باشگاه خبرنگاران/ قطعا شنيدن آواز کبوتران ياکريم و قمريها در صبحگاه و مشاهده پرواز با شکوه آنها براي هر کسي جالب و شعف انگيز ميباشد. همينطور همسايههاي زيادي داريد که در حال پرورش گونههاي مختلف اين پرنده هستند، امروز قصد داريم کبوتر ياکريم را خدمت تان معرفي کنيم و از ويژگيهاي ظاهري اين پرنده و خلق و خوي آن مطالبي را بيان خواهيم نمود. لطفا با ايزي باتور همراه باشيد.
ياکريم يک پرنده زينتي و خانگي بسيار زيبا ميباشد که بسياري از پرورش دهندگان و علاقهمندان را به خود جلب نموده است. اين پرنده نسبت به ساير کبوترها از جثه بزرگتري برخوردار بوده و حدودا ۳۰ سانتي متر طول دارد، ياکريم داراي صدايي زيبا و دلنشين ميباشد و داراي نيم طوقي سياه و سفيد رنگ در قسمت پشتي گردن خود بوده و نوکي نازک و نسبتا طولاني دارد. اين کبوتر نيز همانند ساير کبوترها از انواع دانه ها، گندم، جو، ذرت و ... تغذيه ميکند.
قمري خانگي گاه به اشتباه «ياکريم» نيز ناميده ميشود که خود نوع ديگري از قمري است. در گويش خراساني به آن «موسي کو تقي» گفته ميشود. نام موسي کوتقي به دليل آواز يا صداي اين پرنده نام گرفتهاست. گويي او نام موسي کو تقي را با آواز ميخواند. در بخشهاي جنوب شرقي ايران و در شهرهايي همچون قلعه گنج در جنوب کرمان از اين پرنده به نام محلي سُوْهْتَلَهْ يا سُوتَلَهْ نيز ياد ميشود. در بعضي نواحي جنوب ايران «تُتُر» يا «کبوتر تُتُر» ناميده ميشود. در کاشان به اين پرنده، 《قوقو》گفته ميشود؛ و در گويش اصفهاني به پاختر و در جهرم به کاکا يوسف معروف است.
آشنايي با خصوصيات ظاهري ياکريم
ياکريم يا همان قمري در تمام مناطق ايران و حتي مناطق بسيار گرمسير جنوب کشور نيز يافت ميشود و اين نشان ميدهد که ياکريمها در برابر گرما و سرما مقاومت بالايي از خود نشان ميدهند و در هر نقطه از ايران قابليت رشد و تخم گذاري دارند. غالب پرهاي موجود در بدن پرنده به رنگ خاکستري متمايل به رنگ شني ميباشد. از آنجايي که کبوتر سانان بسيار شبيه به يکديگر هستند بنابراين براي شناسايي اين پرنده بايد به نيم طوق قسمت پشتي گردن پرنده توجه کنيد که به رنگ مشکي بوده و با کمي رنگ سفيد همراه است.
از ديگر نشانههاي بارز جهت شناسايي کبوتر ياکريم ميتوان به نوک نسبتا نازک و بلند و پاهاي قرمز رنگ آن اشاره نمود. هم چنين پرهاي قسمت دم پرنده نسبتا به رنگ مشکي متمايل است. ياکريم بين ۲۹ الي ۳۰ سانتي متر طول دارد و از بدني تقريبا توپر برخوردار است. آواز اين پرنده به مانند کلمه " کوو – کوو - کو " ميباشد که هنگام آواز کاملا مشخص است. پرنده پرواز آهستهاي دارد و بيشتر اوقات خود را صرف نشستن و غذا خوردن ميکند.
شيوه دفاع پرنده
اين پرنده دفاع بخصوصي ندارد، ولي اگر دشمن به او حمله کرده و او را بگيرد پرنده پرواز ميکند و دشمن با طوفاني از پر مواجه ميشود. پرهاي دم اين پرنده خيلي راحت از جا کنده ميشود. البته گفتني است اين روش هميشه جواب نميدهد و بعضي اوقات هم دشمن موفق به شکار اين پرنده ميشود. گاهي اوقات هم اين پرنده با نوکش به بدن دشمن ضربه ميزند.
چرا به اين کبوتر ياکريم ميگويند؟
شايد برايتان جالب باشد که کلمه ياکريم از کجا آمده است؟ يا معني کلمه ياکريم چيست؟ در جواب به اين سوال جالب ميتوان گفت که اين پرنده هنگام آواز گويي کلمه ياکريم را بر زبان مياورند، البته در خراسان نام اين پرنده را " موسي کو تقي " ناميده اند، يعني اواز شان مانند گفتن کلمه موسي کو تقي؟ ميباشد.
تغذيه ياکريمها چيست؟
ياکريم نيز مانند هر پرنده ديگري از انواع دانهها تغذيه ميکند، دانههايي مانند ارزن، کتان، جو، گندم، ذرت، برنج خام و پخته شده، بذر انواع سبزيجات مانند بذر خرفه، گشنيز، گل کلم، کاهو و ... ميتواند براي رفع گرسنگي پرنده مناسب باشد. اين پرندهها در طبيعت از انواع دانهها و ميوههاي وحشي و موجودات ريز مانند موريانه، کرم خاکي و انواع حشرات تغذيه ميکند.
بازار