خدمتی که «اکبرشاه» پادشاه هندی به زبان فارسی کرد!

فارس/ «ابوالفتح جلالالدين محمد اکبر» که به «اکبرشاه» و «اکبر کبير» شهرت دارد سومين پادشاه سلسله گورکاني هند يا همان امپراتوري مغولي هند است. تاريخ وي را پادشاهي عادل و خيرخواه معرفي ميکند که به هنر و ادبيات علاقه فراوان داشت تا جايي که هر هنرمند و صاحبذوقي از هر درباري در آسيا رانده ميشد نزد اکبرشاه ميرفت و قدر ميديد.
مادرش «حميده بانو بيگم» بانويي ايراني و شيعه بود و حکومت اکبر نيز مأمن مسلمانان و ايرانيان. در روزهايي که در سراسر اروپا از فرانسه گرفته تا انگلستان و اسپانيا پروتستانهاي مسيحي و کاتوليکهاي مسيحي افتاده بودند به جان هم و وقايع فجيع از قتلعام يکديگر در تاريخ ثبت ميکردند اکبرشاه حکومتي اسلامي داشت که پيروان اديان مختلف در آن آرام و ايمن زندگي ميکردند.
اکبرشاه زبان پارسي را زبان رسمي و درباري هند کرد و آنچنان ايرانينوازي و مسلماننوازي و هنرمندنوازي بهراهانداخت که بسياري از هنرمندان و شاعران و خطاطان و نقاشان و معماران و دانشمندان ايراني، خود را به دربارش رساندند. دوره حکومت وي را «دوران طلايي ادب فارسي در هند» ناميدهاند؛ آن روزگاري بود که بسياري از کتابهاي مهم هند از زبان سانسکريت به فارسي ترجمه شد و بر غناي ادبيات فارسي افزود.
اکبرشاه دستور داد کتاب هاي «مهابهاراتا» و «رامايانا» که سرودههاي حماسي و همان شاهنامه هنديهاست به فارسي ترجمه شود و دوران طلايي ترجمه کتب سانسکريت به فارسي آغاز شد
يکي از ۱۰ ثروتمند تاريخ!
اکبرشاه در قرن ۱۶ ميلادي پادشاه هند بود و همعصر صفويان در ايران. وي در هند نماد قدرت و آيين فرمانروايي است. اما ثروتش هم مشهور است. امپراتوري بزرگ وي و ثروتهاي افسانهاي هند وي را به يکي از ثروتمندترين مردان تاريخ تبديل کرده است. هنوز هم هرگاه که ثروتمندان تاريخ را فهرست ميکنند اکبرشاه يکي از ۱۰ نفر اول است. حالا ثروتش چقدر بود؟ آنقدر زياد بوده که قابل محاسبه نيست!
اکبرشاه که زندگياش ترکيبي از قدرت و ثروت و عطوفت است سوژه بسياري از فيلمها و سريالها و داستانهاي دوران معاصر هند است
هند شد «هند بريتانيا»!
اکبرشاه ۲۷ اکتبر ۱۶۰۵ ميلادي درگذشت و حکومت را به فرزندانش سپرد که برخي راه او را رفتند و برخي نه. وي پدر «جهانگيرشاه» بود که به شيوه انوشيروان ساساني زنجير عدالت بر در خانهاش آويخته بود و پدربزرگ «شاه جهان» بود که تاج محل را ساخت. امپراتوري بزرگ اکبرشاه تا بيش از ۲ قرن بعد دوام آورد. ولي با شکست از نادرشاه افشار در جنگ کرنال در سال ۱۷۳۹ ميلادي اراضي حکومت گورکانيان هند کاهش يافت و بعدها در سال ۱۸۵۷ «کمپاني هند شرقي» رسما حکومت گورکاني را منقرض کرد! هند شرقي يک کمپاني خصوصي بود که با اجازه ملکه انگلستان تاسيس شد و آن قدر قدرت گرفت که در هند حکومتها را ساقط مي کرد. گورکانيان مسلمان رفتند و حکومت «راج بريتانيا» براي استعمار از راه رسيد تا هند از آن پس «هند بريتانيا» شود. داراييها و متصرفات حکومت گورکانيان هند که آن را آخرين امپراتوري «دوران طلايي اسلام» نام دادهاند بعدها بهتدريج توسط کمپاني هند شرقي غارت شد و رفت که رفت.