4 فایده مهم خارج شدن از منطقه امن

يوکن/ آيا از جمله افرادي هستيد که تمايل دارند هميشه در منطقهي امن خودشان بمانند؟ شايد اين کار آرامشبخش باشد اما هيچ دستآوردي ندارد. تمام سخنرانان انگيزشي شما را تشويق ميکنند که از منطقه امن خود خارج شويد. در حقيقت، انجام کاري جديد و پر ريسک باعث کاهش پيري و بهبود عملکرد مغز ميشود. با يوکن همراه باشيد.
بسيار مفيد است که مرزهاي منطقه امن خود را تحتفشار قرار دهيد اما قبل از هر چيز بايد بدانيد که منطقه امن ذهن چيست؟
کامفورت زون (comfort zone) که به نامهاي دايره راحتي يا منطقه امن هم معرفي ميشود در حقيقت يک حالت رفتاري است که در آن، عملکرد فرد طبق روال و الگويي انجام ميشود و فرد تلاش ميکند با عدم فعاليت و ريسک پذيري، احتمال ريسک و خطر را به حداقل رسانده و به امنيت رواني خوبي دست يابد.
اکنون به شما ميگوييم منطقه امن ذهن در روانشناسي چيست و چرا بيرون آمدن از آن سخت است؟
روانشناسان رابرت م. يرکيز و جان دي. ددسون در سال 1908 گفتند يک وضعيت آسايش نسبي باعث ايجاد سطح ثابتي از عملکردها ميشود. در همين زمان بود که ايده منطقه امن ظهور کرد.
انسانها براي دستيابي به موفقيتهاي بزرگ به حالت اضطراب نسبي نياز دارند (شرايطي که ميزان استرس ما را کمي بالاتر از حد طبيعي بالا ببرد)، به چنين شرايطي «اضطراب بهينه» ميگويند که همان خارج شدن از منطقهي امن است.
حتما شما هم قبول داريد که وقتي خودتان را به چالش بکشيد، به نتايج شگفتانگيزي دست خواهيد يافت؛ اما يادتان باشد فشار بيشازحد هم ميتواند نتايج منفي به دنبال داشته باشد و باعث افزايش استرس و اضطراب شود؛ اينکه خود را به چالش کشيديد ايدهي بدي است، اين تمايل طبيعي ذهن ما براي بازگشت به وضعيتي بيطرف و بدون اضطراب است.
منطقه امن را نميتوان مطلقا خوب يا بد دانست، اين يک وضعيت طبيعي است که بيشتر مردم به سمت آن ترغيب ميشوند و کنار گذاشتن آن به معناي افزايش ريسک و اضطراب است که ميتواند نتايج مثبت يا منفي داشته باشد.
مزاياي خارج شدن از منطقه امن ذهني چيست؟
اضطراب بهينه وقتي اتفاق ميافتد که عملکرد ذهني فرد به اوج ميرسد اما آيا ميدانيد خارج شدن از منطقه امن ذهني چه فوايدي دارد؟
1. بهرهوري بيشتري خواهيد داشت
باقي ماندن در منطقه امن باعث کاهش بهره وري ميشود و انگيزه شما را براي انجام کارهاي بيشتر و يادگيري مهارتهاي جديدتر از بين ميبرد.
در اين صورت، در «تله کار» گرفتار ميشويم جايي که ميخواهيم بهعنوان راهي براي ماندن در منطقهي امن خود و اجتناب از کارهاي جديد برگزينيم. تحتفشار قرار دادن مرزهاي شخصي به شما کمک ميکند که زودتر اقدام کنيد، موفقيتهاي بيشتري به دست آوريد و روشهاي بهتري براي کار پيدا کنيد.
2. آسانتر با تغييرات جديد و غيرمنتظره کنار ميآييد
با ريسکهاي کنترلشده و به چالش کشيدن خود در مورد کارهايي که اغلب انجام نميدهيد، ميتوانيد بخشي از عدم اطمينان به شخصيتتان را در محيطي کنترلشده تجربه کنيد. بيرون آمدن از منطقه امن و زندگي در خارج از کامفورت زون هنگام تصميمگيري به شما کمک ميکند با تغييرات جديد زندگي بهتر مواجه شويد.
3. ماندن در حالت اضطراب بهينه برايتان آسانتر ميشود
وقتي از منطقهي امن ذهني خارج ميشويد، اين کار برايتان آسانتر ميشود زيرا به حالت اضطراب بهينه عادت ميکنيد.
4. چيزهاي جديد ياد ميگيريد و خود را به چالش ميکشيد
بيرون آمدن از منطقه امن به شما کمک ميکند به دنبال تجربيات جديد، يادگيري مهارتهاي جديد و يافتن ايدههاي جديد برويد. وقتي تصميم بگيريد کار جديدي انجام دهيد که تاکنون انجام ندادهايد، به دنبال کسب اطلاعات جديد رفته و با انرژي بيشتري با چالشهاي پيش رويتان برخورد خواهيد کرد.
