عکسی مخفی از صحنه اعدام که جهان را تکان داد!

ايسنا/ عکس «اعدام سايگون» که در اين خبر مورد توجه قرار گرفته، توسط يک عکاس خبري در سال ۱۹۶۸ به ثبت رسيده است. عکاس و خبرنگار اسوشيتدپرس در طول مدت اعدام بدون اينکه پليس متوجه باشد، از صحنه عکس ميگرفته است.
ادي آدامز ـ عکاس و روزنامهنگار برنده جايزه پوليتزر ـ در تاريخ يک فوريه ۱۹۶۸ در خيابانهاي سايگون در حال عکاسي از ويرانيهاي جنگ بود که با صحنه اي عجيب مواجه شد. سايگون با عنوان جديد هوشيمين، بزرگترين شهر ويتنام است که پيش از پايان جنگ ويتنام و يکي شدن ويتنام شمالي و جنوبي در سال ۱۹۷۵، پايتخت ويتنام جنوبي بود.
ادي آدامز در آن لحظه بر اين باور بود که شاهد اعدام روتين يک زنداني است. او از درون قاب لنز دوربين خود به صحنه نگاه کرد تا آن را به ثبت برساند؛ ولي بعدها مشخص شد تصويري که او به ثبت رسانده، قتل اتفاقي آن زنداني بود.
درواقع ماجرا از اين قرار بود که پس از حمله سال ۱۹۶۸ ويت کنگها به پايگاه امريکاييها در جنوب ويتنام، چند مامور پليس سايگون، مردي را به اتهام همدستي با ويت کنگ دستگير ميکنند. ماموران پليس متهم را نزد سرتيپ «نگوک لوآن» رئيس پليس که در چهار راه شهر بر کار ماموران نظارت ميکرد، ميبرند. رييس پليس نيز در يک لحظه بدون تحقيق و پرس و جو اسلحهاش را درآورده و متهم را همان جا اعدام ميکند.
اين عکس نمادين به يکي از قدرتمندترين تصاوير جنگ ويتنام بدل شد. همچنين اين تصوير به جنبش ضدجنگ قدرت بخشيد و به دخالتهاي ايالات متحده امريکا در جنگ پايان داد؛ چراکه اين تصوير مقياس بزرگي از رخداد خشونت را در قالب يک تصوير وحشتناک به زندگي واقعي کشاند.
اعتراضات ضدجنگ در پي انتشار اين عکس آنقدر بالا گرفت که نيکسون، رئيس جمهور وقت امريکا دستور خروج واحدهاي زميني اين کشور از ويتنام را صادر کرد.
انتشار وسيع اين عکس در روزنامهها و شبکههاي تلويزيوني، موجي از اعتراض ها را نسبت به حضور نظامي امريکا در کشور ويتنام، جنگ در سراسر امريکا و همچنين کشورهاي مختلف جهان برانگيخت.
ادي آدامز در گفتوگويي با مجله تايم گفت: «ژنرال آن ويت کنگي را کشت، من هم ژنرال را کشتم، با دوربينم. هنوز هم عکاسي قويترين سلاح جهان است.»