مدرنترین و گرانترین ادوات جنگی دنیای امروز را بشناسید

برترين ها/ در دنياي مدرن بخش قابل توجهي از بودجه هر کشور صرف هزينههاي دفاعي ميشود و بيشتر کشورها هر سال بودجهاي بيشتر از آموزش يا بهداشت را صرف امنيت مرزهاي هوايي، زميني و درياييشان ميکنند. امروزه ايالات متحده آمريکا بيش از هر کشور ديگري براي صنايع دفاعي و جنگافزارها هزينه ميکند و جالب است بدانيد هر سال بيش از يکسوم هزينهي دفاعي کره زمين به اين کشور تعلق دارد.
البته کشورهايي مانند چين، هند، روسيه و عربستان سعودي هم هر سال رقم قابل توجهي را به خريد يا ساخت اين نوع تجهيزات اختصاص ميدهند. برآورد ميشود تا سال ۲۰۲۳، ارزش صنايع دفاعي در جهان به رقم قابل توجه ۲.۱ تريليون دلار برسد.
دلايلي از همين دست، سرمايهگذاري در صنايع دفاعي را به کاري پرسود تبديل کردهاست. براي مثال شرکت لاکهيد مارتين در مريلند آمريکا که بزرگترين پيمانکار صنايع دفاعي در دنيا شناخته ميشود، تنها به صورت مستقيم براي ۱۱۰ هزار انسان فرصت شغلي ايجاد کرده است.
علاوه بر لاکهيد مارتين و ديگر شرکتهاي آمريکايي با تمرکز بر امور دفاعي، شرکتهاي بينالمللي مانند آلماز-آنتي، لئوناردو، بياِياي سيستم و ايرباس بخشي قابل توجه از درآمد سالانهشان را با طراحي و توليد بعضي از مدرنترين ادوات جنگي به دست ميآورند.
تعدادي از مدرنترين و البته گرانترين ادوات جنگي دنياي امروز را باهم مشاهده ميکنيم:
هورنت افاِي ۱۸ از کانادا (F/A-۱۸ Hornet)
اين جت جنگنده که نمونهاي آمريکايي هم دارد بخش مهمي از گشت نوراد (فرماندهي دفاع هوايي آمريکاي شمالي) محسوب ميشود. شرکت مکدانل داگلاس به همراهي بوئينگ و نورثراپ اين جنگ افزار را با هزينه کلي ۲۷۰ ميليون دلار طراحي کرد و در نهايت هزينه توليد هر واحد ۷۰ ميليون دلار تخمين زده شد. اولين مشتريان اين جت جنگنده کويت، سوئيس، فرانسه، آمريکا و کانادا بودند.
تانک تايپ ۱۰ از ژاپن (Type ۱۰ Tank)
اين جنگافزار را که تانک رسمي ارتش ژاپن محسوب ميشود صنايع سنگين ميتسوبيشي طي برنامهاي ۸۹۰ ميليون دلاري طراحي کرد. تايپ ۱۰ در نسل جديدي از تانکها قرار ميگيرد و نسبت به مدلهاي قديميتر پيشرفتهاي قابل توجهي کرده است. عملکرد اين جنگافزار در ميدان نبرد و در مقابل ديگر تانکها بهبود يافته است و البته طول لوله ۵۰ تا ۵۵ کاليبرياش بلندتر شده است. طول مسافت عملياتي اين تانک ۵۰۰ کيلومتر اعلام شده است و در سال ۲۰۱۴ هر واحد تايپ ۱۰، نزديک به ۸.۵ ميليون دلار قيمت گذاري شده است.
زيردريايي کلاس تايفون از روسيه (Typhoon-Class Submarine)
اين زيردريايي را دو شرکت آمور شيپيارد و سِومش طي برنامهاي ۱.۵ ميليارد دلاري ساختند و کشورهاي روسيه و هند از اولين مشتريانش محسوب ميشوند. طراحي اين زيردريايي عظيم که حتي از نمونههاي آمريکايياش هم بزرگتر است درحقيقت طي پروژه کوسه در دوران شوروي آغاز شد. جالب است بدانيد در دوران جنگ سرد، شوروي براي مقابله با زيردريايي کلاس اوهايوي آمريکا به فکر ساختن اين جنگ افزار عظيم افتاد. هر واحد اين زيردريايي ۷۰۰ ميليون دلار ميارزد و قابليت جا دادن به ۱۶۰ خدمه را دارد.
سيآروي باکسر ۸×۸ از استراليا (۸×۸ Boxer CRV)
مدل ابتداييتر اين تانک را شرکت رينمتال ديفنس در برنامهاي ۵ ميليارد دلاري ساخت، اما مدلي که ارتش استراليا استفاده ميکند در زمينههاي زيادي بهبود يافته است. استراليا براي انتخاب مناسبترين جنگنده زميني رقابتي ترتيب داد و اين تانک طي آن رقابت جايگزين ناوگان قديمي اِياِساِلاِيوي شد. هر واحد سيآروي باکسر در حدود ۲۵ ميليون دلار ميارزد.
