شیشه گری؛ هنری نیازمند نوازش هنرمند!
![شیشه گری؛ هنری نیازمند نوازش هنرمند!](https://app.akharinkhabar.ir/images/2021/06/07/0f1b1e7d-5075-4f63-ad72-7391b73e9ba2.jpeg)
خراسان/ هياس حسيني درباره زيروبم حرفه«شيشه گري» مي گويد
من کيام؟
هياس حسيني هستم، 43 ساله و متولد کرمانشاه. از کودکي به آموختن و تجربه کردن کارهاي هنري کنجکاو بودم. در هنرستان بهصورت اتفاقي رشته شيشهگري علمي-آزمايشگاهي خواندم و به آن علاقهمند شدم. پس از آن به باکو رفتم و دو سال رشته مجسمهسازي خواندم و دورههاي شيشهگري حرارت مستقيم و تکنيکهاي آن را گذراندم. اکنون با مدرک درجه يک هنر معادل دکترا علاوهبر آموزش شيشهگري و برگزاري نمايشگاههاي مختلف، عضو شوراي داوري ارزشيابي شيشهگري در پژوهشکده سازمان ميراث فرهنگي هستم.
شيشهگر دقيقا چه کار ميکند؟
ابتدا شيشه را حرارت ميدهيم و زماني که به دماي ذوب رسيد، با استفاده از دست يا ابزارهاي مخصوص، آن را به اشکال مختلفي درميآوريم. درواقع شيشهگري يک رخداد است و کار شيشهگر مديريت رخداد؛ يعني زماني که شيشه بهنقطه ذوب ميرسد و مولکولهاي آن درحال جنبوجوش هستند ما بايد در همان حين فرم دلخواه خود را بسازيم و اگر نتوانيم، ممکن است شيشه بشکند يا نتيجه مطلوب نباشد.
کار با شيشه چه ويژگيها و مهارتهايي لازم دارد؟
براي کار کردن با شيشه بايد بادقت و باحوصله باشيد. شيشه، متريال بسيار حساس و ظريفي است که کوچکترين اشاره و ضربهاي باعث شکستن آن ميشود، پس بايد عصبانيت و عجله را کنار بگذاريد. ازنظر فيزيکي هم براي کار با شيشه بايد دستهاي سالمي داشتهباشيد چراکه در شيشهگري نيازمند هر 10 انگشت خود هستيم.
شما چطور ميتوانيد همکار من شويد؟
خوشبختانه امروزه رشته شيشه و چاپ در دانشگاههاي ما تدريس ميشود اما صادقانه بگويم که براي يادگيري اين حرفه، تنها تحصيل کافي نيست. در دانشگاه شما بيشتر مباحث تئوري ميخوانيد و آزمايشهاي عملي کمي انجام ميدهيد و مهارت شيشهگري با تجربه کردن بهدست ميآيد. بنابراين شرکت در ورکشاپهاي شيشهگري کمک زيادي به شما خواهد کرد. همچنين پيشنهاد ميکنم اگر به اين هنر علاقهمند هستيد، ابتدا در يک دوره کوتاه شيشهگري شرکت و کار را بهصورت عملي تجربه کنيد. پس از آن باتوجه به علاقه خود ميتوانيد در گرايشهاي مختلف شيشهگري داغ (کار با شيشه مذاب)، شيشهگري گرم (قرار دادن شيشه در کوره) و شيشهگري سرد (تراش، نقاشي و ميناکاري روي شيشه) آموزش ببينيد.
سختيها و شيرينيهاي اين شغل چيست؟
وقتي بتوانيد در مدت زمان مشخص شيشه را به فرم دلخواه برسانيد، تجربه خوبي است و کار کردن با آتش بهعنوان يکي از چهار عنصر اصلي طبيعت که آرامشبخش است، خالي از لطف نيست. سوختن و بريدن دست، تعريق، اذيت شدن چشمها و ترس اينکه هر لحظه ممکن است شيشه بشکند، از سختيهاي کار ماست. البته اين استرسها براي کسي که به کارش علاقه دارد، لذتبخش است.
چه آيندهاي در انتظار يک شيشهگر است؟
براي تصميمگيري درباره پاسخ به اين سوال بايد کمي صبر کنيم و به آينده اميدوار باشيم. ما در ايران سابقه طولاني در شيشهگري داريم اما تا چندسال پيش کمتر کسي درباره اين حرفه ميدانست. امروزه با فرهنگسازي ازطريق برنامههاي تلويزيوني و ويدئوهاي آموزشي ميتوانيم آينده خوبي براي اين هنر درنظر بگيريم. من هم در اين زمينه تلاش ميکنم که ازطريق فضاي مجازي به افراد درباره شيشهگري اطلاعات بدهم. همچنين تصميم به داير کردن يک مدرسه شيشهگري دارم و اميدوارم بهزودي اين اتفاق بيفتد.
آيا شيشهگري شغل درآمدزايي به حساب ميآيد؟
کسب درآمد در اين حرفه به دو چيز بستگي دارد: زيرمجموعهاي که در شيشهگري انتخاب ميکنيد و زماني که براي کار کردن ميگذاريد. برخي به کارهاي هنري مثل طراحي روي شيشه علاقهمند هستند و برخي ديگر شيشهگري صنعتي را دنبال ميکنند؛ اينها هرکدام درآمد متفاوتي دارد