بازده/ تقويت قدرت ذهن نيازمند تلاش آگاهانه، صرف زمان، و تمرين روزانه است. اين کار را با ۱۰ تمرين زير شروع کنيد تا بتوانيد ماهيچههاي ذهنيتان را به خوبي قوي کنيد. البته، همراه با اين ۱۰ تمرين براي تقويت قدرت ذهن توصيه ميکنيم از ۵ نکته درباره افزايش قدرت ذهن ، حافظه و هوش نيز غافل نمانيد.
۱. براي تقويت قدرت ذهن اهدافتان را تعيين کنيد
مغز انسان به طور طبيعي تمايل دارد به دنبال اهداف معين برود و آنها را محقق کند؛ البته نه فقط يک هدف بزرگ و دور از دسترس – مثلا اينکه نبايد به خودتان بگوييد هدف من کم کردن ۲۵ کيلوگرم از وزنام در مدت زماني کوتاه است. همچنين، بهتر است اهدافي کوتاه مدت و قابل کنترل براي خود تعيين کنيد؛ مثلا اينکه بگوييد ميخواهم هر روز ۳۰ دقيقه بدون چک کردن گوشي همراهام ورزش کنم، يا اينکه تمام ايميلهايام را تا ظهر امروز جواب خواهم داد.
با تحقق هر يک از اين اهداف، اعتماد به نفس بيشتري پيدا خواهيد کرد و تواناييتان براي رسيدن به موفقيت بيشتر خواهد شد. همچنين، به اين ترتيب متوجه خواهيد شد کداميک از اهدافتان غير واقعي و جاهطلبانه است و کداميک آنچنان سخت و چالشبرانگيز نيست.
۲. خودتان را براي موفقيت مهيا کنيد
به دست آوردن قدرت ذهني به اين معني نيست که از اين به بعد ميتوانيد هميشه خودتان را در معرض هر گونه وسوسه قرار دهيد. با اصلاح و تغيير برخي شرايط زندگي و محيط اطرافتان ميتوانيد کار خود را کمي آسانتر کنيد.
اگر ميخواهيد هر روز صبح، اول وقت، ورزش کنيد، کفشهاي ورزشيتان را از شب قبل کنار تختخوابتان بگذاريد يا حتي با لباس ورزشي بخوابيد. اگر ميخواهيد سالمتر غذا بخوريد، تنقلات و خوراکيهاي ناسالم را از انبار غذاها و خوراکيهايتان را حذف کنيد. وقتي خودتان را براي رسيدن به موفقيت مهيا کرده باشيد، ديگر لازم نيست انرژي ذهنيتان را دائما براي مقاومت در برابر وسوسه براي خواب بيشتر يا خوردن يک بسته چيپس هدر دهيد.
۳. براي رسيدن به يک هدف بزرگتر، سختيها را تحمل کنيد
سختيها ميتوانند باعث شوند برخي آدمها به دنبال راههاي ميانبر ناسالم و نامناسب بروند. اين قبيل آدمها، به جاي مقابله و رسيدگي به مشکلات، به دنبال راههايي ميروند که بتوانند از لحاظ هيجاني به سرعت تسکين يابند – مثلا نوشيدن مشروبات الکلي يا صرف وقت گرانبها براي ديدن افراطي برنامههاي تلويزيون. ولي اين راهحلهاي کوتاه مدت ميتوانند مشکلات بلند مدت بزرگتري ايجاد کنند.
با يادآوري چشمانداز مثبت تلاشهايتان در آينده، سعي کنيد اين سختيها را به خوبي تحمل کنيد. خودتان را مجبور کنيد تا آنجا که ميتوانيد به تلاشتان ادامه دهيد؛ حتي اگر اين کار باعث شود احساس اضطراب کنيد – مثلا حتي وقتي احساس خستگي ميکنيد، تا لحظهي اتمام زمان تعيين شده، همچنان روي تردميل بدويد – هرگز از سختيها فرار نکنيد. هر چي بيشتر سختيها را تحمل کنيد، اعتماد به نفس و توانايي بيشتري براي انجام کارهاي سخت پيدا خواهيد کرد.
۴. افکار منفي را از خود دور کنيد
دائما سعي کنيد گفتگوهاي دروني واقعبينانه، و در عين حال، خوشبينانهاي داشته باشيد. افکار فاجعهباري را نظير ”هر چه سختتر کار کنم، هرگز به موفقيت نميرسم” از خود دور کنيد، و به جاي آن به خود بگوييد، “شايد با سختکوشي، به سرعت به هدف نرسم، ولي احتمال رسيدن به موفقيت را براي خود افزايش خواهم داد.”
شما نميتوانيد تمام افکار منفيتان را به طور کلي از بين ببريد. هر آدمي ممکن است با مشکلات سخت و روزهاي بدي مواجه شود. ولي با جايگزيني افکار بيش از حد بدبينانه با انتظارات واقعبينانهتر، ميتوانيد خود را در مسير موفقيت نگه داريد و همواره براي رويارويي با روزهاي بد آماده بمانيد.
۵. بين هيجان و منطق تعادل ايجاد کنيد
وقتي هيجانها با منطقتان در هماهنگي کامل باشند، ميتوانيد بهترين تصميمها را اتخاذ کنيد. اگر تمام تصميمهايتان بر اساس هيجانها اتخاذ شده باشند، هيچ پساندازي براي آينده و روزهاي بازنشستگيتان نخواهيد داشت، زيرا دائما مشغول ولخرجي هستيد تا بتوانيد زندگي حالتان را هميشه شاد و هيجانانگيز نگه داريد. از سويي ديگر، اگر تمام تصميمهايتان مطلقا منطقي باشند، زندگي خستهکنندهاي خواهيد داشت که هيچ اثري از لذت، تفريح، و عشق در آن يافت نميشود.
