چگونه کارهایی که از آن متنفرید را انجام دهید؟
![چگونه کارهایی که از آن متنفرید را انجام دهید؟](https://app.akharinkhabar.ir/images/2021/05/18/7def14cd-f031-4b22-93fd-be593b0cb3e8.jpeg)
تبيان/ احساس آشفتگي و اضطراب ميکنيد و حالتان بد است چون بايد کارهايي را انجام دهيد که علاقهاي به آنها نداريد؟ خودِ احساسات منفي به تنهايي ميتوانند مانعي براي انجام کارها باشند، چه برسد به اينکه از انجام اين کارها متنفر هم باشيد!
مطالعات نشان ميدهند علت تعلل در انجام کاري معمولاً به خود آن کار ربطي ندارد، بلکه به احساسات منفي ناشي از انجام آن کار مرتبط است. براي غلبه بر تعلل بايد راههايي پيدا کنيد که اين احساسات منفي را بپذيريد و بر آنها غلبه نماييد. پس اول بايد نگرشتان را تغيير بدهيد.
پنج قدم به سوي تغيير نگرش
روشهاي زير به شما کمک ميکنند بر احساسات منفي خود غلبه کرده و نگرش منعطفتري پيدا کنيد تا زماني که مجبوريد کاري را انجام دهيد که علاقهاي به آن نداريد، بدانيد چگونه با احساسات منفي ناشي از آن کنار بياييد.
1- به خودتان يادآوري کنيد که چرا بايد کار مورد نظر را انجام دهيد
شما بايد بدانيد چرا و به چه علتي مجبور هستيد کاري را انجام دهيد و ريشهي انگيزهتان را بدانيد. اگر متقاعد شويد که لازم است کاري را انجام دهيد، بخش زيادي از احساسات منفيتان کمرنگتر خواهد شد.
2- به احساسات مثبتي فکر کنيد که بعد از انجام کار خواهيد داشت
کمي فکر کنيد و احساسات خوب و خوشايندي را تجسم کنيد که اگر موفق به انجام کار مورد نظر شويد خواهيد داشت. ذهنتان را باز کنيد و تمرکزتان را روي نتيجه بگذاريد. مثلاً اگر از نظافت خانه متنفريد به حس خوبي فکر کنيد که از يک خانه تميز و مرتب خواهيد داشت.
3- کار مورد نظر را به صورت يک چالش يا فرصت ببينيد
مدام پيش خودتان تکرار نکنيد که از انجام فلان کار نفرت دارم. در عوض آن کار را به چشم فرصتي ببينيد که نتيجهي خوبي عايدتان خواهد کرد. اگر کاري را که علاقهاي به آن نداريد به چشم چالشي خلاقانه ببينيد، انجامش برايتان سادهتر خواهد شد.
4- با تغيير عبارت «مجبورم» به «بهتر است» يا «به نفعم است»، به حس شکرگزاري برسيد
خيلي از مواقع ميتوانيد به جاي «مجبورم ...» از «بهتر است ...» استفاده کنيد و تحت تأثير همين تغيير ساده، احساس خود را نيز تغيير دهيد. در همان مثال بالا وقتي پيش خود بگوييد بهتر است خانه را تميز و مرتب کنم، ميتوانيد به اين فکر کنيد که يعني خانه و سرپناهي دارم که ميتوانم آن را تميز و مرتب کنم و بابت همين خدا را شکر ميکنم. اين طرز فکر کمکتان ميکند در عرض مدت بسيار کوتاهي، انگيزه و حس خوب براي انجام کار مورد نظرتان پيدا کنيد.
5- حواستان به کلماتي که استفاده ميکنيد باشد و تأثيرشان را دستکم نگيريد
همانطور که گفتيم، کلماتي مانند «متنفرم» يا «بدم ميآيد» فقط منجر به نگرش و حس منفي ميشوند. شايد باور نکنيد اما حتي تغيير «متنفرم» به «دوست ندارم» هم ميتواند تفاوت زيادي در احساستان ايجاد کند. استفاده از کلمات با بار منفي کمتر، کمتر هم به شما احساس منفي ميدهد و بيشتر احساس آرامش خواهيد کرد. به هر حال شما قرار نيست بجنگيد، فقط لازم است کاري را انجام دهيد.
تغيير نگرش اتفاقي نيست که به يک باره رخ دهد و نياز به تمرين مداوم دارد که بايد در موقعيتهاي گوناگون امتحان کنيد. ولي مطمئن باشيد با بهتر شدن ديدتان، خيلي از کارها را سادهتر انجام خواهيد داد.
