بهترین مکان برای تماشای دماوند کجاست؟
کجارو/ روستاي نوا و دشت آزو از زيباترين ييلاقهاي نزديک تهران در مازندران هستند. بهترين چشمانداز قله دماوند، در روستاي نوا و دشت آزو ديده ميشود.
روستاي نوا و دشت آزو داراي جاذبههاي رنگارنگي مانند طبيعت سرسبز، باغهاي رنگارنگ ميوه، مراتع پر گل و دشت لالههاي وحشي است. روستاي نوا در مسير دسترسي به دشت آزو قرار دارد و پيادهروي از روستاي نوا تا دشت آزو از زيباترين بخشهاي سفر به اين منطقه است. بهترين چشمانداز قله دماوند از روستاي نوا و دشت آزو، هر سال عکاسان زيادي را به اين مناطق جذب ميکند.
فاصله نزديک روستاي نوا و دشت آزو تا تهران، بر محبوبيت اين مناطق ييلاقي افزوده است. کمپ در دشت آزو نيز مورد توجه بسياري از علاقهمندان اقامت در طبيعت است. آسمان شب روستاي نوا و دشت آزو از بهترين گزينههاي رصد آسمان در ايران محسوب ميشوند و گردشگران زيادي در قالب تورهاي آسمان نگري به اين مناطق سفر ميکنند. اگر تابهحال به اين مناطق زيبا در مازندران نرفتهايد، با کجارو همراه شويد تا با جاذبههاي منحصربهفرد روستاي نوا و دشت آزو آشنا شويد و براي سفر به اين مناطق سرسبز و رنگارنگ، برنامهريزي کنيد.
روستاي نوا و دشت آزو از توابع بخش لاريجان در شهرستان آمل هستند. اين منطقه خوش آب و هوا با دهکده ييلاقي و دشت پر گل در استان مازندران، ميان طرفداران طبيعتگردي جايگاه ويژهاي دارند. روستاي نوا از خنکترين مناطق ييلاقي نزديک به تهران است و هر سال از گردشگران زيادي ميزباني ميکند. باغهاي رنگارنگ ميوه در تابستان، جلوه زيبايي به روستاي نوا ميدهند. آب و هواي پاکيزه و طبيعت زيباي روستا، طبيعت دوستان را به اين دهکده ييلاقي جذب ميکنند. در سراسر روستاي نوا، چشمههاي طبيعي با آب زلال و خنک جوشيدهاند و در دامنه کوههاي البرز در اطراف روستا، لالههاي وحشي خودنمايي ميکنند.
آسمان صاف و آبي روستاي نوا از بهترين رصدگاههاي کشور است و تورهاي زيادي در قالب آسماننگري، علاقهمندان زيادي را در طول سال به اين منطقه ميآورند.
ويژگي اصلي روستاي نوا دسترسي آن به دشت آزو است. دشت آزو در ارتفاعات روستاي نوا قرار دارد و سراسر آن را گلهاي وحشي و سبزهزار گسترده پوشانده است. در فصل بهار و تابستان، سرسبزي دشت بيشتر ميشود و در بهار گلهاي زرد در پهناي دشت خودنمايي ميکنند. دشت آزو بهترين چشمانداز دماوند را دارد. زيبايي آسمان شب دشت آزو خيرهکننده است و به همين دليل علاقهمندان زيادي در اين منطقه کمپ ميکنند. دشت آزو دماوند از زيباترين جاهاي ديدني مازندران است.
جاهاي ديدني روستاي نوا بسيار هستند و پيادهروي از روستاي نوا تا دشت آزو، در هواي پاک کوهستاني اين منطقه، بسيار لذتبخش است. پيمايش دشت آزو و تماشاي طبيعت زيباي اين دشت در جوار قله دماوند نيز آرامش زيادي دارد و لحظات خاطرهانگيزي ميسازد. آسمان روستاي نوا و دشت آزو در شب، از ديگر جاذبههاي منحصربهفرد اين مناطق است.
آسمان پرستاره شب در دشت آزو
دشت آزو زيباترين چشمانداز از قله دماوند را دارد و قدم زدن در اين دشت ديدني در کوهپايههاي البرز، خستگي را از بين ميبرد. در سمت ديگر دشت آزو، قله پاشوره قرار گرفته است. اين کوه مورد توجه علاقهمندان به کوهنوردي قرار دارد.
بهدليل جاذبههاي بکر و طبيعي روستاي نوا و دشت آزو، تور دشت آزو از تهران و ديگر شهرهاي شمالي، هر ساله برگزار ميشوند و مسافران را به بازديد از اين منطقه ميبرند. در ورودي روستاي نوا، گذشتن از پل آهني براي اتوبوسها مقدور نيست؛ به همين دليل تورها در اين مسير با مينيبوس گردشگران را جابهجا ميکنند.
