ممنوعیت های باورنکردنی در چین
برترين ها/ درحال حاضر ديگر کشور چين در جمع قدرتهاي اقتصادي، سياسي و نظامي دنيا عضوي تازهوارد محسوب نميشود و کشورهاي کوچک و بزرگ دنيا تاثير چين بر جهان امروز را پذيرفتهاند. مسئلهاي که، اما نگاه گروههاي حقوق بشري را به خود جلب ميکند وضعيت نهچندان مناسب آزاديهاي فردي و مدني در اين کشور است.
مردم اين کشور هرچند در سالهاي اخير از نظر درآمد ماهيانه و بهداشت و تحصيل با وضعيتي رو به رشد مواجه بودهاند، اما حقوقي، چون آزادي بيان اگر نگوييم وضع بدتري پيدا کرده، دستکم رشدي به خود نديده است. هر روز که ميگذرد حکومت قدرتمند اين کشور در کنار پيشرفتهاي علمي، صنعتي، اقتصادي و نظامي، نظارت بر زندگي خصوصي شهروندانش را هم افزايش داده و با صراحت تمام نشان داده است که شکيبايي چنداني براي تحمل مخالفانش ندارد. در ادامه برخي از عجيبترين ممنوعيتها در اين کشور پهناور را باهم مرور ميکنيم.
سريال بيگ بنگ تئوري
اين سريال کمدي در سالهاي اخير در بسياري از کشورهاي دنيا به شدت محبوبيت پيدا کرده و کشور چين هم از اين قاعده مستثني نبوده است. درحقيقت دولت اين کشور هيچوقت دليل مشخصي براي ممنوعيت اين سريال ارائه نکرده است. همهچيز از زماني آغاز شد که بيگ بنگ تئوري در چين هم مثل بقيه نقاط دنيا طرفداران زيادي پيدا کرد و روي سرويس پخش چينيها بيش از ۱.۳ ميليارد بار ديده شد.
در همين زمان بود که وزير مطبوعات، انتشارات، راديو و تلويزيون و فيلم دستور پايين کشيدن اين سريال را ابلاغ کرد. درميان دلايل غير رسمي فراوان و بعضا عجيبِ اين ممنوعيت، احتمالا قابل قبول ترينشان ممنوعيت اين سريال به خاطر جلوگيري از تاثير غرب بر فرهنگ مردم چين است.
گل ياسمن
حق داريد تعجب کنيد. بر اساس قانوني که دليلي براي آن ذکر نشده فروش، خريد، نگهداري و حتي صحبت از گل ياسمن و يا هر محصولي که عطر اين گل را داشته باشد ممنوع است. چاي با عطر گل ياسمن يکي از محبوبترين انواع چاي نزد چينيها است. اين قانون البته برخلاف ديگر قوانين مشابه با مخالفتهايي از سوي مردم به خصوص در فضاي اينترنت با عنوان انقلاب ياسمني مواجه شد. در مقابل دولت چين تعداد زيادي از شهروندانش را تنها به خاطر ذکر نام اين گل در اينترنت دستگير کرد.
آسمانخراش
کشور چين در سالهاي اخير با سرعتي سرسامآور به رشدش ادامه داده است و تاثير داخلي اين رشد تبديل شدن شهرها و شهرستانهاي کوچک به ابرشهرهايي با جمعيتي بيش از بسياري از کشورها بوده است. جالب است بدانيد تعداد آسمانخراشهاي چين از سال ۱۹۷۰ تا الان از تعدادي که آمريکا در کل قرن بيستم ساخته است بيشتر است. نتيجه ساخت اين ساختمانهاي غولآسا، رشدي برنامهريزي نشده و غيرقابل کنترل در بسياري از شهرهاي چين بوده است.
به همين دليل وزير مسکن و توسعه شهري اين کشور از آپريل ۲۰۲۰ ساخت آسمانخراش را ممنوع اعلام کرد. بر اساس اين قانون شرکتهاي ساختماني حق ساخت هيچ ساختماني با ارتفاع بيش از ۵۰۰ متر را ندارند و هر ساختمان با ارتفاع بيش از ۲۵۰ متر هم بايد قوانيني سختگيرانه را رعايت و البته مجوزي دولتي تهيه کند. جالب است بدانيد بر اساس همين قانون ساخت کپي ساختمانهاي معروف دنيا (که چين شهرتي جهاني در اين زمينه به دست اورده بود) نيز ممنوع شد.
