نماد آخرین خبر

فلسفه تکرار لعن‌ها و سلام‌ها در زیارت عاشورا چیست؟

منبع
شبستان
بروزرسانی
فلسفه تکرار لعن‌ها و سلام‌ها در زیارت عاشورا چیست؟

شبستان/ با لعن‌ها از منافقان امروز هم اعلام برائت مي‌کنيم کساني که همچون يزيد و معاويه مقابل امام زمان(عج) مي ايستند و اين راهي براي نزديک شدن به ظهور است.
  آموزه هاي مهدوي و امام شناسانه زيارت عاشورا را با حجت الاسلام «محمدرضا نصوري» به بحث و بررسي گذاشته ايم که در ادامه تقديم حضورتان مي شود:

در زيارت عاشورا با لعن هاي متعدد مواجه هستيم، فلسفه اين لعن ها چيست و چه راهي را پيش روي زائر مي گذارد؟
در قرآن سوره توبه معروف به سوره برائت از کافرين است. در ميان زيارتنامه هاي اهل بيت عليهم السلام نيز حديث قدسي زيارت عاشورا مانند سوره برائت، اعلان برائت خدا و اهل بيت و مؤمنين، از منافقين امت و دشمنان اهل بيت است. مي توانيم زيارت عاشورا را سوره برائت اهل بيت بناميم.

در اين زيارت خداوند با معرفي چهره هاي سرشناس منافقين از صدر اسلام يعني ابوسفيان تا زمان شهادت امام حسين (ع) افرادي که از همان نسل بودند‌ مثل معاويه و يزيد را لعن و نفرين کرده است. ما نيز به تبعيت اول ظالم در حق پيامبر(ص) و آل پيامبر(ص) و آخرين تابع و پيرو آن ظالمين را لعن مي‌کنيم.

در کنار اين افشاگري ها و بيزاري جويي هايي که ما در زيارت عاشورا نسبت به منافقين داريم، در جاي جاي زيارت عاشورا اين اعلان را تأکيد و اصرار به اين داريم، همچون: « وَ بِالْبَراَّئَةِ مِمَّنْ قاتَلَکَ وَ نَصَبَ لَکَ الْحَرْبَ»، « وَ بِالْبَرائَةِ مِمَّنْ اَسَّسَ اَساسَ الظُّلْمِ وَ الْجَوْرِ»، « وَ بِالْبَرآئَةِ مِنْ اَشْياعِهِمْ وَ اَتْباعِهِمْ» و ... .

چه پيامي با اين لعن ها اعلام مي شود؟
ما با خواندن زيارت عاشورا بيزاري خود و اعلان برائت خدا و اهل بيت(ع) و جمع مؤمنين را نسبت به آنها اعلام مي کنيم و خاصه اين تمرين لعن و اعلام برائت از منافقين دوران فعلي هم است. کساني که خصوصيات افرادي مثل ابوسفيان و منافقين دوران رسول خدا(ص) تا منافقين و افراد به ظاهر مذهبي در دوران امام حسين (ع) را که در برابر اهل بيت ايستادند و ظلم کردند، همه را لعن و نفرين مي کنيم.

امروز هم نسبت به کساني که همان خصوصيات و همان مولفه ها را داشته باشند با زيارت عاشورا اعلان برائت مي کنيم. اميد است که بتوانيم با اين نگاه بسترساز خوبي براي فرج امام زمان(عج) باشيم تا در آن دوران با يک اتحاد و همدلي اعلان برائت از منافقين را به صورت رسمي و علني داشته باشيم.

در کنار لعن ها، در زيارت عاشورا با سلام هاي متعدد نيز مواجه مي شويم، راز اين سلام ها در چيست؟
تکرار سلام ها کليد برقراري ارتباط با سيدالشهداء(ع) و اصحاب ايشان است. به همين دليل اين زيارت با کليد واژه سلام آغاز و در طول زيارت، بارها سلام تکرار مي شود.

اما در چرايي تکرار اين سلام ها بايد گفت: کسي که زيارت عاشورا مي خواند گام به گام به روح والا و ملکوتي امام حسين (ع) و آرمان هاي آن حضرت(ع) و ياران ايشان نزديک تر مي کند.  لذا ارتباط ميان کسي که زيارت عاشورا را مي خواند و نگاهي که نسبت به زيارت عاشورا دارد، عميق تر و پايدارتر مي کند.

 همچنين، اين سلام ها اوج شور و ‌عشق زائر را نشان مي دهد؛ البته گاهي تکرار سلام دليل ديگري هم دارد؛ کسي که زيارت عاشورا مي خواند با دعاهايي که در متن زيارت وارد شده به سوي خدا اوج مي گيرد و به نوعي سفر روحاني را تجربه مي کند و در هر مرتبه و پس از بازگشت از اين سفر معنوي دوباره با سلام جديد به محضر سيد الشهداء(ع) و اصحابش سلام عرضه مي‌کند. که به نوعي يک سيري از امام به سوي خدا و از خدا به سوي امام است.

آيا دليل ديگري هم براي اين سلام هاي پرتعداد در زيارت عاشورا مترتب است؟
سلام هاي پي در پي در زيارت عاشورا به نشانه حيات فنا‌ناپذير مکتب و آن نگاه امام حسيني و اعلام وفاداري و طرفداري از فرهنگ امام حسين(ع) و متصل کردن آن به امام دوران خودش يعني امام زمان (ع) است.
همچنين، تکرار سلام به معناي تأکيدي است که بر سلامت و عصمت نفس خودش و عدم آزار و اذيت امام با ارتکاب گناه از جانب خودش مي داند. به نوعي در خانه اهل بيت(ع) را مي زند و تکرار مي کند که در اين مسير مريد و به نوعي ارادتمند امام(ع) است.

و نتيجه کلي از کنار هم آمدن لعن ها و سلام هاي زيارت عاشورا چيست؟
با تکرار لعن ها ما مي‌توانيم آن نگاه انزجاري و جرأت و انرژي گرفتن در مقابل دشمنان را درک کنيم. همانطور که با سلام دادن انسان انرژي مضاعفي مي‌گيرد. اينچنين مي توان در دوران غيبت ارادت به امام زمان(عج) را نشان داد و آمادگي براي بذل جان در همراهي امام زمان(عج) را اعلام کرد. 



به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره