گوناگون/ حیوانی که دانشمندان آن را بسیار دوست دارند


تابناک با تو/دانشمندان متخصص در مطالعه گذشته اغلب تلاش ميکنند، برخي شواهد نادر و نااميدانه را جمع آوري کرده و آنها را با يکديگر پيوند دهند تا بتوانند گذشته سياره ما و تاريخ ما را درک کنند. در ميان اين شواهد فسيلها، ابزارهاي باستان شناسي و برخي شواهد ديگر وجود دارد که بيشتر اوقات کم است؛ بنابراين، شما خواننده گرامي تصور کنيد، چقدر مفيد است که يک حيوان اين شواهد را با يکديگر از محيط اطراف خود جمع کند و در مکاني مناسب و دلپذير نگه دارد.
اين حيوان بي نظير به نام «خرگوش کوهي» آفريقايي را به شما معرفي ميکنيم؛ حيوان کوچکي که دانشمندان آن را بسيار دوست دارند، زيرا براي حفظ سرنخهاي گذشته در انبوهي از مدفوع باقي مانده کار ميکند.
اين خرگوشهاي کوچک و مرموز در شکافهاي صخرهاي و اطراف آن زندگي ميکنند و هرچند شايد جزو جوندگان به نظر برسند، تحقيقات نشان داده است که نزديکترين حيوانات به آنها فيلها هستند.
خرگوشهاي کوهي در کلنيهاي زيادي زندگي ميکنند. در اين جوامع، آنها اين عادت منحصر به فرد را دارند که به اصطلاح از «چالههاي توالت جمعي» استفاده ميکنند؛ مکاني مشخص که در آن همه افراد کلني براي مدفوع خود به آنجا ميروند. اين توالتهاي سنگي غالباً در مناطق پنهان قرار دارند که باعث ميشود آنها براي مدت زمان طولاني دوام داشته باشند. در بعضي موارد، صدها نسل يک کلني از همان گودال توالت استفاده ميکنند، در نتيجه چيزي شبيه کوه آتشفشاني است که قرنها مورد استفاده قرار گرفته و به آن «ميدن» گفته ميشود.
«ميدن» انباشتهاي از گلولههاي مدفوع جامد و مادهاي به نام هيراسيوم است و چند لايه متشکل از بقاياي خشکشده مدفوع و ذرات سنگهاي آفريقايي است.
خرگوشهاي کوهي سعي ميکنند تا آنجا که ممکن است پاکيزگي کلنيهاي خود را حفظ کنند؛ بنابراين، آنها فقط در مناطقي که براي اين منظور مشخص شده مدفوع خود را منتشر ميکنند و در اين ميان آنها ناخواسته گياهان و بقاياي حيوانات را از محيط اطراف خود جمع آوري ميکنند و آنها را در اين کپسول زمان خاص نگه ميدارند؛ اين انبوههاي زباله معدن طلا براي محققان به شمار ميرود.
معمولاً وقتي ميخواهيم نحوه تغيير يک اکوسيستم را با گذشت زمان مطالعه کنيم، سرنخهاي بيولوژيکي و شيميايي حفظ شده در فسيل ها، هستههاي يخ يا تشکيلات سنگ درون غارها را مطالعه ميکنيم؛ اما در برخي مناطق صخرهاي و خشک آفريقا، اين نوع شواهد تحقيقاتي بسيار نادر است. آنچه از طرف ديگر در آفريقا رايج و فراوان است، خرگوش کوهي و فضولات متمايز آنهاست که آنها را نگهدارنده زمان کوچک و گنجينهاي ارزشمند در دست محققان ميکند.
ادرار خرگوش کوهي آفريقايي روي کل لايههاي زباله جامد ميريزد و وقتي خشک و سفت ميشوند و به پوستهاي از هراسيوم جامد تبديل ميشوند.
در بعضي مناطق، عرض تودهها يک متر و طول آنها چند متر است و در شرايط مناسب فسيل شده و براي مدت طولاني تري دوام ميآورند. اين توده ميتواند بيش از هزار سال تاريخ زيست محيطي داشته باشد که قديميترين آن بيش از ۵۰ هزار سال قدمت دارد.
تودهها معمولاً حاوي مواد گياهي زيادي هستند، زيرا گياهان منبع تغذيه اين حيوانات کوچک هستند و اين گياهان ميتوانند چيزهاي زيادي در مورد تاريخ به ما بگويند، خصوصاً با توجه به شرايط آب و هوايي و شرايط حاکم بر اين گياهان در طول حيات. در تحقيقي که در سال ۲۰۱۰ انجام گرفت، انبوهي از بسترهاي سنگي بررسي شد و دانشمندان متوجه افزايش گياهان برگدار در رژيم غذايي اين حيوانات ـ که فراواني اين دسته از گياهان را در ده هزار سال گذشته نشان مي داد ـ شدند.
آنچه در اين مطالعه کشف شد، حاکي از آن است که در آن زمان آب و هوا با خشکسالي شديدي روبرو بود و همين امر يافتن علف مرطوب براي خوردن خرگوشهاي کوهي را مشکل ميکرد.
جستجوي انبوهي از فضولات خرگوش کوهي نه تنها وجود بقاياي گياهي را آشکار کرد، بلکه وجود DNA باستاني حيواناتي را که از همان محيط و محيط زيست مشترک برخوردار بودند به علاوه بقاياي ميکروسکوپي زغال سنگ که نشان دهنده آتش سوزي در محيط آنها در گذشته تاريخي بود را نشان داد.
تمام اين دادههاي گذشته را ميتوان با اطلاعات ديگري که دانشمندان در اختيار دارند، به منظور بازسازي تاريخ آفريقا و حتي تاريخ جنس بشر ترکيب کرد.
مطالعه سال ۲۰۱۸ اطلاعات آب و هوايي حاصل از تودههاي مدفوع خرگوش کوهي آفريقا را با سوابق باستانشناسي فعاليتهاي انساني در آفريقاي جنوبي طي ۲۰۰۰۰، سال گذشته مقايسه کرد و دادههاي استخراج شده نشان داد که با خشکي آب و هوا در منطقه بلافاصله پس از عصر يخبندان و بعد از کمياب شدن طعمههاي بزرگ، انسانهاي محلي استراتژي زنده ماندن خود را تغيير دادهاند.
اين تغييرات نشان دهنده سازگاري شگفت انگيزي است که انسان در پاسخ به تغييرات آب و هوايي و تغيير شرايط اطراف دارد و اگر مدفوع اين حيوانات آفريقايي که در کنار اجداد ما زندگي ميکردند نبود، امروز اين اطلاعات به دست ما نميرسيد.