برترين ها/ البته کتابها و توصيههاي زيادي براي خوب صحبت کردن و خوب سخنراني کردن وجود دارد؛ اينقدري هست که آدم سرگيجه ميگيرد. اما يکي از معروفترين آثاري که در اين حوزه چاپ شده، «آيين سخنوري» است.
اين کتاب را يک ايراني درباره سخنراني نوشته است. او با ادبيات خاص خودش، کتاب آيين سخنوري را نوشته است که پر از ارائه راهکار و فرمول و اينگونه حرفهاست. ۴۰ پيشنهاد از اين کتاب را به زباني ساده و امروزي، برايتان کنار گذاشتهايم تا آنها را مطالعه کرده، صفا کنيد و مثل بلبل در صدر هر مجلسي چهچه زده و بدرخشيد. اين پيشنهادها، کاملا ايراني و سفارش يک ايراني است.
اين پيشنهادها، براي سخنور شدن است. شما در هر جايي که بايد براي بيش از ۳-۲ نفر صحبت کنيد، سخنور محسوب ميشويد. از کجا معلوم، شايد سالها بعد، يک سخنران حرفهاي هم از آب در آمديد. نکاتي که بايد بياموزيد:
۱. زياد تمرين سخنراني کنيد. فن سخن گفتن را هم خوب ياد بگيريد.
۲. شايد حافظهتان خوب نباشد، اما لازم است که براي خوب سخن گفتن، حافظه خوبي داشته باشيد و چيزهاي زيادي را حفظ کرده باشيد تا بتوانيد از آنها در جملههايتان بهکار ببريد. شعر زياد حفظ کنيد، جملههاي آموزنده و....
۳. از چي داريد حرف ميزنيد؟ لطفا بيگدار به آب نزنيد و درباره چيزي که نميدانيد يا کم ميدانيد، صحبت نکنيد.
۴. واجبتر از همه، اين است که کمي روانشناسي بلد باشيد و بدانيد چطوري ميشود در مردم شور برانگيخت.
۵. از انتقاد نترسيد. اصلا دربهدر دنبال کسي باشيد که از شما انتقاد کند. همينطور زل بزنيد توي چشمهايش تا از شما انتقاد کند و شما هم برويد و اين مشکلات را رفع کنيد.
۶. خوب مطالعه کنيد و از همه چيز اطلاعاتي به دست بياوريد تا اين مطالعه، خودش را در حرفهاي شما نشان بدهد.
۷. طوري تمرين کنيد که قاعدههاي خوب حرف زدن براي شما تبديل به عادت شود؛ درست مثل اينکه داريد راه ميرويد و نفس ميکشيد. نه اينکه همينطوري ياد بگيريد و هر وقت خواستيد صحبت کنيد و به زور آن را اجرا کنيد؛ مطمئن باشيد کار را خراب ميکنيد.
۸. يادتان باشد شما بايد اطرافيانتان را سرگرم کنيد تا از حرفهايتان لذت ببرند. درست است که هدفي داريد، اما بايد اول سرگرم و پر نشاطشان کنيد، تا در دل آنها به هدفتان برسيد.
۹. لازم نيست اداي کسي را که دارد خوب حرف ميزند، در بياوريد. روش منحصربهفرد خودتان را عشق است.
۱۰. اگر حدس ميزنيد که قرار است جايي حرف بزنيد، بايد خوش تيپ باشيد پس بهخودتان رسيدگي لازم را بکنيد.
۱۱. خواهشا حوصله مخاطبان را سر نبرده و بعضياوقات چشمتان را به ساعت و زمان هم بيندازيد.
۱۲. نياز به خيلي بلند صحبت کردن و داد کشيدن و سريع حرف زدن نيست. آرام و کنترلشده حرف بزنيد.
۱۳. به همه مخاطبانتان نگاه کنيد؛ نه به يکي از آنها. طوري نگاه کنيد که انگار داريد با تکتکشان ارتباط برقرار ميکنيد.
