نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
  2. برگزیده
دیدنی-خواندنی

اکتشافات مهم باستانی که گذشته بشر را تغییر داد!

منبع
لست سکند
بروزرسانی
اکتشافات مهم باستانی که گذشته بشر را تغییر داد!

لست سکند/  کشف جهان اطراف، اولين گامي است که انسان‌ها از زمان تولد خود براي رفع کنجکاوي و رسيدن به سوالاتشان برمي‌دارند. تفاوتي ندارد در چه جايگاهي باشيم، انسان همواره به دنبال کشف رازهايي بوده که در اين جهان چند ميليارد ساله مخفي شده است. اکتشافاتي که گاه به طور اتفاقي رقم مي‌خورد، اما جهان بعد خود را تغيير مي‌دهد. در اين راستا باستان شناسان با آشکارسازي رازهايي از تمدن و اجدامان نقش بسزايي در آگاهي و پيشرفت بشر داشته‌اند. در ادامه، شما را با شش کشف مهم و جذاب که به دست باستان شناسان رقم خورده است آشنا خواهيم کرد. البته که هر اثر باستاني که يافت مي‌شود، اهميت و ارزش خودش را دارد و به راحتي نمي‌توان آثار را ارزش گذاري کرد. در اينجا مواردي را ذکر کرديم که کشفشان باعث ارائه اطلاعات فراواني شد و دنيا را متحول کرد.

آردي
اگر از طرفداران نظريه تکامل هستيد، ممکن است نام آرديپيتکوس راميدوس را شنيده باشيد. فسيل‌هاي 4.4 ميليون ساله‌اي که شباهات‌هايي با انسان امروزي داشتند و گمانه‌زني‌هاي نظريه تکامل را بيش‌تر مي‌کنند. نخستين بار فسيل‌هاي آرديپيتکوس راميدوس سال 1992 در اتويوپي کشف شد و مهم‌ترين فسيل يافت شده که غالب تحقيقات در آن صورت گرفت، آردي (ARDI) نام گرفت. فسيل آردي نه انسان بوده است و نه شامپانزه، اما احتملا علاوه بر بالا رفتن از درختان، قادر به راه رفتن و طي کردن مسافت‌هاي کوتاهي روي دو پاي خود نيز بوده است. آردي ممکن است از اجداد مستقيم انسان‌ها نباشد ولي در فهميدن چگونگي تکامل انسان و اشتراکاتش با ساير ‌نخستي‌سانان نقش مهمي ايفا کرده است. قبل‌تر از آردي، گونه‌ جانوري موسوم به لوسي در سال 1974 يافت شده بود که قدمت آن به 3.2 ميليون سال پيش بازمي‌گشت و شباهت‌هايي با آردي داشت. 

کتابخانه سلطنتي آشوري
کتابخانه سلطنتي آشوري با داشتن بيش از 25.000 لوح گلي و 1200 نوشته، يکي از بزرگ‌ترين کتابخانه‌هاي جهان در زمان خود به شمار مي‌رفت. مجموعه اين کتابخانه که به دست آشورباني‌پال، پادشاه وقت آشوريان گردآوري شده بود، پس از حمله مادها، بابلي‌ها و سکاها به شهر نينوا اين کتابخانه نابود شد و بسياري از آثارش در آتش سوختند. با اين وجود برخي از آثاري که سالم مانده بودند پس از گذشت هزاران سال، در قرن 19 ميلادي توسط آستن هنري لايارد، باستان‌شناس انگليسي کشف شدند. در کتابخانه سلطنتي آشوري نوشته‌هايي شامل متون تاريخي، سنگ نوشته‌هاي سلطتني، داستان‌هاي حماسي و اساطيري، نوشته‌هاي مذهبي، متون مرتبط با اخترشناسي، پزشکي، نامه‌هاي سلطتني و... يافت شد که مهم‌ترين آن حماسه گيلگمش، قديمي‌ترين و نامدارترين اثر در اين ميان بود.



تنگه الدواي
تنگه الدواي (olduvai gorge) يا گهواره بشريت يکي از مهم‌ترين اکتشافات باستاني در جهان است که به موجب آن، اطلاعات ارزشمندي از دودمان و سير تکامل انسان به دست آمد. اين دره که در شمال تانزانيا واقع شده است، بلند مدت‌ترين طوالي بقاياي انساني را مشخص مي‌کند که فرضيه شروع تکامل و پيدايش انسان از آفريقا را تقويت مي‌کند. قديمي‌ترين فسيلي که از دودمان انسان‌ها در اين دره کشف شده است به 1.8 ميليون سال قبل بازمي‌گردد و زيستن سه گونه انسان ماهر، انسان راست قامت و زيجانتروپوس در تنگه الدواي اثبات شده است. اين منطقه بيش از 48 کيلومتر وسعت داشته و علاوه بر گونه‌هاي انسان‌ اوليه، آثاري از اولين وسايل ساخته شده به دست بشر و همچنين فسيل‌هايي از حيوانات نيز پيدا شده است.

