رمز و راز بنایی شگفت انگیز که از اهرام مصر قدیمی تر است

باشگاه خبرنگاران/ بناي نيوگرنج در ايرلند، در دره رودخانه بوين در حدود 25 مايلي شمال ايالت دوبلين، يکي از مشهورترين مکانهاي نئوليتيک (مربوط به دوران نوسنگي) جهان است. اين بنا که در اصل يک گورستان ساخته شده از تخته سنگ هاي بزرگ است، به عنوان ميراث جهاني ايرلند در يونسکو نيز ثبت شده است.
نيوگرنج در شهرستان ميث ايرلند قديمي تر از استون هنج و اهرام مصر است و عليرغم اينکه يکي از بناهاي باستاني کمتر شناخته شده است به همان اندازه مهم است. ساختار دايره اي چشمگير به حدود 3 هزار و 200 سال قبل از ميلاد مسيح برمي گردد و برخي نيز آن را به 5 هزارسال پيش نسبت ميدهند.
به دليل پوشيده شدن از چمن در نگاه اول به راحتي مي توان آن را يک تپه بزرگ دانست اما در واقع يک مقبره است. باستان شناسان اين سازه را سالها مورد مطالعه قرار داده اند اما همچنان نظرات مختلفي درباره آن وجود دارد. در حفاري ها چندين سرنخ در مورد چگونگي عملکرد اشياي دفن شده کشف شده است، از جمله بقاياي اسکلت و اشياي درون قبر مانند گردنبندهاي مرمر.
برخي دانشمندان معتقدند که اين مکان "آيين مردگان" براي يک آيين باستاني است که در اطراف پرستشگاه اجداد متوفي بنا شده است. برخي ديگر فکر مي کنند اين سازه بر اساس اعتقادات مربوط به نجوم ساخته شده و ورودي آن با طلوع خورشيد در انقلاب زمستاني همسو است. در اين زمان از سال، داخل مقبره از طريق تعبيه سقف واقع در بالاي محفظه داخلي پر از نور مي شود.
دانشمندان در ابتدا از اين حفره گيج مي شدند تا اينکه فهميدند که قرار است در کوتاه ترين روز سال نور به اتاق مي رود. رمز و راز کشف نشده ديگر، مدت زمان ساخت اين سازه است، بعضي از کارشناسان مدت زمان پنج ساله و برخي ديگر حداقل 30 سال را تخمين مي زنند. نيوگرنج در سال 1993 به عنوان ميراث جهاني يونسکو اعلام شد و گردشگران مي توانند از آن بازديد کنند.