عجیبترین کتابخانههای جهان
فارس/ بسياري از ما علاقه داريم کتاب بخوانيم، اما فرصت و حوصله کافي براي کتاب خواندن نداريم. احساس ميکنيم سرعت خواندن ما بسيار کند است و پيشرفت خوبي نداريم. کتابها را دست ميگيريم، اما تمامشان نميکنيم. چون حين مطالعه، تمرکز نداريم. کتابخواني براي ما خستهکننده است و حوصله متنهاي طولاني را نداريم.
خواندن کتاب به تنهايي، حوصله بسيار ميخواهد که از حد توان اغلب ما خارج است. در لحظاتي که تصميم به مطالعه و کتابخواني ميگيريم، کتاب مناسبي در اختيار ما يا در ذهن ما وجود ندارد.
در اين شرايط، کتابخانه، جايي مناسب براي بهينه سازي مطالعاتمان محسوب ميشود؛ چرا که هم منابع متنوع و متعدد در درسترس داريم هم در کنار ديگران ميخوانيم و هم ميتوانيم از کتابداران و ديگر کتابخوانها کمک و مشورت بگيريم و در اين بين گپي هم زده باشيم.
برخي از کتابخانهها از معماري منحصر به فرد براي تشويق بازديدکنندگان و کتابخوانها بهره ميبرند تا اين فرهنگ خوب همچنان تداوم يابد. اين کتابخانهها از نوآوريهايي جالب بهره ميبرند تا ارتباط با يار مهربان همواره حفظ شود. مهم نيست که چگونه به آن دست مييابند، مهم اين است که اين کتابخانههاي جديد جادوي خواندن را زنده نگه ميدارند.
من براي شما فهرستي از ۹ کتابخانه عجيب و متفاوت در جاي جاي جهان که هر کدام داراي ويژگيهايي منحصر به فرد و جغرافياي خاص خود هستند پيش روي شما قرار دادهام.
۱. کتابخانه شهر کانزاس ـ کانزاس سيتي، ميسوري
در امتداد ديوار جنوبي نماي بيروني اين گاراژ پارکينگ، بازديدکنندگان با قفسهاي عظيم از کتاب پذيرايي ميشوند. اين ساختمان در گذشته يک بانک بوده است. حالا اين کتابخانه خود را داخل خزانه بانکي متعلق به سال ۱۹۲۵ ميلادي به علاقهمندانش نمايش ميدهد.
۲. کتابخانه «بيبليوتکا واسکانسلوس» ـ شهر مکزيکوسيتي در مکزيک
فضاي داخلي اين کتابخانه که به عنوان کتابخانه بزرگ شناخته ميشود، بيشتر از يک کتابخانه به يک انبار کارخانه يا تاسيسات عظيم شباهت دارد. فضاي داخلي باز داراي کف مرتفع مشبکهاي باز است که جلوهاي هزارتو ايجاد ميکند و «ماتريکس موبايل» توسط «گابريل اوروزکو»، مجسمهاي را که از اسکلت يک نهنگ خاکستري تغيير شکل داده، احاطه کرده است. محوطه بيروني آن در ۶ هکتار باغ سرسبز واقع شده و به گياهان بومي مکزيک اختصاص يافته است.
۳. کتابخانه شهر اشتوتگارت ـ اشتوتگارت، آلمان
اين کتابخانه عمومي ۹ طبقه که در سال ۲۰۱۱ افتتاح شده، با رنگ آميزي خيره کننده سفيد روي سفيد (در شب با نور آبي روشن ميشود)، شکل مکعب برجسته و فضاي داخلي غاري مشخص ميشود. اين مرکز فرهنگي براي شهر، طراحي شده براي احساس باز بودن و پر بودن از نور و از هر چهار طرف آن قابل ورود است و علاقهمندان و دوست داران کتاب ميتوانند آثار هنري و همچنين کتاب را به صورت امانت دريافت کنند.
