نکات مهم پیرامون سیره سیاسی و اجتماعی امام سجاد(ع)

باشگاه خبرنگاران/ محمدعلي رضايي پيرامون سيره سياسي «امام سجاد (ع)» گفت: «امام زين العابدين (ع)» از همه توان خود استفاده کردند و مدبرانه در خدمت تربيت انسانهاي لايق گام برداشتند و عملا شروع به نيرو سازي و کادر سازي کردند تا خسارتهاي انساني گذشته را جبران کرده و توانستند موفق عمل کنند، بدين ترتيب ايشان زمينه يک انقلاب فرهنگي بزرگ را فراهم کردند.
وي به يکي از رويکردهاي اجتماعي مهم «امام سجاد (ع)» در طول دوران امامت خود اشاره و ابراز کرد: «امام سجاد (ع)» بردگان و کنيزان زيادي را خريداري و به بهانههاي مختلف آنان را آزاد ميکردند اين عمل سبب شد طي چندين سال تعداد کنيزان و بردگاني که از سوي اين امام بزرگوار در مکه و مدينه آزاد شده بودند لشکري را تشکيل دهند.
رضايي پيرامون کتاب برجسته «امام زين العابدين (ع)» اظهار کرد: صحيفه سجاديه که به «انجيل اهل بيت (ع)» و «زبور آل محمد (ص)» نيز مشهور است حاصل دعاها و راز و نيازهاي «امام زين العابدين (ع)» محسوب ميشود اين کتاب مشتمل بر ۵۴ دعا است، دعاي بيستم مشهور به دعاي «مکارم الاخلاق» و دعاي چهل و هفتم مشهور به «دعاي عرفه» از ادعيه مشهور بوده که در بين عموم مردم شناخته شده ميباشد.
اهميت و ارزشهاي «صحيفه سجاديه»
وي به ويژگيهاي «صحيفه سجاديه» اشاره و تصريح کرد: مضمون دعاهاي صحيفه سجاديه، معارف اسلام، سياست اسلام، اخلاق اسلام، اجتماعيات اسلام، حقانيت شيعه، حقانيت «اهل بيت (ع)»، انتقاد از ظلم و ظالم، سفارش به حق و حقيقت و به طور کلي يک دوره معارف اسلامى را آموزش مىدهد. همچنين صحيفه سجّاديه يکي از نمادهاي عرفاني و زاييده انديشههاي معرفت شناسي «امام سجّاد (ع)» است.
رضايي پيرامون نهضت فکري «امام زين العابدين (ع)» اظهار کرد: حضرت «سيد الساجدين (ع)» براي ايفاي نقش برجسته امامت خويش در دوران پس از واقعه عاشورا سعي کردند تا با پايهگذاري نهضت فرهنگي عميق و گسترده اهداف بلند اسلام و رسالت را به تحقق نزديک نمايند و با حفاظت از دستاوردهاي نهضت پدر بزرگوارشان زمينه توسعه اسلام ناب محمدي را فراهم سازند.
مديريت و هدايت جامعه توسط «امام سجاد (ع)»
اين کارشناس علوم قرآني مديريت جامعه و هدايت «امام سجاد (ع)» را فرآيندي مهم، ارزشمند و تاثيرگذار دانست و خاطرنشان کرد: «امام سجاد (ع)» تلاش کردند تا اسلام را از انحراف جدا کنند، ايشان پس از واقعه عاشورا انحرافات جان گرفته را تخريب کردند، هر چند حاکمان وقت مستبدانه و ريزبينانه مراقب تحرکات امام بزرگوار بودند و اجازه اصلاح را نميدادند، از سوي ديگر با توجه به وضعيت شيعيان و تعداد اندک آنان و لزوم حفظ اين تعداد اندک، «امام سجاد (ع)» از شرکت در قيامها به صورت علنى و صريح خوددارى ميکردند.
محمدهادي هدايت کارشناس علوم قرآني در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگي خبرگزاري ميزان به گامهاي موثري که «امام سجاد (ع)» در ادامه مسير «امام حسين (ع)» پيش گرفتند اشاره و ابراز کرد: «امام سجاد (ع)» آموزههاي «امام حسين (ع)» را طي ۴۰ سال بهطور کامل به مردم نشان دادند، بدين ترتيب ايشان در گام نخست «صحيفه سجاديه» را که تفصيل دعاي عرفه «امام حسين (ع)» بود به مردم عرضه کردند.
آمادهسازي بستر جامعه به منظور کسب فرهنگ ديني توسط «امام سجاد (ع)»
وي به گام دوم «امام سجاد (ع)» براي آمادهسازي بستر جامعه به منظور کسب فرهنگ ديني پرداخت و افزود: صحيفه سجاديه که در ادامه دعاي عرفه آمده است تلاش دارد تا به اصلاح دين، ايجاد فرهنگ ديني و سبک زندگي اسلامي بپردازد و جامعه را بهسوي فرهنگ ديني سوق دهد.
اين کارشناس علوم قرآني به نحوه بسترسازي سيد الساجدين در زمينه گسترش فرهنگ ديني پرداخت و اظهار کرد: «امام سجاد (ع)» براي فراهم کردن زمينه پذيرش فرهنگ ديني و سبک زندگي اسلامي به گونهاي رفتار کردند که بسياري از مردم در زمان امامت ايشان شيفته و جذب وي شده بودند و هنگامي که ۱۰۰ نفر از نيازمندان به در خانه «امام سجاد (ع)» براي گرفتن کمک نزد ايشان رفته بودند با در بسته روبرو شدند در آن زمان بود که آنان متوجه شدند اين امام بزرگوار به شهادت رسيده است.