در گويش مازندراني «وا» بهمعناي باد است. در روستاهاي اطراف نوا بادهاي موسمي شديدي ميوزند که در مقايسه با آنها، روستاي نوا وزش بادهاي کمتري دارد. به همين دليل نام اين روستا را نوا گذاشتند.
روستاي نوا و دشت آزو کجا هستند؟
روستاي نوا و دشت آزو در دامنههاي سرسبز البرز قرار گرفتهاند. روستاي نوا در مازندران، با تهران در حدود ۱۰۰ کيلومتر فاصله دارد که پيمودن اين فاصله در حدود دو ساعت و نيم طول ميکشد. روستاي نوا با شهر آمل نيز در حدود ۹۰ کيلومتر فاصله دارد. دشت آزو در نزديکي روستاي نوا و در جنوب شرقي اين روستا قرار گرفته است. براي رسيدن به دشت آزو کافي است در مسير رودخانه روستا پيادهروي سبکي، کمتر از يک ساعت داشته باشيد.
آدرس روستاي نوا و دشت آزو: استان مازندران، کيلومتر ۸۸ جاده هراز، جاده فرعي نوا، روستاي نوا، دشت آزو (مشاهده روي نقشه)
مسير دسترسي به روستاي نوا و دشت آزو
فاصله تهران تا روستاي نوا از ابتداي خروجي شرقي در بزرگراه ياسيني در حدود ۱۰۰ کيلومتر است. براي رسيدن به اين خروجي شرقي تهران ميتوانيد از بزرگراههاي شهيد زينالدين، بزرگراه بابايي يا جاده دماوند بگذريد و به بزرگراه ياسيني برسيد. سپس با ادامه مسير در بزرگراه تهران پرديس و گذشتن از بومهن و رسيدن به رودهن، در مسير دو راهي جاده فيروزکوه و هراز از سمت چپ به جاده هراز وارد شويد.
فاصله تهران تا دشت آزو شامل دو ساعت حرکت با ماشين شخصي و ۴۵ دقيقه پيادهروي است که درمجموع سه ساعت طول خواهد کشيد
در ادامه مسير، با گذشتن از روستاهاي رينه و نياک به جاده فرعي نوا در سمت راست روستا خواهيد رسيد. اين خروجي دو تا سه کيلومتر بعد از آب اسک است. از ابتداي اين جاده تنها ۱۰ کيلومتر تا روستاي نوا فاصله داريد، که بهدليل پيچوخمهاي اين جاده در حدود ۲۰ دقيقه طي کردن آن زمان ميبرد. در ميانه مسير، به دو راهي خواهيد رسيد که براي رسيدن به روستاي نوا بايد بهسمت راست وارد شويد. روستاي نوا در انتهاي اين جاده و پس از «درزي محله» قرار گرفته است.
براي رسيدن به دشت آزو در امتداد رودخانه روستا حرکت کنيد. مسير پيادهروي دشت آزو سخت نيست و براي سالمندان و کودکان نيز ميسر است. شروع اين مسير از کارخانه آب معدني در روستاي نوا است. در جوار اين کارخانه، پارکينگ مناسبي براي ماشينها وجود دارد. مسير پيادهروي بهسمت دشت آزو در حدود ۴۵ دقيقه زمان ميبرد. فاصله تهران تا دشت آزو شامل دو ساعت حرکت با ماشين شخصي و ۴۵ دقيقه پيادهروي است که درمجموع سه ساعت طول خواهد کشيد.
از شهرهاي شمالي در مسير شمال به جنوب جاده هراز به خروجي روستاي نوا ميرسيد و شهرهاي شمال شرقي و شرقي در مسير دسترسي به روستاي نوا، از سمنان و جاده فيروزکوه ميگذرند
تردد به روستاي نوا و دشت آزو از شهرهاي شمالي نيز از طريق مسير شمال به جنوب جاده هراز ميسر است. روستاي نوا در ۹۰ کيلومتري جنوب آمل قرار دارد و يک ساعت پس از گذشتن از جنگل اليمستان به روستاي نوا ميرسيد. مسير دسترسي شهرهاي شرق و شمال شرق کشور و مشهد به روستاي نوا، از شهر سمنان و جاده فيروزکوه ميگذرد.
از سمنان تا جاده فيروزکوه برويد و پيش از خروجي «ارجمند» در سمت چپ به خروجي «لاسم» وارد شويد. اين راه به جاده هراز، پيش از آب اسک ميرسد و ادامه مسير، همان مسير ياد شده است. اگر ساکن ساير نقاط کشور هستيد، براي رفتن به روستاي نوا بهترين راه از طريق تهران است. با رسيدن به تهران و وارد شدن به جاده هراز، ميتوانيد به روستاي نوا برويد. شهرهاي شمال شرقي ميتوانند در مسير جاده شمالي نيز حرکت کنند؛ اما اين مسير طولانيتر ميشود.
بهترين زمان سفر به روستاي نوا و دشت آزو
بهترين زمان سفر براي بازديد از باغهاي ميوه در روستاي نوا و گلهاي سرسبز دشت آزو، از اواسط ارديبهشت تا اواسط خرداد است. در اين فاصله مراتع کاملا سرسبز، دشت پوشيده از گلهاي زرد و کوهپايهها مملو از لالههاي وحشي ميشوند.
بهترين زمان سفر براي بازديد از باغهاي ميوه در روستاي نوا و گلهاي سرسبز دشت آزو از اواسط ارديبهشت تا اواسط خرداد است
مسير پيادهروي از روستاي نوا تا دشت آزو در اين زمان پر از گلهاي دارويي و معطر مانند آويشن، پونه، شنگ، بابونه و گلپر است. ميتوانيد در طول پيمايش دشت آزو، از اين گياهان دارويي بچينيد. تا اواسط مهرماه شرايط براي سفر به روستاي نوا و دشت آزو مهيا است، اما در فصل زمستان سفر به اين مناطق توصيه نميشود. بيشتر ساکنان روستاي نوا نيز، زمستان را در آمل و روستاهاي گرمتر اطراف ميگذرانند.
بهدليل قرار گرفتن روستاي نوا و دشت آزو در مناطق کوهستاني، در فصلهاي پاييز و زمستان اين مناطق بسيار سرد ميشوند. در زمستان مسير دسترسي به دشت آزو پر از برف است و تردد به دشت بسيار سخت ميشود. آب و هواي دشت آزو و روستاي نوا در بهار و تابستان بسيار عالي است. در اين فصول بيشترين گردشگران به اين منطقه وارد ميشوند. از آغاز بهار، طبيعت دشت آزو بسيار سرسبز و پرگل ميشود.
هر سال و در تاريخ ۲۶ تيرماه، آيين «نورگون» در روستاي نوا برگزار ميشود. اين مراسم با جشن و پايکوبي و روشن کردن آتش همراه است و ريشه در داستان پيروزي فريدون بر ضحاک دارد. در نقاط مختلف روستا، جوانان در اين روز به شادي و پخش کردن شيريني ميپردازند. اگر به آيين و رسوم کهن ايراني در نواحي مختلف کشور علاقه داريد، ميتوانيد در اين زمان به روستاي نوا سفر کنيد.
در سفر به روستاي نوا و دشت آزو کجا اقامت کنيم؟
در سفر به روستاي نوا و دشت آزو براي بهرهمندي بيشتر از زيباييهاي اين منطقه و اطراف آن ميتوانيد شب را در روستاي نوا بمانيد. اقامت در روستاي نوا در کلبههاي محلي و خانههاي روستايي امکانپذير است. مردم خونگرم اين روستا خانههاي روستايي را به گردشگران اجاره ميدهند.
بسياري از گردشگران به کمپ کردن در دشت آزو علاقه دارند. با اقامت در دشت آزو و کمپ شبانه، فرصت تماشاي آسمان پرستاره اين منطقه را در شب خواهيد داشت. براي اين منظور کليه لوازم مورد نياز را با خود ببريد و در قسمتهاي صاف و کم گياه در نزديکي دامنهها چادرتان را بر پا کنيد. اين نقاط شما را از بادهاي شديد دشت آزو در امان نگاه ميدارد. در مسير صعود بهسمت قله پاشوره، چند کلبه چوبي وجود دارند که براي کمپ کردن و برپايي چادر مناسب هستند.
در سفر به روستاي نوا و دشت آزو با خود چه ببريم؟
کفش مناسب براي پيادهروي از ضرورتيترين وسايل است. اگر قصد کوهپيمايي در قله پاشوره يا کوههاي اطراف را داريد، حتما کفش ساقدار و مناسب کوهنوردي بپوشيد. دشت آزو منطقهاي گسترده، بدون سايه است و بهدليل هواي پاکيزه آن، آفتاب مستقيم ميتابد. در پيادهروي در دشت آزو به کلاه آفتابگير، عينک دودي و کرم ضدآفتاب نياز خواهيد داشت. يک کولهپشتي سبک با لوازم ضروري شخصي و لباس اضافه نيز همراه ببريد. دوربين عکاسيتان را در سفر به روستاي نوا و دشت آزو فراموش نکنيد. مناطق اطراف اين ييلاقهاي زيبا، زيباترين منظرهها را براي عکاسي دارند.
