر فرادي ميخواند، بعد از آنکه حمد خودش تمام شد، بگويد «الحَمْدُ لله رَبّ الْعالَمِينَ»، و بعد از خواندن سوره «قل هو الله احد»، يک يا دو يا سه مرتبه «کذلِک الله رَبِّي» يا «کذلِک الله رَبُّنا» بگويد، و بعد از خواندن سوره کمي صبر کند، بعد تکبير پيش از رکوع را بگويد، يا قنوت را بخواند.
مسأله 1004
مستحب است در تمام نمازها در رکعت اوّل، سوره «إنّا أنزلناه»، و در رکعت دوّم، سوره «قل هو الله احد» بخواند.
مسأله 1005
مکروه است انسان در هيچ يک از نمازهاي يک شبانه روز سوره «قل هو الله احد» را نخواند.
مسأله 1006
خواندن سوره «قل هو الله احد» به يک نفَس مکروه است.
مسأله 1007
سوره اي را که در رکعت اوّل خوانده مکروه است در رکعت دوّم بخواند، ولي اگر سوره «قل هو الله احد» را در هر دو رکعت بخواند مکروه نيست.
تشهد
در رکعت دوّم تمام نمازهاي واجب و مستحب، و رکعت سوّم نماز مغرب، و رکعت چهارم نماز ظهر و عصر و عشا، بايد انسان بعد از سجده دوّم بنشيند بعد از آنکه سر از سجده دوم در رکعت دوم بلند کرد و نشست، در حال نشستن تشهد بخواند يعني بگويد:«اشْهَدُ انْ لا الهَ الَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَريکَ لَهُ وَ اشْهَدُ انَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلي مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ».نماز وتر هم تشهد لازم است.
مسأله 1087
کلمات تشهّد بايد به عربي صحيح و پشت سر هم خوانده شود.
مسأله 1088
اگر تشهّد را فراموش کند و بايستد و قبل از رکوع به خاطر آورد که تشهّد را نخوانده، بايد بنشيند و تشهّد را بخواند و دوباره بايستد و هرچه بايد در آن رکعت خوانده شود بخواند و نماز را تمام کند. بعد از نماز براي ايستادن بيجا، دو سجده سهو بجا آورد.
اگر در رکوع يا بعد از آن به خاطر آورد که تشهّد را نخوانده، بايد نماز را تمام کند، و بعد از سلام نماز تشهّد را قضا کند و بايد براي تشهّد فراموش شده دو سجده سهو بجا آورد.
مسأله 1089
در حال تشهّد مستحب است بر ران چپ بنشيند و روي پاي راست را به کف پاي چپ قرار دهد و دست ها را بر ران ها بگذارد و انگشت ها را به يکديگر بچسباند، و به دامان خود نگاه کند و پيش از تشهّد بگويد:«اَلْحَمْدُ لله» يا بگويد:«بِسْمِ الله وَبِالله وَالحَمْدُ لله وَخَيرُ الأَسْماءِ لله»، و بعد از صلوات در تشهّد بگويد «وَتَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَارْفَعْ دَرَجَتَهُ».
مسأله 1090
مستحب است زن ها هنگام خواندن تشهّد، ران ها را به هم بچسبانند.
سلام
در رکعت آخر همه نمازها واجب است بعد از تشهد سلام بگويد و سلام داراي سه صيغه است:«السَّلامُ عَلَيْکَ ايُّهَا النَّبِيُّ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ»، «السَّلامُ عَلَيْنا وَ عَلي عِبادِاللَّهِ الصَّالِحينَ»، «السَّلامُ عَلَيْکُمْ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ».
سلام اوّل مستحب و سلام دوم و سوّم واجب است . اگر سلام سوم گفته شد، مي توان نماز را با آن تمام کرد اما اگر سلام دوم گفته شود، بهتر است سلام سوّم نيز که مستحب است خوانده شود. در سلام سوم «السلام عليکم» واجب و «رحمة الله و برکاته» احتياط مستحب است.
مسأله 1092
اگر سلام نماز را فراموش کند و زماني يادش بيايد که صورت نماز به هم نخورده، و کاري مثل پشت به قبله کردن را عمدي و سهوي انجام نداده، بايد سلام را بگويد، و نمازش صحيح است.
مسأله 1093
اگر سلام نماز را فراموش کند و زماني يادش بيايد که صورت نماز به هم خورده است، يا کاري انجام داده که نماز را باطل ميکند، نمازش صحيح است.
