دیدنی های شهر ری؛ شهر دژهای باستانی
کجارو/ ري يکي از شهرهاي باستاني و تاريخي ايران در استان تهران است که از جاذبههاي تاريخي و طبيعي فراواني برخوردار است. قدمت سکونت و سابقه تاريخي اين شهر تاريخي به دوره قبل از اسلام حدود سه هزار سال پيش بازميگردد. آتشکدههاي قديمي، تپههاي باستاني، قلعههاي قديمي، امامزادهها و ديگر مناطق ديدني، شهر ري را به يکي از قطبهاي گردشگري پايتخت تبديل کرده است که پايتختنشينان بهراحتي ميتوانند در سفري يکروزه، از تمام جاذبههاي ديدني اين شهر تاريخي بازديد کنند. در اين مطلب ميتوانيد با معروفترين و مهمترين جاهاي ديدني تهران در شهر ري بيشتر آشنا شويد.
برج طغرل
ٰسفر به شهر ري بدون بازديد از برج طغرل معنايي ندارد. برج طغرل از آثار بهجاي مانده از دوران سلجوقيان در شرق آرامگاه ابنبابويه است. اين برج شبيه عقربههاي ساعت است و ميتوانيد از روي تابش آفتاب روي کنگرههاي آن، زمان را تشخيص دهيد.
آرامگاه ابن بابويه
آرامگاه ابنبابويه مدفن «ابوجعفر محمد بن علي بن حسين» ملقب به «شيخ صدوق» است که در گورستان قديمي پايتخت در شهر ري قرار گرفته است. اين آرامگاه بنايي هشت ضلعي است که از ايواني با قوس بزرگ رومي و تزيينات آينهکاري تشکيل شده است. همچنين کتيبهاي حاوي آيات قرآن، به خط نستعليق شيواي «ميرزا عمو» از خوشنويسان نامي دوره سلطنت «ناصرالدين شاه» در اين آرامگاه وجود دارد.
آتشکده بهرام
آتشکده بهرام، آتشکده ري يا تپه ميل از جمله آثار دوران ساسانيان است که در ۱۲ کيلومتري جنوبشرقي شهر ري به سوي ورامين بر بلنداي تپهاي پهناور در روستاي قلعهنو واقع شده است. بقاياي اين آتشکده چون روي دو پايه بزرگ بنا شده و از دور شبيه به ميل است، به تپهميل مشهور شده است.
آرامگاه بي بي شهربانو
آرامگاه بي بي شهربانو بر فراز صخرهاي کوهستاني در دامنه جنوبي کوه بي بي شهربانو در محوطهاي با ديوار سنگي جاي گرفته است. بر اساس کتيبه موجود در اين آرامگاه و باور اهالي منطقه، «شهربانو» همسر امام سوم، «امام حسين» است.
چشمه علي
چشمهعلي عمري به درازاي هشت هزار سال دارد و يکي از نقاط باستاني، ديدني و تفريحي شهر ري در جنوب تهران به شمار ميرود. چشمهعلي از ميان صخرهاي بزرگ خارج شده و به سوي جنوب و سپس به جنوبشرقي جاري ميشود. در گذشته فرشفروشها و تهرانيها، قالي و قاليچههاي خود را براي شستشو به اين چشمه ميآوردند و بر اين باور بودند که چشمه خاصيت تميزکنندگي زيادي دارد و رنگ فرش را روشنتر و پرجلاتر ميکند.
نقش برجسته فتحعلي شاه قاجار
در محدوده چشمهعلي در دامنه باروي ري، بقاياي نقش برجستهاي تاريخي وجود دارد که گفته ميشود به دستور «فتحعلي شاه قاجار» حجاري شده است. در اين نقشبرجسته فتحعليشاه سوار بر اسب و در حال نيزه زدن به يک شير نمايش داده شده است.
باروي ري
باروي ري که در محدوده چشمهعلي در بالاي نقش برجسته فتحعلي شاه قرار گرفته، قدمتي ۶۰۰۰ ساله دارد و احتمالا متعلق به دوران مادها است. باروي ري، ديواري با کاربردي تدافعي و نظامي است که دورتادور شهر را در دوران حکومت اشکانيان در بر ميگرفته است. در حال حاضر تنها حدود ۳ کيلومتر از بقاياي اين ديوار که قسمتي از آن روي صخره چشمهعلي واقع شده، باقي مانده است.