۴. کتابخانه «بيبليوتکا ساندرو پنا» ـ پروجا، ايتاليا
در کشوري که به معماري کلاسيک و بناهاي تاريخي مشهور است، کتابخانه «بيبليوتکا ساندرو پنا» (Biblioteca Sandro Penna) به دليل زيبايي مدرن خود برجسته است. اين کتابخانه شامل تعداد قابل توجهي کتابهاي فيزيکي و چندرسانه اي در سال ۲۰۰۴ ساخته و به نام يک شاعر محلي نامگذاري شد. «بيبليوتکا ساندرو پنا» با صفحه شيشهاي صورتي دايرهاي شکل خود که يادآور بشقاب پرنده است به راحتي قابل شناسايي است.
۵. کتابخانه ساحل ـ آلبنا، بلغارستان
خواندن کتاب در ساحل لذت خاص خود را دارد. در بلغارستان، يک کتابخانه گردشگران را به انجام اين کار تشويق ميکند. قفسههاي سفيد و مقاوم در برابر آب و هوا که در فاصله کمي از موج سواري قرار گرفتهاند، ۶۰۰۰ عنوان کتاب به ۱۵ زبان رايج دنيا را در خود جاي دادهاند. بنابراين هر بازديدکنندهاي ميتواند ساحل مناسب خواندن را پيدا کند تا بعد از يک شناي فرحبخش، ضمن آفتاب گرفتن از لذت کتابخواني بهره مند شود.
۶. کتابخانه شتري ـ استان شمال شرقي، کنيا
براي مقابله با نرخ پايين سواد و کتابخواني در صحراي کنيا، دولت يک کتابخانه سيّار ترتيب داده که متشکل از ۹ شتر است. اين شترها در سفري چهارروزه در هفته کتابها را بر کوهان خود گذاشته و به روستاهاي دوردست و به مردم عشاير منطقه ميرسانند. در حال حاضر اين خدمات روي کودکان متمرکز است، اما آنها با بودجه بيشتر قصد دارند که هم خدمات راه دور و هم تعداد عناوين کتاب را براي دسترسي بيشتر مردم اين نقاط محروم دوردست، ارتقاء بخشند.
۷. کتابخانه بيشان ـ سنگاپور
اين کتابخانه که در سال ۲۰۰۶ ساخته شده، داراي چراغهاي سقفي و مشبک است و به منظور تداعي يک خانه درختي شيشهاي مدرن ساخته شده است. غلافهاي شيشهاي با رنگهاي مختلف به طور رندوم از ساختمان خارج ميشوند و گوشههايي دنج را براي کتابخواني در سراسر ساختمان ايجاد ميکنند. در عين حال، يک اتاق کودک با نقشه بازتر در طبقه همکف طراحي شده که ضمن فيلتر و عايق صوتي براي جلوگيري از خروج سر و صداي کودکان به طبقات بالا و ايجاد مزاحمت براي کساني که در تختهاي بلند بالا قرار دارند، همه گروههاي سني را به کتابخواني دعوت ميکند.
۸. کتابخانه دانشگاه سِئيکي ـ توکيو ژاپن
کتابخانهها معمولاً به فضاي آرام خود شناخته ميشوند، اما اين يکي کتابخوانها را به مکالمه تشويق ميکند. شيگرو بان، برنده جايزه پريتزکر، کتابخانه را با غلافهاي عايق صدا و کاملاً آزاد طراحي کرد تا به کساني که به مطالعه بيوقفه احتياج دارند، احترام بگذارد. مادامي که براي ساير روشهاي يادگيري و کتابخواني نيز مناسب است. آنها به عنوان نقاط مناسبي براي گروههاي مطالعه و بحثهاي زنده به کار ميروند.
۹. کتابخانه دانشگاه مک کواري ـ سيدني، استراليا
اين سازه، با ترکيبي خيرهکننده پيشرفته و پايدار از مواد بازيافتي ساخته شده است و با يک سقف سبز به منظور تقليد از ظاهر يک درخت اُکاليپتوس طراحي شده است. همچنين از جرثقيلهاي رباتي براي آوردن کتابهاي درخواستي به ميز جلو استفاده ميشود. اين کتابخانه ترکيبي از فناوري پيشرفته و هنر است.
انتهاي پيام/