باشگاه خبرنگاران/ مهرداد ثابت، روانشناس اظهار کرد: ما پديدهها را همان طور که هستند نميبينيم، بلکه ادراک ما پس از عبور از فيلتر ذهنيتها، باورها، اعتقادات، محيط فرهنگي و اجتماعي در تعامل با محيطي که در آن زندگي ميکنيم شکل ميگيرد.
وي بيان کرد: کوسهاي و دلفيني دو پارادايمي هستند که امروزه در رفتار اغلب افراد جامعه بيشتر مشاهده ميشوند. بدين معنا که در پارادايم کوسهاي، براي برنده شدن؛ ديگران يا بايد بميرند و يا ببازند که اين موضوع را ميتوان در نگاه به افرادي ديد که براي کسب منافع زياد در روابط اجتماعي دچار تعارضاتي هستند، چرا که آنها تمايل عجيبي براي رسيدن به وضعيت من برنده و تو بازنده يا بميريم، امّا بازنده نشويم دارند.
اين روانشناس تصريح کرد: فردي که داراي پارادايم کوسهاي است از مبارزه کردن و برنده شدن لذت ميبرد حتي اگر به قيمت از دست دادن جانش تمام شود، امّا از طرفي هم احساس بي کفايتي، تزلزل در تصميم گيري و عمل کردن برخلاف منافع گروه را در اين فرد ميتوان مشاهده کرد که همگي از تبعات اين نوع از پارادايم هستند.
ثابت گفت: فردي که از پارادايم دلفيني برخوردار است ويژگيهايي چون زيرکي, باهوشي، انعطاف پذيري و همدلي و همراه بودن را دارد و از موفقيت ديگران خوشحال و با ناراحتي ديگران ناراحت ميشود.
وي ادامه داد: با نگاهي به دو پارادايم کوسهاي و دلفيني ميتوان دريافت که از ديرباز دنياي کوسهايها داراي تفکر ناکارآمد و شکست خوردهاي بوده است. دنيايي که در آن، گاه صحبت از افرادي است که براي رسيدن به مقامهاي بالاتر, يکديگر را از بين ميبرند و اين ميتواند پيامدهاي منفي را در زندگي افراد داشته باشد؛ به طوري که حتي برخي از افراد خانواده در رقابتي نفس گير و مخرب تلاش ميکنند به ديگر اعضاي خانواده حمله کنند و به وضعيت " برنده – بازنده " برسند.
اين روانشناس در پايان افزود: برخلاف پارادايم کوسهاي, انعطاف پذيري و همکاري در دنياي دلفيني ميتواند به زيباتر شدن زندگي افراد کمک کند و وضعيت " برنده – برنده " را براي آنها به وجود آورد.
بازار