ترتيب
ترتيب در کارهاي نماز، واجب است. بنابراين مقدم داشتن تکبيرةالاحرام بر قرائت، حمد بر سوره، سوره بر رکوع، رکوع بر سجده و... واجب است. اگر نمازگزارعمداً ترتيب نماز را به هم بزند، مثلاً سوره را پيش از حمد بخواند، يا سجود را پيش از رکوع بجا آورد، نمازش باطل مي شود.
مسأله 1095
اگر رکني از نماز را فراموش شود و رکن بعد از آن را بجا آورد، مثلاً پيش رکوع دو سجده نمايد، نماز باطل است.
مسأله 1096
اگر رکني را فراموش کند و چيزي غير رکن را بجا آورد، مثلاً پيش از سجده ، تشهّد بخواند، بايد رکن را بجا آورد و آنچه پيش از آن خوانده دوباره بخواند.
مسأله 1097
اگر چيزي غير رکن را فراموش کند و رکن بعد از آن را بجا آورد، مثلاً حمد را فراموش کند مشغول رکوع شود، نمازش صحيح است.
مسأله 1098
اگر چيزي غير رکن را فراموش کند، بعد از آن هم چيزي که رکن نيست بجا آورد، مثلاً حمد را فراموش کند و سوره را بخواند، بايد آنچه را فراموش کرده بجا آورد، سپس چيزي که جلوتر خوانده دوباره بخواند.
مسأله 1099
اگر سجده اوّل را به جا آورد و فکر کند سجده دوّم است، يا سجده دوّم را به جا آورد و فکر کند سجده اوّل است ، نمازش صحيح است، و سجده اوّل او سجده اوّل و سجده دوّم او سجده دوّم محسوب مي شود.
موالات
انسان بايد نماز را با موالات بخواند؛ يعني کارهاي نماز مانند رکوع، سجود و تشهّد را پشت سر هم به جا آورد و چيزهايي را که در نماز مي خواند، به طوري که معمول است پشت سر هم بخواند و اگر به قدري بين آنها فاصله بيندازد که نگويند نماز مي خواند، نمازش باطل است گرچه به طور سهوي باشد.
مسأله 1101
اگرنمازگزار در نماز سهواً فاصله اي بين حرف ها يا کلمات بيندازد، و فاصله طوري نباشد که صورت نماز از بين برود، بايد آن حرف ها يا کلمات را به طور معمول بخواند، و اگر که چيزي بعد از آن خوانده شده بايد تکرار نمايد، و اگر مشغول رکن بعد شده باشد، نمازش صحيح است.
مسأله 1102
طول دادن رکوع و سجود، و خواندن سوره هاي بزرگ، موالات را به هم نميزند.
مسأله 1103
در تمام نمازهاي واجب و مستحب، مستحب است پيش از رکوع رکعت دوّم قنوت خوانده شود اما در نماز شفع بايد آن را رجاءً انجام دهد. و در نماز وتر با آنکه يک رکعت ميباشد، خواندن قنوت پيش از رکوع مستحب است. و نماز جمعه در هر رکعت يک قنوت دارد. و نماز آيات پنج قنوت، و نماز عيد فطر و قربان در دو رکعت چند قنوت دارد، به تفصيلي که در محل خود خواهد آمد.
مسأله 1104
مستحب است در قنوت دست ها مقابل صورت، و کف آنها رو به آسمان باشد دست ها غير شستبه هم چسبيده باشند و فرد به کف دست ها نگاه کند. بدون دست بلند کردن قنوت صحيح نيست.
مسأله 1105
در قنوت، هر ذکري مانند يک «سُبْحانَ الله» کافي است اما بهتر است بگويد:«لا اِلهَ اِلاَّ الله الحَلِيمُ الکرِيمُ، لا اِلهَ اِلاَّ الله العَلِي العَظِيمُ، سُبْحانَ الله رَبِّ السَّمواتِ السَّبْعِ، وَرَبِّ الاَرَضِينَ السَّبْعِ، وَما فِيهِنَّ وَما بَينَهُنَّ وَرَبِّ العَرْشِ العَظِيمِ، وَالْحَمْدُ لله رَبِّ العالَمِينَ».
مسأله 1106
مستحب است قنوت بلند خوانده شود اما کسي که نماز را به جماعت ميخواند، بايد صدايش را امام جماعت نشنود.
مسأله 1107
اگر عمداً قنوت نخواند قضا ندارد، و اگر فراموش کند قبل از خم شدن براي رکوع ، مستحب است بايستد و بخواند، اگر در رکوع به خاطر آورد که قنوت را نخوانده مستحب است بعد از رکوع قضا کند، و اگر در سجده يادش بيايد، مستحب است بعد از سلام آن را قضا نمايد.