کجارو/بزرگترين مجسمه سنندج که به تنديس يادبود شهداي بمباران شيميايي کردستان شناخته ميشود، به ياد قربانيان حمله شيميايي عراق به مردمان قلعه جي مريوان ساخته شده است. اين تنديس نمادي از مقاومت مردمان دلير و سلحشور کردستان در طول هشت سال جنگ تحميلي است.
تنديسها و پيکرهها علاوه بر يک اثر هنري و تماشايي، گاهي روايتگر يک رويداد و اتفاق هستند. تنديس يادبود شهداي کردستان نيز يکي از همين آثار است. تنديسي که داستاني از رنج و دلاوري مردمان اين منطقه را در خود جاي داده است و با زيبايي هنري آن را به تصوير کشيده است. اين پيکره نمادي از مقاومت مردم کردستان و بزرگترين مجسمه سنندج است که در ارديبهشت ۱۳۹۹ در اين شهر نصب شده است.
در اين مقاله، به معرفي يادبود شهيدان بمباران کردستان ميپردازيم. با ما همراه باشيد.
اگر ميخواهيد از تنديس و يادبود مقاومت کردستان ديدن کنيد، بايد راهي استان کردستان شويد و نام و نشاني آن را در شهر سنندج جستجو کنيد. اين تنديس هنري و ارزشمند که بزرگترين مجسمه يادمان شهداي بمباران کشور نيز به شمار ميرود، در سنندج و در بلنداي پارک جنگلي آبيدر و مشرف به اين شهر نصب شده است.
تنديس مقاومت، نماد اعتراض عليه جنايت انساني
تنديس مقاومت سنندج نشانهي اعتراض عليه اقدامات غيرانساني و خلاف قوانين بينالمللي است که نسبت به مردم بيگناه و غيرنظامي کرد انجام گرفته است. اين اثر پيکرهي پدري کرد با لباس محلي است که با تمام مهر و محبت پدري، در حالي که دختر و پسرش شهيدش را بر دستهايش نگه داشته، با درد و صلابتي توامان ايستاده است و مظلوميت مردم کردستان را در طول هشت سال جنگ تحميلي و بمباران شيميايي اين منطقه به تصوير کشيده است.
اين مجسمه از پنج قطعهي سه متري تشکيل شده است که وزني بيش از ۲۰ تن دارد. جنس اين اثر از ورقههاي فلزي است که ارتفاع آن به ۱۵ متر ميرسد و پايههاي آن ۲۱ متر است. شهرداري سنندج به کمک گروهي متخصص ساخت اين اثر هنري و نمادين را به عهده داشتند.
اين تنديس در سال ۱۳۸۹، توسط بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس استان کردستان سفارش داده شده تا بهعنوان نمادي از مقاومت مردمان کرد و غيور اين خطه در روستاي قلعه جي نصب شود؛ اما ارتفاع اين اثر باعث شد تا بلنديهاي کوه آبيدر که مشرف به سنندج است براي آن انتخاب شود و سرانجام در ارديبهشتماه ۱۳۹۹ در اين محل نصب شد.
هنرمند و خالق تنديس مقاومت چه کسي است؟
آفرينندهي يادبود شهداي بمباران شيميايي سنندج، «هادي ضياءالديني»، مجسمهساز و نقاش سنندجي است که با دستان توانمند خود و با کمک و همکاري مسعود صميمي و چند نفر از استادکاران ماهر جوشکاري به خلق اين اثر باشکوه پرداخته است. اين اثر پانزدهمين پيکرهي ميداني اين هنرمند توانا است که پيش از اين کارهاي وي در شهرهاي سنندج، مهاباد، اصفهان، قزوين، اربيل عراق و سليمانيه عراق در معرض نمايش قرار داده شده است. پيکرهي آزادي، ميرعماد خوشنويس در ميدان ميرعماد قزوين، مجسمهي لذت رهايي در پارک کودک اصفهان و نقش برجستهي زيويه در پارک آبيدر از جمله کارهاي وي است.
آيا تابهحال در مورد بمباران شيميايي مريوان کردستان و مردمان بيگناه و مظلوم اين خطه از سرزمينمان شنيدهايد؟
رژيم بعث عراق در طول هشت سال جنگ تحميلي، چندين بار شهرهاي کردستان را بمباران شيميايي کرد. بمباران سردشت در تاريخ هفت تيرماه، بمباران حلبچه عراق در ۲۵ اسفندماه ۱۳۶۶ و مريوان استان کردستان در همين سال از جمله آنها است. بمباران روستاهاي مرزي شهر مريوان از ۲۵ اسفندماه ۶۶ شروع شد و تا فروردين ماه ۶۷ ادامه يافت. در اين بمباران روستاهاي قلعه جي، نژمار، کاني دينار، ني، بالک، هجرت، درگاه شيخان، بهرامآباد، بلبر، مرگ، شاراني، تازهآباد، کال بالا و درزيان مورد حمله قرار گرفتند و اهالي اين روستاها تلفات زيادي دادند. ۱۲۰ شهيد و بيش از يک هزار جانباز نتيجهي بمباران شيميايي بعثيها در مناطق مرزي شهر مريوان بود که بعدها به تلفات فاجعه افزوده شد. حالا اين تنديس به نمادي از اين جنايت بشري و درد و رنج مردماني مظلوم و بيگناه تبديل شده است.
بازار