دشت آزو بکر است و با روستا در حدود يک ساعت فاصله دارد، پس براي اتراق در دشت آزو همه وسايل کمپ را با خود ببريد
براي اقامت در طبيعت و کمپ در دشت آزو، همه وسايل مورد نياز را با خود ببريد. اين منطقه بسيار بکر است و هيچ امکاناتي ندارد. پس غذاي سبک و آب کافي براي مدت اقامتتان همراه داشته باشيد. براي اقامت شبانه کيسه خواب از شما محافظت ميکند. شبهاي اين منطقه حتي در تابستان سرد است، لباس و پتوي مناسب را فراموش نکنيد و شبها مواد غذايي را حتما داخل چادر قرار دهيد.
اگر تمايل به آشپزي در طبيعت داريد، براي روشن کردن آتش از مکانهايي که قبلا از آن جا براي اين منظور استفاده شده است، آتش روشن کنيد و هيزم مورد نياز را از روستا با خود ببريد. پس از اتمام کار، آتش را کامل خاموش کنيد. به خاطر داشته باشيد که براي پيمايش دشت آزو و اطراف آن، در مسيرهاي پاکوب مشخص گام برداريد تا به گلها و گياهان آسيبي نرسد. کيسه زباله حتما همراه ببريد و هيچ ردي از خود در اين طبيعت ارزشمند به جا نگذاريد.
علاوه بر جاذبههاي بکر روستاي نوا و دشت آزو، در حوالي اين منطقه ديدنيهاي طبيعي ديگري نيز وجود دارند. منطقه «اورا» در نزديکي روستاي نوا، تپهاي روبهروي کوه دماوند با منظرهاي جذاب است. «اولسکان» نيز در ميان دو دره در سمت راست اورا، چشمانداز زيبايي دارد. منطقه «آزاب» در بالادست روستاي نوا، کوهي سرسبز با مراتع حيوانات است. در منطقه «صفراروآر» در دره بالا دست روستاي نوا، چشمههاي آب سرد فراواني جوشيدهاند. در مرتفعترين منطقه در بالادست روستاي نوا نيز منطقه «سيلک» قرار دارد که چشمهاي خروشان در آن جاري است.
«امامزاده يحيي» بناي متبرک مردم روستاي نوا است و اين مقبره در ورودي روستا قرار دارد. افراد زيادي از روستاهاي اطراف براي زيارت اين آرامگاه، به روستاي نوا ميآيند. تکيه و مسجد نوا نيز اهميت بالايي براي ساکنان روستا دارد و محل برگزاري آيينهاي ديني و مراسم مهم روستا است. «قلا پيش» و «قلا ميرک» در گذشته محل قرار گرفتن قلعههاي تاريخي بودهاند که امروزه ديگر اثري جز خرابههايشان باقي نمانده است.
دشت آزو نقطه ابتدايي صعود به قله پاشوره است. بسياري از گردشگران براي آمادگي جهت صعود به قله دماوند، ابتدا قله پاشوره را فتح ميکنند. مسير صعود به اين قله در حدود ۶ تا هشت ساعت طول ميکشد و مسيري دشوار است. در طول مسير صعود به قله، گلهاي زيباي بهاري و لالههاي وحشي در برابرتان قرار گرفتهاند. براي پيمودن اين راه و رسيدن به قله، به همراهي راهنماي آشنا به مسير نياز داريد و هرگز بدون کمک راهنما، اقدام به صعود به قله پاشوره نکنيد. در انتهاي مسير مالرو از روستاي نوا، دو کلبه چوبي براي استراحت کوهنوران ساختهاند که امکانات چنداني ندارند. در مسير صعود به قله، چشمههاي آب معدني با آب زلال وجود دارند که ميتوانيد از آنها بنوشيد.
«آبشار يخي نوا» در فاصله يک کيلومتري روستاي نوا قرار گرفته است. با يک ساعت کوهنوردي به اين آبشار زيبا خواهيد رسيد. آبشار يخي نوا از اوايل آذرماه تشکيل ميشود و تا اواخر فروردين امکان بازديد از آن وجود دارد.
«آبشار شاهاندشت» در ۱۶ کيلومتري روستاي نوا قرار دارد و براي رسيدن به اين آبشار با پاي پياده مسير طولاني را بايد طي کنيد و بازديد از آبشار شاهاندشت نيمي از روز طول ميکشد.
«آبگرم رينه» نيز در فاصله ۳۰ کيلومتري از روستاي نوا در جاده هراز قرار گرفته است و علاقهمندان زيادي را به خود جذب ميکند. در اطراف اين آبگرم امکان اقامت شبانه وجود دارد.