چه بخواهيد يک خانهي جديد بخريد، و چه تصميم داشته باشيد شغلتان را عوض کنيد، بايد ميان هيجانها و منطق هماهنگي کامل ايجاد کنيد. اگر به شدت هيجانزده، و به خصوص مضطرب هستيد، يک ورق کاغذ برداريد و خوبيها و بديهاي تصميمتان را روي آن يادداشت کنيد. بررسي اين فهرست بخش منطقي مغزتان را قويتر خواهد کرد، و در ايجاد تعادل در هيجانتان به شما کمک ميکند.
۶. براي تحقق اهدافتان تلاش کنيد
تا وقتي دقيقا از اهداف و مقاصد کليتان در زندگي آگاه نباشيد، ماندن در مسير موفقيت دشوار خواهد بود. چرا ميخواهيد پول بيشتري به دست بياوريد يا مهارتهاي شغليتان را کامل کنيد؟
بيانيهي ماموريت شفاف و مختصري دربارهي هر آنچه ميخواهيد در زندگي به دست بياوريد، براي خودتان تنظيم کنيد و روي کاغذ بنويسيد. وقتي در حال تلاش براي پا گذاشتن به مرحلهي بعد هستيد، به خودتان يادآور شويد ”چرا ادامه دادن اين مسير بسيار مهم است؟” بر اهداف روزانهتان تمرکز داشته باشيد، ولي از اين مسئله اطمينان حاصل کنيد که رسيدن به اين اهداف کوچک، در بلند مدت قطعا شما را به اهداف بزرگتري خواهد رساند.
۷. به دنبال توضيح باشيد، نه توجيه
وقتي عملکردتان کمتر از حد انتظار است، به بررسي دلايل اين مسئله بپردازيد. به دنبال توضيحات منطقي و واقعبينانهاي باشيد که در آينده بتوانند در بهبود عملکرد به شما کمک کنند، ولي از بهانهتراشي و تلاش براي توجيه عملکرد ضعيفتان پرهيز کنيد.
مسئوليت تمام کاستيها و کم کاريهايتان را به طور کامل به عهده بگيريد. براي اشتباههاي خود، ديگران سرزنش نکنيد يا شرايطتان را مقصر جلوه ندهيد. اشتباههايتان را بپذيريد و با آنها رو در رو شويد؛ به اين ترتيب، از اين اشتباهها درس خواهيد آموخت و در آينده آنها را تکرار نخواهيد کرد.
۸. هر روز يک کار سخت انجام دهيد
هيچ کس به صورت تصادفي پيشرفت نميکند. به صورت هدفمند خود را به چالش بکشيد. البته، آنچه براي شما چالشبرانگيز است، لزوما براي ديگران اين طور نيست؛ بنابراين، لازم است شرايط خود را تحليل کنيد و آستانهي تحمل خود را بررسي کنيد.
سپس، چالشي را براي خود انتخاب کنيد که اندکي از آستانهي تحملتان خارج باشد، و هر روز يک قدم کوچه براي افزايش آستانهي تحمل خود برداريد. مثلا در يک وضعيت دشوار، سعي کنيد از حق خودتان دفاع کنيد يا در يک کلاس آموزشي ثبت نام کنيد که هميشه فکر ميکردهايد برايتان بسيار دشوار است. تلاش کنيد امروز در مقايسه با روز گذشته اندکي بهتر باشيد.
۹. از قاعدهي ۱۰ دقيقه استفاده کنيد
قدرت ذهني هرگز نميتواند به شکل سحرآميز آدمها را با انگيزه و موفق نگه داريد. ولي کمکتان ميکند سازنده باشيد – حتي اگر خودتان فکر ميکنيد اين گونه نيستيد.
وقتي دائما وسوسه ميشويد کارها و تلاشهايتان را به تعويق بندازيد، از قاعدهي ۱۰ دقيقه استفاده کنيد. مثلا وقتي تصميم گرفتهايد از خانه خارج شويد و کمي بدويد، نگاهتان خيره به مبل است و احساس خستگي ميکنيد؛ در اين شرايط به خودتان بگوييد ”فقط ۱۰ دقيقه تلاش خواهم کرد.” اگر همچنان پس از گذشت ۱۰ دقيقه، ذهنتان در حال مبارزه با بدنتان است، اين اجازه را به خودتان بدهيد تا تصميمتان را تغيير دهيد.
معمولا شروع هر کار سختترين بخش آن کار است. وقتي نخستين گام را برداريد، متوجه خواهيد شد آنچنان که پيشبيني ميکرديد عملکرد ضعيفي نداشتهايد، و ساير مهارتهايتان به خوبي توانستهاند فرايند را به پيش ببرند.
۱۰. خلافاش را به خودتان ثابت کنيد
هر وقت احساس کرديد از عهدهي انجام کاري بر نميآييد، خلافاش را به خودتان ثابت کنيد. هنگام انجام فعاليتهاي بدني سعي کنيد يک شنا سوئدي بيشتر برويد يا تا آخر ماه يک معامله بيشتر انجام دهيد.
ذهن شما خيلي پيشتر از آنکه بدنتان بخواهد دست از کار بکشيد، تصميم ميگيرد تسليم شود. به خودتان ثابت کنيد بيشتر از آنچه فکر ميکنيد، توانايي انجام کارهاي سخت را داريد؛ به اين ترتيب، به مرور زمان، مغزتان ديگر توان بالقوهتان را دستکم نخواهد گرفت.
بازار