نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
  2. مهم
دیدنی-خواندنی

سلام بر غدیر، بر صبح بلند ولایت و محبت

منبع
آخرين خبر
بروزرسانی

آخرين خبر/ غدير گلبانگ عاشقانه و جاودانه هستي است. غدير يک اتفاق ساده نيست، يک گزينش رحماني است. آبشاري که از غدير جريان يافت، نور را در همه گيتي پراکند. عشق را جاني تازه بخشيد. حيات را طراوتي نو داد و محبت و دوستي را پديد آورد.
خورشيدي که در غدير درخشيد، آفتاب را شرمنده ساخت. شب را تاراند و سياهي را به هزيمت واداشت. ماهتابي که شب غدير را به روز اکمال دين پيوند زد، روشن‌ترين انگشت اشاره پروردگار بود که از زبان بر گزيده اش تلاوت شد.
و غدير، يک کلمه نيست، يک برکه نيست، يک درياست. غدير يک اشاره است. کلمه رمزي است بين انسان و خدا.

علي ابرمرد تاريخ
«علي تنها صحابي نامي پيامبر است که با جاهليت پيوندي نداشته است؛ علي در ميان دست هاي پيامبر رشد کرد و با رفتار او بزرگ شد، روزي که به خاطر فقر از خانه ابوطالب بيرون آمد قرار بود به دامن پاکي ها برود، قرار بوديک روح بزرگ و شگفت انگيز پرورشش دهد، علي خدا را با محمد شناخت و در همان روزهاي کودکي اسلام را فهميد و پذيرفت، حالا مرد شمشير شده، مرد سخن و مرد سياست، عارف است و در عين حال جنگ آور، عادل است و اهل تفکر و حالا ديگر وقتش رسيده، بعد از سال ها در کنار پيامبر زندگي کردن، انديشه اش، افکارش، زندگي اش، عقايدش و دنيايش را در کنار محمد ساخته، در بيست و سه سالي که پيامبرمان ماموريتش را انجام مي داده، هميشه علي حاضر بوده است، چه در مسجد، چه در ميدان جنگ و چه در خانه و در ميان اهل بيت و حالا زمان رفتن است، زمان رفتن پيامبر و پيامبر براي علي و روزهاي تنهاييش نگران است. 
"ده ميل از مکه دور شده‌اند. پيغمبر تصميم خويش را گرفت. اينجا غدير خم است،سر راه مدينه و تهامه و نجد و يمن و حضرت موت،آنجا که مسلماناني که با وي آمده اند هر دسته از گوشه اي فرا مي روند و ديگر هيچگاه از محمد سخني نخواهند شنيد. دستور داد آنان که پيش رفته اند برگردند،صبر کرد تا آنها که مانده اند برسند.سنگ هارا توده کردند و از جهاز شتر ها،منبري بزرگ برپا نمودند و پيغمبر پس از ايراد خطبه اي طولاني،علي را با چنين سبکي دقيق و قاطع معرفي کرد:ابتدا از جمعيت پرسيد چه کسي از مومنان برخود آنان «اولي »است؟ جمعيت گفت: خدا و رسولش بهتر مي‌دانند. پس پرسيد:آيا من از شما بر خود شما «اولي» نيستم؟ همه گفتند:چرا! سپس گفت :«من کُنْتُ مَوْلاهُ فَهذا عَلي مَوْلاهُ الهمَّ والِ مَنْ والاهُ و عادِ مَنْ عاداهُ وَانْصُرْمَنْ نَصَرَهُ واخْذُلْ مَنْ خَذَلَهُ»
پس از پايان معرفي علي،اين آيه را بر مردم خواند که:«امروز دينتان را براي شما تکميل کردم و نعمتم را بر شما تمام ساختم و رضا دادم که شما را دين،اسلام باشد.»

غدير و سرنوشت اسلام
بدون شک واقعه غدير خم، نقش سرنوشت سازي در تعيين مسير آينده اسلام داشته است. در اين واقعه، پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله مهم ترين مأموريت دوران پيامبريِ خود را به انجام رساند؛ مأموريتي که انجام آن، به منزله رساندن پيام رسالت حضرت بود، و کوتاهي در مورد آن، به از بين رفتن زحمات چندين ساله ايشان مي انجاميد؛ چنان که خداوندمتعالي درآيه 67 سوره مائده مي فرمايد: «هان اي پيامبر! آنچه را از سوي پروردگارت به تو نازل شده است، تبليغ کن و اگر چنان نکني، پيام و رسالت او را انجام نداده اي وخداوند تو را از مردم حفظ مي فرمايد».

وقتي همه خوبي ها در يک نفر جمع شده باشد، او انتخاب مي شود براي برادري و براي تکميل دين خدا:
بيهقي يکي از دانشمندان نامي اهل سنّت چنين روايت نموده که پيامبر اکرم(ص) فرمود:"هر کسي دوست دارد به علم و دانش آدم بنگرد و مقام تقوا و خود نگهداري نوح را(مشاهده نمايد) و بردباري ابراهيم(نظاره کند) و به عبادت موسي(ع) (پي ببرد) بايد به علي بن ابي طالب(ع) نظر بيندازد."( الدر المنثور، جلال الدين سيوطي)
رسول خدا(ص) فرمودند: " ولايت على‏ بن ابى طالب، ولايت خداست و دوستي اش دوستى‏ خدا و پيروي اش فريضه ي خدا و اوليائش اولياء خدا، و دشمنانش دشمنان خدا، نبرد با او نبرد با خدا و سازش با او سازش با خداى عزّ و جلّ است." (روح المعاني في تفسير القرآن العظيم، آلوسي)
روايات نبوي خاصّ و منحصر به فردي مثل حديث منزلت («تو نسبت به من همچون هارون نسبت به موسى هستى به جز اينکه بعد از من نبوّتي نيست.») و باب علم (من شهر علم و حکمتم و على در آن است‏.) تنها در شأن حضرت علي(ع) نازل شده است.
حضرت علي(ع) که با شجاعت خود در جنگ خندق، باعث پيروزي مسلمانان شد، مفتخر به دريافت اين سخن از پيامبر اکرم(ص) گرديد: «ضربه ي علي در روز خندق، برتر از عبادت ثقلين (جنّ و انس) است.» (ابن طاووس، على بن موسى، إقبال الأعمال)
همچنين در جنگ احد، زماني که حضرت علي(ع)، پيشاپيش پيامبر(ص)، حرکت مي کردند و از جان رسول خدا(ص) دفاع مي کردند، همه نواي جبرئيل امين(ع) را از آسمان شنيدند که مي فرمود: «هيچ جوانمردي جز علي و هيچ شمشيري چون ذوالفقار نيست.» (کلينى، محمد بن يعقوب، الروضة من الکافي)

عيد غدير از نگاه امام رضا عليه السلام
طوسي، از ياران امام رضا عليه السلام نقل مي کند: «در روز غدير، شرف ياب محضر حضرت علي بن موسي الرضا عليه السلام شدم. گرد ايشان گروهي از ياران خاصشان حضور داشتند. حضرت با اينکه خوراک و پوشيدني و هدايا و حتي انگشتري و کفش هايي براي خانواده هاي آنان فرستاده بود، ولي آنها را براي افطار نيز نگهداشت. امام احوال آنان و کساني را که پيرامونشان بودند، سامان بخشيد. ايشان در آن روز... پيوسته ارجمندي و پيشينه روز غدير را يادآور مي شدند. حضرت در بخشي از سخنان خود، خطبه اميرمؤمنان علي عليه السلام را در سالي که عيد غدير با روز جمعه هم زمان شده بود، بيان کرد».

فضيلت روز عيد غدير
ابي نصر بَزَنْطي از ياران امام رضا عليه السلام مي گويد: «خدمت آن حضرت بودم، درحالي که مجلس پر از جمعيت بود و با يکديگر درباره غدير گفت وگو مي کردند. برخي از مردم اين واقعه را منکر شدند. امام فرمود: پدرم از پدرش روايت کرد که: «روز غدير در ميان اهل آسمان مشهورتر است تا ميان اهل زمين.» سپس فرمود: «اي ابي نصر! هرجا که هستي، در اين روز نزد [قبر[ اميرمؤمنان علي عليه السلام باش. به درستي که در اين روز، خداوند گناه شصت سال از مؤمنان و مسلمانان زن و مرد را مي آمرزد و از آتش دوزخ آزاد مي کند، چند برابر آنچه در ماه رمضان و شب قدر و شب عيد فطر آزاد کرده بود.» ايشان سپس ادامه داد: «اگر مردم ارزش اين روز را مي دانستند، هر آينه، فرشتگان در هر روز ده مرتبه با آنان مصافحه مي کردند».


آداب سفارش شده در عيد غدير
در احاديث، آداب و اعمال فراواني که مناسب روزهاي جشن است و جنبه اخلاقي و اجتماعي دارد، براي عيد غدير بيان گرديده است. اين آداب و اعمال عبارت اند از: هديه دادن، زينت کردن، شادي، شادکردن دل ديگران، لباس نو و پاکيزه پوشيدن، ميهماني دادن، گذشت و آشتي کردن، کارگشايي براي ديگران، نيکي به ديگران، لباس و غذا به منزل خويشان و نزديکان فرستادن، توسعه دادن به زندگي خانواده و برادران، بشارت دادن، استراحت کردن، وام دادن، دوستي کردن، پرهيز از گناه، مصافحه، صله رحم، و مهرباني به يکديگر.

اعمال شب و روز عيد غدير
روز هيجدهم ذيحجه روز عيد غدير و معروف است به عيد اللهِ الاکْبَرْ و عيد آل محمّد (عَليهمُ السلام) است وبزرگ ترين عيد است، عيد ولايت و عيد نبوت، براي اينکه از نعمت اين روز بيشتر استفاده کنيد اعمال اين روز تا تا جايي که مي توانيد انجام دهيد:
1. روزه: که کفّاره شصت سال گناه است و در روايتي آمده که روزه اين روز برابر است با روزه تمام عمر و معادل است با صد حجّ و صد عمره.
2. غسل
3.زيارت حضرت علي (عليه السلام): از هر کجا که باشيد مي توانيد حضرت اميرالمومنين را زيارت کنيد، زيارت براى امام در اين روز، سه زيارت مخصوصه نقل شده که يکى از آنها زيارت معروفه به "اَمينُ الله" است که از نزديک و دور خوانده مى‌شود و آن از زيارات جامعه مطلقه است.
4. اقامه دو رکعت نماز شبيه نماز صبح: از نماز به سجده رويد و صد مرتبه شکر خدا کنيد سپس سر از سجده برداريد و دعاي «اَللّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُکَ بِاَنَّ لَکَ الْحَمْدَ وَحْدَکَ لا شَريکَ لَکَ وَ اَنَّکَ...» را بخوانيد.
پس از اين دعا باز به سجده رويد و صد مرتبه ذکر «اَلْحَمْدُلِلّهِ» و صد مرتبه ذکر «شُکْراًلِلّهِ» بگوييد و روايت شده که هر کس اين عمل را بجا آورد ثواب کسى داشته باشد که در روز عيد غدير نزد حضرت رسول خدا (صَلَّى اللّهِ عَلِيهِ و َاله) حاضر شده باشد و با آن حضرت بر ولايت بيعت کرده باشد. بهتر است اين نماز نزديک ظهر اقامه شود که پيامبر اکرم در آن ساعت اميرالمؤمنين علي (عليه السلام) را در غدير خُمّ به امامت و خلافت براى مردم نصب فرمود و در رکعت اوّل سوره قدر و در رکعت دوم سوره توحيد خوانده شود .
5. پس از غسل، نيم ساعت به ظهر مانده دو رکعت اقامه شود. در هر رکعت حمد يک مرتبه و سوره توحيد ده مرتبه و آية الکرسى ده مرتبه و سوره قدر ده مرتبه خوانده شود که ارزش اين نماز برابر است با صد هزار حجّ و صد هزار عمره است و باعث برآوردن شدن حوائج دنيا و آخرت مي‌شود. بهتر است که بعد از اين نماز اين دعا را خوانده شود: رَبَّنا اِنَّنا سَمِعْنا مُنادِياً ... "الدُّعاء بطوله .
6.خواندن دعاي ندبه .
7. در هنگام ملاقات مومنين به عنوان تهنيت جمله ذيل را بگوييم.
اَلْحَمْدُ لِلّهِ الّذى جَعَلَنا مِنَ الْمُتَمَسِّکينَ بِوِلايَةِ اَميرِالْمُؤْمِنينَ وَالاْئِمَّةِ عَلَيْهِمُ السَّلامُ و نيز بخواند: اَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذى اَکْرَمَنا بِهذَا الْيَوْمِ وَ جَعَلَنا مِنَ الْمُوفينَ بِعَهْدِهِ اِلَيْنا وَ ميثاقِهِ الَّذى واثَقَنا بِهِ مِنْ وِلايَةِ وُلاةِ اَمْرِهِ وَالْقُوّامِ بِقِسْطِهِ وَ لَمْ يَجْعَلْنا مِنَ الْجاحِدينَ وَالْمُکَذِّبينَ بِيَوْمِ الدّينِ .
8. صد بار اين ذکر گفته شود: اَلْحَمْدُلِلّهِ الّذى جَعَلَ کَمالَ دينِهِ وَ تَمامَ نِعْمَتِهِ بِوِلايَةِ اَميرِ الْمُؤ مِنينَ عَلىِّ بْنِ اَبى طالِبٍ عَلَيْهِ السَّلامُ .

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar