نظر آیتالله بهجت درباره استخاره با قرآن و تسبیح

تسنيم/ بسياري از افراد مؤمن زماني که در ميان دوراهيها قرار ميگيرند و قدرت انتخاب و تشخيص خوب از بد را ندارند، به سراغ قرآن کريم يا تسبيح رفته و اقدام به استخاره ميکنند. استخاره يا طلب خير کردن و جستوجوي خير در ميان آيات قرآن کريم، آدابي دارد که اگر درست و خالصانه و با توجه به حضرت حق انجام شود، پاسخ جوينده را خواهد داد. اين نکته، مطلبي است که با مرور درسها و نکات علماي ديني ميتوان به آن رسيد.
براي آشنايي بيشتر مردم با استخاره و جايگاه آن، به مرور بخشهايي از سخنان گهربار آيتالله العظمي محمدتقي بهجت رحمهالله پرداخته است. اين سخنان گزيدهاي است از مطالبي که به همت حجتالاسلام محمدحسين رخشاد در کتاب در محضر آيتالله العظمي بهجت درج شده است.
شگفتيهاي قرآن
در روايت پيرامون اوصاف قرآن آمده است: «لاَ تَفْنَي عَجَائِبُهُ؛ شگفتيهاي آن پايانناپذير است.» (ارشاد القلوب، جلد اول، صفحه 8) همچنين در آيه شريفه ميفرمايد: « وَ نَزَّلْنا عَلَيْکَ الْکِتابَ تِبْياناً لِکُلِّ شَيْءٍ؛ قرآن را بر تو فرو فرستاديم تا بيانگر هر چيز باشد.» (سوره نحل، آيه 89)
بعد از اين تعبير ديگر چيست؟! کسي که اين مطلب را که قرآن «تِبْيان کُلِّ شَيْءٍ» است دنبال کند، عجايب و غرايب ميبيند. ولي متأسفانه ما ضعيفيم و ميترسيم که اگر تفأل به قرآن بزنيم بلايي بر سرمان بيايد! نميدانيم که اگر آن بلا نميآمد، بلاهاي ديگر بدتر از آن بر سرمان ميآمد.
شما استخاره نکنيد!
آقاي بروجردي قدس سره به کسبه و تجار ميفرمود: در مورد تجارت استخاره نکنيد؛ زيرا اگر زيان ديديد خيال ميکنيد استخاره شما را ورشکست کرده است!
اين گونه افراد نميدانند که اگر استخاره نميکردند و اقدام نميکردند، چه ميشد و به چه هلاکت (مالي يا جاني) بدتر از آنچه پيش آمده، مبتلا ميشدند.
عجايب و غرايب در استخاره
در تفأل به قرآن عجايب و غرايب ديده شده است. آقايي ميگفت: با قرآن براي مطلبي استخاره کردم، درست اسم همان مطلب درآمد!
اين قرآن است که اين وضعيت را دارد و اين غيبگويي، خاصيت قرآن است. ولي مردم آن را از استخاره کننده ميدانند که چقدر فلاني آدم خوبي است و از غيب خبر ميدهد. اگر اين گونه است، پس چرا همين آدم بدون قرآن نميتواند از غيب خبر بدهد؟
به آقاي شيخ (متأسفانه نام اين بزرگوار به ياد نمانده) که استخاره ميکرد و پاسخ استخاره را ميداد، گفتند: مگر غيب ميداني؟ گفت: مگر نميبينيد از روي قرآن ميگويم؟!
با استخاره انگشتري را پيدا کرد!
مرحوم شريعتمدار رشتي انگشتر فيروزهاي را که در آن زمان سي تومان ارزش داشت، بين مسجد سهله و کوفه که دو سه کيلومتر از هم فاصله دارند گم کرد. براي پيدا شدن آن استخاره کرد و با استخاره به انگشتر خود رسيد. ابتدا ميان کوفه و سهله را دو قسمت کرد و استخاره کرد که در کدام قسمت جست و جو کند. آن قسمت را نيز به دو قسمت و با استخاره مشخص کرد که در کدام قسمت تفحص نمايد. و به همين صورت تا اين که به انگشتر رسيد.
استخاره حضرت آيتالله بهجت با تسبيح
بنده هم هر وقت براي خود استخاره ميگيرم با تسبيح استخاره ميکنم،(نحوه استخاره معظم له فرستادن سه صلوات و گرفتن يک قبضه از تسبيح و جدا کردن دو تا دو تا از دانههاي آن. در نهايت اگر يکي باقي ماند، خوب و اگر دو تا ماند بد است.) و براي ترک هم معمولٌ به است، و اگر ميانه باشد( يعني فعل و ترک هر دو خوب باشد.) انجام نميدهم، مگر اين که فعل آن خوب، و ترکش بد باشد.
عجب از آنان که با تسبيح استخاره ميکنند و مطلب را ميگويند
آقاي خميني رحمهالله ميفرمود: آنهايي که با قرآن استخاره ميکنند و مطلبي ميگويند، درست؛ عجب از کساني که با تسبيح استخاره ميکنند و مطلب را ميگويند!
بله اتفاق افتاده که کساني با استخاره با تسبيح مطلب را گفتهاند.
ميخواهي حج بروي، انشاءالله خوب است
ديده شده که با قرآن براي قضيهاي استخاره کردهاند، عين همان قضيه و حتي نام آن را در آيه ديدهاند. اين قضيه معروف است که ظاهراً مرحوم حاج آقا حسين قمي نزد استادش با تسبيح استخاره کرد، و ايشان فرمود: ميخواهي حج بروي، انشاءالله خوب است. با اين حال، بعضي کورباطنها به اصل استخاره چه با قرآن يا با تسبيح معتقد نيستند.