ارتش سفالين چين
ارتش سفالين چين را مي‌توان مهم‌ترين اکتشاف باستاني قرن بيستم ناميد که در سال 1974  به دست يک کشاور چيني رقم خورد. در آرامگاه کين شي هوانگ، نخستين فرمانرواي چيني و پايه گذار دودمان کين، 8000 سرباز سفالي (شامل سرباز، فرمانده و ...)، 150 رزمنده سوارکار، 500 اسب که 130 تا از آن‌ها داراي ارابه بودند، کشف شد. البته اين ارقام به طور قطع تعداد نهايي تمام سازه‌ها نخواهد بود و جالب است بدانيد در سال‌‌هاي اخير نيز 200 سرباز سفالي ديگر کشف شده است.

باستان‌شناسان تخمين زده‌اند که 720.000 کارگر، مجسمه‌ساز و هنرمند به طور مداوم و طي 40 سال اين ارتش حيرت برانگيز را بدون هرگونه تجهيزات خاصي در بين سال‌هاي 246 تا 206 پيش از ميلاد ساخته‌اند.  ارتش سفالين تنها به دليل تعداد بالاي مجسمه‌هايش مشهور نيست. زيرا جزئيات بي‌نظيري در ساخت اين ارتش چند هزار نفره به کار برده شده که در زمان خود بي‌مانند بوده است. در واقع سربازهاي سفالين در قامت يک سرباز واقعي هستند. قد و اندام آن‌ها يکسان نيست و صورت هيچ يک از 2 سرباز سفالي شبيه به يک ديگر نيست.



کتيبه بيستون
در حوالي شهر کرمانشاه، واقع در رشته کوه زاگرس سنگ نوشته‌اي بزرگ و با ارزش از دودمان هخامنشيان ديده‌ مي‌شود که قدمت آن به حدود 500 پيش از ميلاد مسيح باز مي‌گردد. اين کتيبه که هديه‌‌اي از هخامنشيان به آيندگان انگاشته مي‌شود به دستور داريوش بزرگ در کوه بيستون حکاکي شده و حاوي اطلاعات تاريخي بسياري است. اين کتيبه توسط جهانگرد انگليسي، رابرت شيرلي در سال 1598 کشف شد و به طور اجمالي مي‌توان اهميت کتيبه بيستون را در2 مورد خلاصه کرد: نخست اينکه کتبيه بيستون بزرگ‌ترين سنگ‌نوشته دوران هخامنشي است که همراه با تصوير داستان شورش بردياي دروغين (گئوماتا) و پادشاه ناميدن خود را روايت مي‌کند که به مستندترين حالت ممکن، داريوش بزرگ نحوه بازپس‌گيري حکومت را از گئوماتا براي همگان توصيف کرده است. دومين دليلي که اين سنگ‌نوشته را بي‌مانند مي‌کند نوشته شدن آن به سه زبان ايلامي، بابلي و فارسي باستان است.


  
شهر پمپئي
کشف يک ارتش چند هزار نفره پس از هزاران سال شگفت انگيز است اما نه به اندازه شهر متمدني که در زير گدازه‌هاي آتشفشان مدفون گشته بود. در سال 79 ميلادي طي يک تراژدي بزرگ، آتشفشان کوه وزوو فوران مي‌کند و تمامي ساکنين شهر کشته مي‌شوند.


تا قرن‌ها هيچ نامي از پمپئي باقي نمانده بود تا اينکه در سال 1748 يک مهندس نقشه برداري از حقيقت بزرگ پنهان آگاه مي‌شود و اينگونه يکي از بزرگ‌ترين اکتشاف باستاني تاريخ شکل مي‌گيرد. از آنجايي که شهر پمپئي در زير خاکستر مدفون گشته بود، رطوبت و اکسيژني وجود نداشت تا به ساختمان‌ و اشياي شهر آسيبي وارد کند، بنابراين گنجينه‌اي غني از تاريخ تمدن ايتاليا در جنوب اين کشور يافت شد. پمپئي يکي از توسعه يافته‌ترين شهرهاي جهان در قرن يکم بشمار مي‌رفت و اکتشافات جالبي مانند کشف نخستين فست فودي جهان از دل اين شهر بيرون آمده است.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره