بيتوته/ زيارتگاه پيرنارکي تيجنگ بين دره زنجير و دره گيگون قرار دارد که از سه طرف با کوه محصور شده است. زيارتگاه پير نارکي در اصل محل گردهمايي و نيايشگاه زرتشتيان است در آن چشمه آبي و درختان زيادي وجود دارد.
هر ساله گردشگران زيادي به اين منطقه ميآيند و به همين دليل، زرتشتيان اتاقهاي خشتي فراواني به نام «خيله» و به سبک معماري سنتي براي اسکان زائران ساخته اند تا بتوانند در آن جا اقامت داشته باشند و خستگي راه را به در کنند.
گردشگران و مسافراني که به شهرستانهاي يزد سفر ميکنند، يکي از مقصدهاي گردشگري خود را بازديد از پيرنارکي قرار ميدهند و در ايام تعطيلات اين محل مملو از علاقهمندان به سير و سياحت و گردشگري مذهبي است.
تاريخچه پير نارکي:
در ۵۸ کيلومتري شهر يزد و در دامنه کوه نارکي زيارتگاهي وجود دارد که بر اساس باورهاي مختلف پناهگاهي براي زربانو يا همان نازبانو از شاهزادگان يزد و عروس پادشاه پارس در زمان حمله تازيان به ايران بوده است.
در زمان حمله پارسيان به ايران، زربانو از پارس به يزد که مرکز حمله دشمنان بوده ميگريزد، اما درمييابد که يزد نيز مورد حمله قرار گرفته، بنابراين به کوهي در "دره زنجير" رسيده و در خواست تا در کوه پناه بگيرد، اما کوه او را در پناه خود نپذيرفت و به همين دليل زرتشتيان تا اين زمان نيز به اين کوه سنگ ميزنند.
در آن هنگام مردي نيز با چارپاي خود از آن مسير ميگذشته، اما او نيز به درخواست نازبانو براي ياري به وي توجهي نميکند و اين شاهزاده يزدي به کوه "گيگون" ميرود و از کوه گذر ميکند و در دامنه کوه نارکي درخواست ياري از پروردگار ميکند.
در اين هنگام کوه وي را در خود پناه ميدهد و از آنجا چشمهاي در خشکي روان ميشود. شب هنگام مسافري خسته که از آنجا گذر ميکرده، در آن جايگاه استراحتي ميکند، به خواب رفته و در خواب نازبانو به وي سفارش ميکند که زيارتگاهي را در آنجا بنا دهد.
زرتشتيان در اين روز که مصادف با زمان پناه دادن کوه به زربانو است در اين جايگاه گردهم ميآيند و به اوستا خواني و شادي ميپردازند.
بناي زيارتگاه پيرنارکي:
ساختمان اين زيارتگاه شامل اتاقي نسبتا بزرگ است که دور تا دور آن را صُفههايي نيمکت مانند فرا گرفته اند تا محل نشيمني براي زيارت کنندگان باشد. بر ديوارهاي اين اتاق، انواع قاب عکس زرتشت خودنمايي ميکند و در وسط اتاق نيز يک ميز گرد سنگي قرار دارد که آتش هميشه روشن اهورايي را در دل خود حفظ کرده است.
در بيرون از اين اتاق، سبدي از سرپوشهاي سفيد قرار داده شده که زوّار به رسم احترام و قبل از ورود به زيارتگاه، بر سر ميگذارند و همچنين مکاني براي شستشوي دست و صورت نيز در اين قسمت، در نظر گرفته شده است. اداره و سرپرستي زيارتگاه پير نارکي به وسيله بهروز جراح و انجمن زرتشتيان کوچه بيوک انجام ميشود.
آدرس زيارتگاه پير نارکي:
آدرس: يزد، ۲۰ کيلومتري شمال غربي مهريز، دامنه کوه غربي تيجنگ، نزديک دره زنجير، زيارتگاه پير نارکي مهريز
بازار