حالا که نگرشتان را تغيير داديد چگونه بايد کار مورد نظر را انجام دهيد؟
چه قدمهاي کوچکي بايد برداريد تا روندي بهتر و يکنواختتر به سمت هدفتان داشته باشيد؟ يادتان باشد که هيچ راه قطعي و کاملي براي شروع وجود ندارد. هر وقت در موقعيتي گرفتار شديد و به دنبال بهترين برنامه بوديد، يادتان باشد که: «خود ِ شروع کردن همه چيز را تغيير ميدهد». پس شروع کنيد:
1- ليستي از تمام کارهايي که بايد انجام شود تهيه کنيد
هر آنچه لازم است انجام دهيد را از مغزتان روي کاغذ بياوريد تا ذهنتان از آشفتگي و فکر اينکه از همه مهمتر کدام است آزاد شود. اهميت نوشتن را دستکم نگيريد.
2- يک تا سه اولويت تعيين کنيد
مهمترين کاري که بايد زودتر انجام شود چيست؟ چه چيزهايي در حال حاضر واقعاً اولويت دارند؟ از خودتان اين سؤال را چند بار بپرسيد و به ذهنتان اجازه دهيد صادقانه جواب دهد و همان را بنويسيد.
3- يک قدم کوچک به سمت جلو برداريد
حرکت کوچکي انجام دهيد که پيش خودتان بدانيد شروع کردهايد.
4- اطلاعات لازم را جمعآوري کنيد
اگر به اطلاعات يا ابزارهاي خاصي براي انجام کار نياز داريد، تهيه کنيد. مثلاً اگر لازم است نظر چند نفر ديگر را هم بدانيد پس شروع کنيد يا اگر لازم است چند آدرس را پيدا کنيد دست به کار شويد.
5- جايي را براي حوادث غيرمترقبه در ذهنتان باز کنيد
گاهي اوقات در بين برنامهاي که در حال انجامش هستيد اتفاقاتي ميافتد که انتظارش را نداشتيد، در اينجور مواقع اگر از قبل هيچ پيشزمينه و جايي براي اين مشکل باز نکرده باشيد خيلي جا ميخوريد و ممکن است به کلي برنامهتان را تعطيل کنيد. پس هميشه براي هر اتفاقي آماده باشيد.
6- هدف بزرگ تعيين نکنيد
يادتان باشد شما قرار است کاري را انجام دهيد که علاقهي چنداني به آن نداريد، ضمناً به طور کلي بهتر است هدفهاي خود را کوچکتر کنيد تا عمليتر باشند.
7- استراحتهاي کوتاه داشته باشيد
استراحتهاي کوتاه کمک ميکنند سطح انرژيتان حفظ شود. پنج دقيقه ورزش، گپ و گفتي با يک همکار يا دوست، يک مديتيشن کوتاه يا چند دقيقه پيادهروي به شما کمک ميکند با انرژي و ذهن بازتري ادامه دهيد. وقتي علم هم اين مسئله را تائيد کرده چرا انجامش ندهيد؟!
کمي فکر کنيد و احساسات خوب و خوشايندي را تجسم کنيد که اگر موفق به انجام کار مورد نظر شويد خواهيد داشت. ذهنتان را باز کنيد و تمرکزتان را روي نتيجه بگذاريد. مثلاً اگر از نظافت خانه متنفريد به حس خوبي فکر کنيد که از يک خانه تميز و مرتب خواهيد داشت
8- خودتان را تشويق کنيد
بيشتر افراد وقتي کار را به انجام ميرسانند احساس خوبي دارند نه احساس بد. پس بعد از انجام هر مرحله از کار، هرچند کوچک، خودتان را تشويق کرده و با گفتگوي مثبتي که با خود داريد از خودتان تشکر کنيد، مثلاً: «آفرين! تو انجامش دادي» يا «بله من توانستم، من فوقالعادهام!» يا هر عبارتي که رويتان اثر ميگذارد. تشويق و تقدير، بخش پاداشدهي مغز را فعال ميکند و شما احساس خوبي خواهيد داشت تا باز هم کارهايي را که اين احساس خوب را به شما ميدهند انجام دهيد. گفتگوهاي مثبت با خود چند بار در طول روز، روحيه و اعتماد بنفستان را تقويت خواهد کرد.
9- هر وقت لازم بود «قدم بزرگ» را برداريد
بعضي از کارها با قدمهاي کوچک شدني نيستند. در اين مواقع بايد قدم بزرگ را برداريد. مثلاً شايد کاري که قرار است انجام دهيد نيازمند اين باشد که دو روز کامل برايش وقت بگذاريد و نميتوانيد اين زمان را تقسيم کنيد.
10- شهامت پذيرفتن اين را داشته باشيد که شما کامل و بينقص نيستيد
به طور کل اين را فراموش نکنيد که هيچکس کامل نيست و اشتباه کردن بخشي از زندگي است. ما قرار نيست هميشه عالي و کامل باشيم.