۱۴. قلمبهسلمبه حرف نزنيد، جملههاي طولاني به کار نبريد و شروع و پايانتان را بهتر تهيه کنيد تا موثرتر باشد.
۱۵. اگر ميخواهيد حرفهايتان مهيج و موثر باشد، بايد دلي حرف بزنيد؛ يعني حرفتان، واقعا حرف دلتان باشد.
۱۶. زياد زبانبازي نکنيد؛ ساده حرف بزنيد. اگر زياد زبانبازي کنيد، درست مثل دکتري ميمانيد که سر تخت يکبيمار رو به مرگ رفته باشد و شروع کند به ادبي حرف زدن؛ آن هم بهمدت طولاني.
۱۷. سعي کنيد هوشتان بالا برود تا بتوانيد به راحتي هرچه تمامتر، همه چيز را درک کرده و به همان روشني به ديگران منتقل کنيد؛ مثل آب خوردن و به شفافي شيشه و کريستال.
۱۸. سعي کنيد درباره چيزهايي حرف بزنيد که براي مردم خوشايند است يا حرفهايتان را يک جورهايي به اين ربط دهيد. اما چي براي مردم خوشايند است؟ من يکي که ميگويم ثروت، شهرت، شرافت و آبرو، لذتهاي مختلف، امور ذوقي و چيزهايي که به احساسات مربوط است و...
۱۹. درکل يادتان باشد که حرف زدن از چيزهايي که جان دارند و حرکت ميکنند، بهتر از چيزهايي است که جان ندارند و بيحرکت هستند.
۲۰. حرف زدن از چيزهايي که مردم ميبينند و واقعي است، بيشتر جواب ميدهد تا حرف زدن از چيزهايي که بايد فکر کنند تا به آن برسند.
۲۱. مثلها، روايتها، داستانها، ماجراها و خوب تعريف کردنشان، ميتواند حرفهاي شما را دلنشين کند.
۲۲. رماننويسان و شاعران، به آن ميگويند توصيف. هرچقدر توصيف شما دقيقتر و بهتر باشد، اثر بيشتري هم ميگذارد. خوب تصويرسازي کرده، خوب توصيف کنيد.
۲۳. با قرار دادن يکي از اين دو، ميتوانيد مخاطبتان را به هيجان بياوريد و قانعش کنيد؛ يا حس عدالت طلبي، شرافت و جوانمرديشان را تحريک کنيد، يا حس همچشمي، خودپسندي، حس رقابت و... آنها را. مطمئن باشيد جواب ميدهد.
۲۴. اگر بهاصطلاح ميخواهيد در مخاطبان خودتان، شور و هيجان ايجاد کنيد، ديگر اين کار نياز به لفاظي و اديبانه حرف زدن ندارد. اين مادرهاي بچه از دست داده را ديدهايد که چطور جانگداز حرف ميزنند؟ دلشان سوخته و اينطوري حرف ميزنند و بين حرفهايشان هم هيچ اثري از ادبيات و تصنع و اين مسخرهبازيها نيست.
۲۵. لطفا الکي اداي کساني را که با حرارت و هيجان حرف ميزنند، درنياوريد؛ چون حسابي يخ خواهيد کرد.
۲۶. تا خودتان شوري نداشته باشيد، نميتوانيد در هيچ کسي شوري ايجاد کنيد. دل به دل راه دارد و در نتيجه، بايد حتما در دل شما شور وجود داشته باشد تا بتوانيد شور ايجاد کنيد.
۲۷. حتما لازم است که خونسرد باشيد، خودتان را نبازيد، الکي قافيه را نبازيد، در ضمن لازم است که بسيار حاضر جواب بوده و حضور ذهن بالايي هم داشته باشيد. البته يکي از بزرگان گفته سخن گفتن جلوي جمع، اصلا خودش بهطور خودبهخود حضور ذهن هم ميآورد.
بازار