چگونه ميتوانيم از منطقه امن خود خارج شويم؟
خارج شدن از منطقه امن مفيد است اما بايد بدانيد بين اضطراب کنترلشدهاي که در مورد آن صحبت کرديم و اضطرابي که روزانه با آن مواجه ميشويم، تفاوت زيادي وجود دارد.
منطقه امن افراد مختلف با يکديگر متفاوت است و آنچه انگيزههاي شما را بالا ميبرد ممکن است زندگي شخص ديگري را نابود کند.
1. کارهاي روزمره را متفاوت انجام دهيد
سعي کنيد تا جاي ممکن کارهاي روزانه را به روش متفاوتي انجام دهيد، تغييرات ميتوانند چشمانداز زندگي شما را تحت تأثير قرار دهند.
2. براي اتخاذ تصميمات بهتر وقت صرف کنيد
آرامش خود را حفظ کنيد، هر آنچه اتفاق ميافتد را زير نظر بگيريد و درنهايت يک تصميم خوب اتخاذ کنيد. بايد بدانيد براي گرفتن بهترين تصميم فکر کنيد اما هيچ عکسالعملي نشان ندهيد.
3. به خودتان اعتماد کنيد و تصميمات سريع بگيريد
گاهي اينکه به خودتان اعتماد کنيد و يک تصميم سريع بگيريد باعث ميشود پروژههاي شخصي خود را با موفقيت انجام دهيد.
4. گامبهگام جلو برويد
خارج شدن از منطقه امن نياز به شجاعت زيادي دارد. اگر اضطراب داريد تنها کافي است ترسهاي خود را بشناسيد و سپس با آنها روبرو شويد.
روشهاي زيادي براي بيرون آمدن از منطقه امن و تغيير در حدومرزهاي زندگي وجود دارد؛
ميتوانيد زبان يا مهارتي جديد ياد بگيريد؛ يادگيري يک زبان جديد ميتواند باعث يادگيري مهارتهاي جديد در زندگي شود.
با کساني که به شما الهام ميدهند ارتباط برقرار کنيد يا بهطور داوطلبانه با شرکتي که فعاليت خوبي دارند همکاري کنيد.
به سفر برويد؛ مهم نيست به کشور خودتان يا سراسر دنيا. ديدن جاهاي جديد و متفاوتي يکي از بهترين راهها براي گسترش چشماندازهاي شما خواهد بود.
بله درست است امتحان کردن چيزهاي جديد سخت است، اگر اينطور نبود خارج شدن از منطقه امن راحت بود و بهراحتي ميتوانستيد اين کار را انجام دهيد.
آگاهي از اينکه چه عاداتي داريم و چطور ميتوانيم آنها را تغيير دهيم به همان اندازه مهم است که بتوانيم با انجام کاري خاص، خود را از منطقه امن خارج کنيم.
چرا بازگشت به منطقه امن اينقدر مهم است؟
هميشه هم نميتوانيد در خارج از منطقه امن خود زندگي کنيد، چرا که لازم است براي پردازش تجربيات خود گاهي به آن برگرديد.
قطعا نميخواهيد کاري که انجام ميدهيد بهسرعت کسلکننده شود، اين پديده سازگاري هدونيستي (لذتگرايي) ناميده شده و باعث ميشود راههايي براي اجتناب از اينکه چيزي عادي شود پيدا کنيم.
چيزهاي جديد و کوچکتر را امتحان کنيد تا در اين تله گرفتار نشويد. امتحان غذايي جديد در يک رستوران يا سفر به يک کشور جديد ميتواند شما را از منطقه امن خارج کرده و باعث شود چالشهايي که با آن مواجه هستيد متنوعتر شوند.
خروج از کامفورت زون را به آرامي انجام دهيد و تقويت حدومرزهاي شخصي خود را به يک عادت تبديل کنيد.
بيرون آمدن از منطقه امن شما به آغوش کشيدن تجربيات جديد و رسيدن به حالت اضطراب بهينه با روشي کنترلشده است. براي تجربيات خود ارزش قائل شويد تا بتوانيد از مزاياي آن استفاده کرد و اين تجربيات را در فعاليتهاي روزانه خود به کار ببنديد.
سعي کنيد اين عادت را در خود به وجود آوريد که هر هفته يا هر ماه کار جديدي را امتحان کنيد. شما ميخواهيد ياد بگيريد چهکارهايي ميتوانيد انجام دهيد و مهم است که گاهي به وضعيت راحتي بازگرديد و تنها استراحت کنيد.