هدايت به بارزههاي شخصيتي و شيوه زندگي «امام سجاد (ع)» اشاره و بيان کرد: رفتار و شيوه زندگي «امام سجاد (ع)» به نحوي بود که وقتي مدينه توسط مسلم بن عقبه غارت شد، مروان که دشمن اهلبيت (ع) به شمار ميرفت خانوادهاش را به «امام سجاد (ع)» سپرد و ايشان از خانواده مروان محافظت کردند، اين امر نشان ميدهد «امام سجاد (ع)» به پناهگاهي براي همه مردم تبديل شده بودند.
نقشي که «امام سجاد (ع)» پس از حادثه کربلا براي بقاي اسلام ايفا کردند
اين کارشناس علوم قرآني پيرامون زنده ماندن «امام سجاد (ع)» در حادثه کربلا و نقشي که ايشان پس از حادثه کربلا براي بقاي اسلام ايفا کردند بيان کرد: اگر دشمن به «امام سجاد (ع)» در واقعه کربلا توجه نکرد علتش حضور حضرت «علياکبر (ع)» بود که سپر بلاي ايشان شد و دشمن گمان کرد که جانشينِ «امام حسين (ع)» يعني «حضرت علياکبر (ع)» که شباهت ظاهري و اخلاقي بسيار زيادي با «پيامبر اکرم (ص)» داشت را از بين برده است.
وي در همين راستا ادامه داد: عبيدالله بن زياد زماني متوجه اشتباه خود شد که «امام سجاد (ع)» خود را در مجلس شام و در برابر اذهان عمومي فرزند «اباعبدالله (ع)» معرفي کرد.
وي پيرامون مجاهدت «امام سجاد (ع)» تأکيد کرد: مجاهدات «امام سجاد (ع)» بهگونهاي بود که توانست زمينه امامت «امام باقر (ع)» و تربيت تعداد بسيار زيادي از دانشمندان و شاگردان مکتب اسلام را انجام دهد.
هدايت بر لزوم الگوگيري جامعه امروز از مکتب «ا مام سجاد (ع)» تاکيد و اظهار کرد: ما انقلاب کرديم تا فرهنگ ديني و حسيني در جامعه شکل بگيرد و براي حکومت «امام زمان (عج)» مهيا شويم. براي به دست آوردن فرهنگي ديني و سبک زندگي اسلامي نياز است نگاهي به مجاهدات و شناخت معرفت «امام سجاد (ع)» داشته باشيم.
گامهاي موثر «امام سجاد (ع)» پس از واقعه کربلا
وي به ديگر گامهاي موثر «امام سجاد (ع)» پس از واقعه کربلا اشاره و ابراز کرد: فرهنگ ديني و سبک زندگي اسلامي همچنين قانون و مقررات حاکم بر عرصه دين در آن زمان بايد در مردم نهادينه ميشد و سپس حکومت «امام سجاد (ع) و «امام باقر (ع)» شکل ميگرفت، چون مردم به فرهنگ ديني و سبک زندگي اسلامي در آن زمان آشنايي زيادي نداشتند، پايههاي امامت و رهبري بر مردم آن زمان سست بود لذا تشکيل حکومت سرانجامي همچون امامت «اميرالمؤمنين (ع)» داشت، امام سجاد (ع) در اوج جهالت مردم به عنوان حاکم مسلمانان انتخاب شدند و همين امر سبب شد تا به سختي حکومت اسلامي را مديريت کنند.
اين کارشناس علوم قرآني علاقه مردم نسبت به «امام سجاد (ع)» را امري مهم و تأثير برانگيز در جامعه اسلامي آن زمان دانست و خاطرنشان کرد: محبوبيت «امام سجاد (ع)» به قدري در بين مردم گسترش يافته بود که هنگام حج وقتي که هشام بن عبدالملک، امير حجاج براي زيارت سنگ حجرالأسود حرکت کرد نتوانست اين سنگ را ببوسد، اما هنگاميکه «امام سجاد (ع)» وارد خانه کعبه شد و قصد زيارت سنگ حجرالأسود را داشت مردم مسير را براي وي باز کردند و اين اتفاق باعث اعتراض هشام شد.
معرفت افزايي در جامعه توسط «امام سجاد (ع)»
وي پيرامون نحوه شهادت «امام سجاد (ع)» بيان کرد: فردي به نام هشام بن اسماعيل کارگزار وليد بن عبدالملک از حکمرانان بني اميه به وسيله زهر ايشان را مسموم کردند و به شهادت رساندند.
اين کارشناس علوم قرآني با تاکيد بر نحوه معرفت افزايي در جامعه توسط «امام سجاد (ع)» خاطرنشان کرد: اين امام بزرگوار از طريق دعا و احاديث توانستند معرفت فراواني را به جامعه آن زمان به مسلمانان انتقال دهند. «امام زين العابدين (ع)» کتابهاي ديگري همچون مناجات خمس عشر، دعاي ابوحمزه ثمالي و رساله حقوق را به جامعه اسلامي تقديم کردند که همه اينها در چهارچوب، صحيفه سجاديه قرار ميگيرد.