جاستين بيبر
از اين موضوع راضي باشيد يا نه جاستين بيبر بخشي پررنگ از صنعت سرگرمي امروز دنيا است. البته مقامات چيني با ما همنظر نيستند. در سال ۲۰۱۷ بخش فرهنگي شهرداري پکن اجراي اين خواننده و ترانه نويس را در چين ممنوع اعلام کرد. دليل اين ممنوعيت را ميتوان در زندگي شخصي و هنري پرحاشيه بيبر جستجو کرد. پيش از اعلام اين ممنوعيت حضور اين خواننده پرطرفدار در چين و ويدئوي راه رفتن بيبر روي ديوار چين در حاليکه روي دوش باديگاردش بود، حاشيههايي در اين کشور به وجود آورده بود.
تناسخ
رابطه حکومت چين با دين بودايي، رابطهاي پيچيده و چندوجهي بودهاست. درگيري بين چين و تبت و تبعيد دالاي لاما از سال ۱۹۵۹ تنها بخشي از اين کشمکش سياسي و نظامي است. در حال حاضر، اما دولت چين علاوه بر کنترل زندگي روحانيون بودايي، تلاش ميکند مرگ آنها را هم در کنترل داشته باشد.
بر اساس اعلام اداره نظارت بر رفتارهاي مذهبي، تناسخ در اين کشور قانونمند شده است. هرچند شايد اين قانون به نظرتان بي فايده يا احمقانه به نظر برسد، اما پس از مرگ دالاي لاماي فعلي، دولت چين ميتواند پيشوايي تحت کنترل و حرفشنو را براي بودائيان تعيين کند.
ويني د پو
بعضي از ما نسبت به دور و بريهايمان تحمل بيشتري براي شوخي داريم و شي ژيانپينگ، رئيس جمهور چين آشکارا نشان داده است که جزء اين دسته نيست. همه چيز از ديدار ژيانپينگ از آمريکا و فيلمي که از قدم زدن او و اوباما انتشار پيدا کرد، شروع شد. اينترنت خيلي زود متوجه شباهتي بين قدم زدن اين دو و صحنهاي از انيميشن ويني د پو شد.
تشبيه شي ژيانپينگ و خرس کارتوني پس از ملاقات او با نخست وزير ژاپن تقريبا همه شبکههاي اجتماعي را دربر گرفت و حتي در برنامههاي تلويزيوني معروف درباره آن صحبت شد. با انتظاري که از تحمل مقامات چيني داريم دور از انتظار نبود که در سال ۲۰۱۸ تمام اپيزودهاي سريال، فيلمهاي سينمايي، وسايلي با عکس شخصيتها و حتي آوردن اسم ويني در کشور چين ممنوع شد.
روابط آنلاين براي سربازان
بر اساس سرشماريها درحال حاضر تعداد مردان در کشور چين ۷۰ ميليون نفر بيشتر از تعداد زنان است. با اين شرايط ميتوان تصور کرد که مردان چيني کار خيلي راحتي براي پيدا کردن دختر روياهايشان نداشته باشند و دولت چين البته کار آنها را راحتتر نکرده است. بر اساس قانوني که در سال ۲۰۱۲ اعلام شد دوستيابي اينترنتي براي سربازان ممنوع شد. درواقع سربازان چيني از آن تاريخ حقِ داشتن وبلاگ، جستجو براي کار و يا دوست شدن با کسي در فضاي اينترنت را ندارند. بر اساس گفتههاي مقامات مربوطه تمام اين اقدامات براي محافظت از دادههاي شخصي سربازان انجام ميشود.
سفر در زمان
دنياي مدرن پر است از تکنولوژيهايي که درصورت استفاده نادرست ممکن است ضررهايي غيرقابل جبران ايجاد کند. ظاهرا از نظر مقامات چيني سفر در زمان يکي از اين تکنولوژيها است. البته براي رعايت عدالت بايد گفت مقامات دولتي در چين نه خودِ سفر در زمان بلکه نمايش آن در فيلمها و سريالها را ممنوع کرده است.
طبق بيانيهي اين ممنوعيت، فيلمهاي شامل سفر در زمان را به افسانه سازي، داشتن داستانهايي بي سر و ته و پليد و البته تبليغ فئوداليسم، خرافات و تناسخ متهم کرده است. هيچ وقت تصور ميکرديد که در صحنهي به ظاهر سادهي سفر در زمان در انيميشن موردعلاقه فرزندتان، اين همه اعمال شيطاني نهفته باشد؟