فرایند تولید گلاب عربستانی
فرارو/ گل محمدي بوته چندساله سرسختي دارد که با آبوهواي کوهستاني کويري خوب کنار ميآيد. اين خاصيتش باعث شده محصول محبوبي براي مناطقي با اين نوع آبوهوا باشد.
از افغانستان تا مراکش، بوتههاي گل محمدي هر سال دو بار در بهار و پاييز گل ميدهند و محصولشان در طيف وسيعي از محصولات آرايشي و بهداشتي گرفته تا دارو و صنايع غذايي کاربرد دارد.
شيوههاي کشت سنتي گل سرخ در ايران هماهنگ با اقليم کويري بوده است. در زماني که تغييرات آب و هوايي زندگي را براي بسياري از کشاورزان در خاورميانه سخت کرده است، ميتوان اميدوار بود محصولاتي مانند زعفران و گل محمدي بتوانند کمکي به اقتصاد اين مناطق باشند. در افغانستان ميشود از آن به عنوان جايگزين خشخاش استفاده کرد و طيف وسيعي از مشاغل را در اطراف آن به وجود آورد.
اگر بخواهيم ماه رمضان را در کشورهاي اسلامي با يک بو توصيف کنيم، بدون شک مقام اول به گلاب يا عرق گل محمدي ميرسد. در مراسم شستشوي کعبه، مشهورترين و مهمترين نماد اسلام در جهان از گلاب رقيق شده با آب زمزم استفاده ميشود.
عربستان سعودي در کنار ايران، ترکيه و بلغارستان يکي از توليدکنندگان عمده گل محمدي است. هر بهار، بوتهها در شهر طائف عربستان گل ميدهند. از گلاب آنها براي شستشوي ديوارهاي خارجي کعبه استفاده ميشود. گفته ميشود در گذشته ايران گلاب مورداستفاده در مراسم شستشو را به حرمين شريفين هديه ميداد، اما در حال حاضر از گلاب باغهاي طائف استفاده ميشود. آخرين بار ۱۵ محرم امسال ديوارهاي کعبه با مخلوطي از آب زمزم و گلاب شسته شد. ديوارهاي داخلي هم با پارچهاي آغشته به روغن گل محمدي جلا داده شدند.