نورثراپ گرومان اِکس-۴۷ بي از آمريکا (Northrop Grumman X-۴۷ B)
اين پرنده بدون دم و با پيشرانه جت، محصول برنامه ۸۱۳ ميليون دلاري شرکت نورثراپ است. اين جنگنده با قابليت پرواز بدون خلبان و سوختگيري در حين پرواز در سال ۲۰۱۱ براي اولين بار از زمين بلند شدو تنها ۴ سال بعد به بخش مهمي از نيروي دريايي آمريکا بدل گشت. ارزش هر واحد اکس-۴۷ بي، ۴۰۵ ميليون دلار برآورد ميشود.
پوسايدِن پي-۸ اِي از هند (P-۸ A Poseidon)
شرکت بوئينگ اين بمبافکنِ همهکاره را در پروژهاي ۳۴ ميليارد دلاري ساخت و کشورهاي هند، آمريکا، بريتانيا و استراليا از مشتريان آن بهحساب ميآيند. پي۸ در مقابله با جنگافزارهاي روي سطح زمين و زيردريايي، بينقص عمل ميکند و به مهماتي، چون هارپون ضد موشک و اژدر مجهز است. ارزش هر واحد پي۸ در سال ۲۰۱۵، ۲۵۶ ميليون دلار برآورد ميشد و اين بمبافکن ميتواند از ارتفاع ۹ کيلومتري مواضع مورد هدف را بمباران کند.
زيردريايي کلاس برنده مخوف از فرانسه (Le Terrible Triomphant-Class Submarine)
ساخت اين زيردريايي در سال ۱۹۸۶ با پروژهاي ۱۷ ميليارد دلاري آغاز شد و از سال ۱۹۹۷ تا امروز در خدمت ارتش فرانسه است. اين زيردريايي هستهاي به ناوگان دريايي فرانسه قدرتي ويژه بخشيده است و هر واحد آن اندکي بيش از ۳ ميليارد دلار ميارزد.
رعد ۲ اِف۳۵ از آمريکا (F-۳۵ Lightning II)
اف۳۵ يک جت جنگنده تک صندلي، تک موتور و تقريبا نامرئي است که قابليت اجراي نقشهاي متفاوتي را دارد. شرکت لاکهيد مارتين با همراهي چند شرکت بينالمللي پروژهاي ۴۰۰ ميليارد دلاري را آغاز کردند و اين جت جنگنده ۷۷ ميليون دلاري يکي از نتايج آن پروژه بود. نيروي هوايي آمريکا از رعد ۲ عموما براي حذف پدافند هوايي دشمن استفاده ميکند و دليل اين امر سيستم عملياتي پيشرفته و حسگرهاي فوق حساس اين جت ميباشد.
تاي آنکا از ترکيه (TAI Anka)
اين جنگندهي بدون سرنشين را صنايع هوافضاي کشور ترکيه با صرف ۲۰۰ ميليون دلار ساخت و هر واحد آن ۱۰۰ ميليون دلار ارزش دارد. نام اين جنگافزار به زبان مردم ترکيه سيمرغ است و به دليل سيستم ارتباطي ماهوارهاي، سيستم پيشرفته رديابي و دقت بالاي سلاحهايش در نيروي هوايي ترکيه نقشي مهم بازي ميکند.
پلنگ سياه کِي۲ از کره جنوبي (K ۲ Black Panther)
هيونداي روتم براي رسيدن به نسل جديد تانکها، ۸ ميليارد دلار سرمايهگذاري کرد و نتيجه آن سرمايهگذاري، آغاز توليد پلنگ سياه در سال ۲۰۱۳ بود. ارزش هر واحد از اين تانک پيشرفته که به مسلسلي ۱۲۰ ميليمتري و کاليبر ۵۵ مسلح است، ۸.۵ ميليون دلار تخمين زده ميشود. تا بهحال ۱۰۰ واحد از اين تانک تحويل ارتش کره جنوبي شده است و ۱۶۰ واحد در روند توليد قرار دارد.
ناو هواپيمابر کلاس ملکه اليزابت از بريتانيا (Queen Elizabeth-Class Aircraft Carrier)
اين ناو عظيمالجثه طي برنامهاي ۷.۶ ميليارد دلاري ساخته شد و ارزش آن ۳.۸ ميليارد دلار برآورد ميشود. اين کلاس از ناو در نيروي دريايي سلطنتي بريتانيا داراي نقشي حياتي است و از دو ناو ملکه اليزابت اول و شاهزاده ولز يا HMS تشکيل ميشود.