بقعه جوانمرد قصاب
«جوانمرد قصاب» يک شخصيت نيمه افسانهاي و نيمه تاريخي است که بقعهاش در نزديکي شهر ري واقع شده است. بعضي از اهالي منطقه اعتقاد دارند که اين مکان مقبره «ابوالعباس قصاب آملي» معروف به «ابوالعباس قصاب جوانمرد» است.
تالاب عشق آباد
تالاب عشقآباد يکي از بهترين مراکز تهران در شهر ري براي پرندهنگري است. در حال حاضر نزديک به ۱۴۰ گونه پرنده از اين تالاب ثبت شده است. پوشش گياهي ني نيز در اطراف تالاب مشاهده ميشود.
حرم شاه عبدالعظيم
حرم شاهعبدالعظيم محل دفن «عبدالعظيم حسني» و يکي از معروفترين زيارتگاههاي تهران در شهر ري است که هرساله بسياري از مردم از اقصي نقاط کشور براي زيارت راهي اين خطه ميکند. اين مجموعه زيارتي از حرمها، رواقها، مسجدها، ايوان و صحنهاي متعددي تشکيل شده است.
قلعه گبري
قلعه گبري از جمله بناهاي قديمي شهر ري در شهرک علايي در محلهاي به همين نام است که قدمت آن به دوهزار سال قبل به دوران ساسانيان باز ميگردد. برج و باروهاي اين قلعه در گذر قرنها بهدليل فرسايش تخريب شده و اکنون تنها ديوارههاي طولاني و مرتفع آن از جنس خشت و گل بر جاي مانده است.
دژ رشکان
دژ رشکان از جمله دژهاي محافظ ري در چهارسوي شهر است که در چهارراه خط آهن بر بالاي کوهي استوار است. اين دژ که از لاشه سنگ و ساروج ساخته شده، متعلق به دوران اشکانيان است.
برج يزيد
برج يزيد يا برج نقارهخانه در شمال شهرستان ري در غرب امينآباد قرار دارد. طبق روايات تاريخي اين برج حدودا هزار سال پيش به دستور «بزرگ اميد» ساخته شده است تا محلي براي دفن او باشد. بر اساس گفته مورخان و کارشناسان، «بزرگ اميد» اين مکان را ساخت تا پس از مرگش، استخوانهايش را آنجا دفن کند.
باستانشناسان، «بزرگ اميد» را فردي زرتشتي ميدانستند و از آنجايي که زرتشتيها، خاک را عنصر پاکي ميدانند، هيچوقت پس از مرگ اجسادشان را در خاک دفن نميکنند، بلکه جسد را در مکاني مرتفع قرار ميدهند تا پس از اينکه خوراک پرندگان شد، استخوانهايش را جمعآوري کنند و داخل کوزهاي به نام «استودان» قرار دهند و سپس آن کوزه را دفن کنند. همچنين پس از بازديد از اين برج ديدني ميتوانيد از دو بناي تاريخي برج اينانج و قلعه طبرک نيز ديدن کنيد.
زندان هارون الرشيد
زندان هارونالرشيد بنايي بهجاي مانده از دوران آلبويه است که برخلاف نامش کاربري زندان نداشته و علت نامگذاري آن ريشه در افسانهها دارد. محققان بر اين باور هستند که اين بناي دو طبقه که نزديک به ۱۰ متر ارتفاع دارد، در گذشته آتشکدهاي باستاني بوده که در زمان ساسانيان ساخته شده است.
بازار تاريخي ري
بازار تاريخي ري از ديگر ديدنيهاي جذاب شهر ري است که در شمال حرم شاهعبدالعظيم قرار گرفته است. اين بازار به دستور «اميرکبير» بازسازي شده است. بازار ري از دو راسته بازار که در محل تلاقي خود يک چهار سوق را تشکيل ميدهند، ساخته شده است. اين بازار در قديم يکي از مراکز فروش ادويه، داروهاي سنتي و کالاهاي تجاري بوده است و اکنون ميتوانيد از آن، اجناس مختلف و سوغاتيهاي رنگارنگي را خريداري کنيد.