نماد آخرین خبر

باغ موزه هنر ایرانی؛ مینیاتوری از تاریخ معماری ایران

منبع
کجارو
بروزرسانی
باغ موزه هنر ایرانی؛ مینیاتوری از تاریخ معماری ایران

کجارو/باغ‌موزه هنر ايراني که در شهر تهران و در محله باغ فردوس، ميدان تجريش، خيابان شهيد دربندي (مقصودبيک)، کوچه دکتر حسابي واقع شده، مکاني است که در آن ماکت بناهاي تاريخي کشور قرار داده شده و برنامه‌هاي متنوع فرهنگي و هنري براي گردشگران برگزار مي‌شود.

تاريخچه
باغ‌موزه هنر ايراني با متراژي کمتر از يک هکتار، داراي معماري با قدمت دوره پهلوي اول است. اين بنا در اصل متعلق به توران مهاجر اسلامي (همسر سپهبد احمد ميراحمدي) بوده و در سال ۱۳۱۰ ساخته شده است.

اين باغ که در گذشته در اختيار خانه سينما بوده و به فعاليت‌هاي جنبي آن اختصاص داشته، در سال ۱۳۸۴ مورد تعمير و بازسازي قرار گرفته و پس از ايجاد فضاي سبز، در پنجم خرداد ۱۳۸۶ با تغيير کاربري، به باغ‌موزه هنر ايراني تبديل شده است. طرح اوليه اين باغ با الهام از باغ فين کاشان به اجرا درآمده است.


سردر باغ موزه
سردر باغ‌موزه ايراني با اسکلت فلزي و خرپا فلزي، به همراه گچ‌بري سنتي با پوشش نانو (ضد رطوبت) و ديوار ترکيبي از آجرنما و سنگ تراورتن، و کاشي‌کاري، طي ۵ ماه در سال ۱۳۹۱ ساخته شده است. دو عدد اتاقک نگهباني نيز در پايين اين سردر قرار گرفته‌اند.


آثار باغ‌موزه
در اين باغ‌موزه، ماکت‌هايي از از بناهاي تاريخي ايران قرار دارند، که ساخت آن‌ها توسط فرح پهلوي در دهه ۴۰ به ايتاليا داده شده بود تا در جشن‌هاي ۲۵۰۰ ساله نمايش داده شوند، اما اين ماکت‌ها تا افتتاح موزه در سال ۸۶ در انبار نگهداري مي‌شدند. در آن سال،۱۲ عدد از اين ماکت‌ها رونمايي شده و هم‌اکنون برخي از ماکت‌هاي اين بخش عبارتند از عمارت‌هاي کاخ چهل ستون، هشت بهشت، سي و سه پل، شمس‌العماره، برج آزادي تهران، برج گنبد قابوس، باغ فين کاشان، نقش رستم مرودشت، آرامگاه دانيال نبي شهر شوش در استان خوزستان، قره کليسا در آذربايجان غربي، گنبد سلطانيه شهر زنجان، و همچنين، ماکتي از برج ميلاد که تناسبي با ساير آثار اين مجموعه ندارد. ماکت برج ميلاد، در ايران ساخته شده و به مناسبت افتتاح برج ميلاد و همزماني آن با افتتاح اين باغ‌موزه، در اين محل قرار داده شده است. جنس اين ماکت از فايبرگلاس بوده با جنسي سبک‌تر، نمونه موقت از اين سازه است.


 

 



 

 
آثار باغ‌موزه هنر ايراني

اين ماکت‌ها نه تنها داراي ارزش هنري و تاريخي هستند، بلکه سير تحول تاريخ معماري ايران را از پيش از اسلام تا دهه اخير، به‌طور کامل به نمايش مي‌گذارند. جنس ماکت‌هاي اين مجموعه بتن بوده و تزئينات پنجره‌ها به وسيله رزين و پلي‌استر انجام شده است. همچنين، ماکت‌هاي هشت بهشت، چهل ستون و شمس‌العماره نيز با رنگ روغن نقاشي شده‌اند. هرچند اين ماکت‌ها در برابر شوک‌هاي حرارتي مقاومت ديده بودند، اما برخي از آن‌ها دچار آسيب شده بودند، که با احداث کارگاهي در باغ‌موزه، از آن‌ها قالب گرفته شده و مورد مرمت قرار گرفته بودند. به‌عنوان مثال، ماکت سي و سه پل به دليل قرار گرفتن  روي آب، دچار آسيب شده بود که در کارگاه به‌طور کامل ترميم شده است.

علاوه بر آثار نام برده شده، آثار برگزيده نخستين سمپوزيوم بين‌المللي مجسمه‌سازي تهران که در سال ۱۳۸۵ در بوستان چيتگر برگزار شد، نيز در باغ‌موزه هنر ايراني قرار داده شده است. آثار هنرمندان اروپايي و آسيايي، از هلند تا عراق و ايران گرفته، در اين مجموعه قرار دارد. کارهاي حجمي روي تنه درخت از شجاع‌الدين شهابي، جمشيد مراديان، حميدرضا حکيمي، کامبيز صابري، کامران و کامبيز شريفي از جمله آثار اين بخش هستند.

در اين مجموعه، درختان خشکيده را قطع نکرده‌اند و از تنه آن‌ها براي ايجاد آثار هنري استفاده کرده‌اند. مجسمه‌هايي با المان‌هاي اسطوره‌اي مانند ققنوس، صور اسرافيل، سروش و اسفنديار که به سبک انتزاعي ساخته شده‌‌اند، از جمله آثار توليد شده به وسيله اين درختان هستند.

 

 

 
محوطه باغ‌موزه هنر ايراني

فعاليت‌هاي باغ‌موزه
نمايش آثار هنرمندان تراز اول کشور به صورت ادواري با طرح موضوع

کارگاه‌هاي آموزشي تخصصي (نظام استاد، شاگردي)

آموزش خوشنويسي به شيوه شکسته نستعليق

آموزش نقاشي اصيل ايراني

نمايشگاه عکس در فضاي باز باغ‌موزه با امکان نمايش بيست اثر هنري

اين باغ‌موزه داراي بخش‌هاي مختلف ديگري از جمله نگارخانه، بخش فيلم، کارگاه‌هاي هنري، فروشگاه محصولات فرهنگي و ارائه آثار حجمي از مجسمه ‌سازان ايراني است. علاوه بر آن، در گالري پرديس اين باغ‌موزه آثاري از هنرمندان مطرح در حوزه هنرهاي تجسمي همچون زنده ياد صادق تبريزي، ناصر اويسي، کوروش شيشه‌گران، رضا بانگيز، مصطفي دشتي، رضا هدايت، جلال مشمولي و ديگر هنرمندان معاصر در رشته‌هاي نقاشي، نقاشيخط و حجم، به نمايش گذاشته شده است.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره