شاهد حقانیت پیامبر (ص) چه کسی است؟

باشگاه خبرنگاران/ قرآن کريم مشتمل بر معاني دقيق، تعاليم و حکمتهايي والا درباره حقيقت خلقت و اسرار هستي است که عمده مردم در عصر رسالت از درک آن ناتوان بودند. از اين رو پيامبر اکرم (ص) و پس از ايشان مفسران به تبيين و شرح جزئيات آيات قرآن کريم پرداختند. ما نيز با هدف آشنايي بيشتر با آيات الهي، هر روز به چند آيه از کلام الله با استناد به تفاسير معتبر مفسران قرآن کريم ميپردازيم.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
به نام خداوند رحمتگر مهربان
قُلْ أَيُّ شَيْءٍ أَکْبَرُ شَهَادَةً ۖ قُلِ اللَّهُ ۖ شَهِيدٌ بَيْنِي وَبَيْنَکُمْ ۚ وَأُوحِيَ إِلَيَّ هَٰذَا الْقُرْآنُ لِأُنْذِرَکُمْ بِهِ وَمَنْ بَلَغَ ۚ أَئِنَّکُمْ لَتَشْهَدُونَ أَنَّ مَعَ اللَّهِ آلِهَةً أُخْرَىٰ ۚ قُلْ لَا أَشْهَدُ ۚ قُلْ إِنَّمَا هُوَ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ وَإِنَّنِي بَرِيءٌ مِمَّا تُشْرِکُونَ
بگو: گواهي کدام چيز بزرگتر است (از گواهي خدا)؟ بگو: خدا ميان من و شما گواه است و وحي شده به من آيات اين قرآن تا به آن شما و هر کس را که خبر اين قرآن به او رسد بترسانم. آيا شما به راستي گواهي دهيد که با خداي يکتا خدايان ديگري وجود دارد؟ بگو: من گواهي ندهم. بگو: محقّقاً او خدايي يکتاست و من بيزارم از آنچه شما شريک خدا قرار ميدهيد.
تفسير آيه ۱۹ سوره انعام
محمّدبنعيسي گويد: امام رضا (ع) به من فرمودند: «هنگاميکه به تو گفته شود: «از خداي عزّوجلّ به من خبر بده که [آيا]او، «شيء» است يا نه؟ چه ميگويي»؟ به ايشان عرض کردم: «خداي عزّوجلّ خود را «شيء» ثابت کرده است در آنجا که ميفرمايد: «قُلْ أَيُّ شَيْءٍ أَکْبَرُ شَهادَةً قُلِ اللهُ شَهيدٌ بَيْني وَ بَيْنَکُمْ»؛ پس ميگويم: او «شيء» است، ولي نه مانند اشيا؛ چون انکار «شيء» بودن او، ابطال وجود او و انکار اوست. امام رضا (ع) به من فرمودند: «راست گفتي و به حقيقت رسيدي».
مشرکان مکه از پيامبر اسلام (ص) براي رسالتش شاهد ميطلبيدند و نبوّت آن حضرت را نميپذيرفتند و ميگفتند:حتّي يهود و نصارا هم تو را پيامبر نميدانند. اين آيه در زمان غربت اسلام، خبر از آيندهاي روشن و رسالت جهاني اسلام ميدهد. حضرت علي (ع) در تفسير عبارت «إِنَّما هُوَ إِلهٌ واحِدٌ» فرمودند: «اگر خدايان ديگري بودند، آنها هم پيامبراني ميفرستادند».
عدّهاي را به عنوان اسير نزد پيامبراکرم (ص) آوردند، حضرت از آنان پرسيد: «آيا تاکنون دعوت به اسلام شده ايد؟ گفتند:نه، حضرت فرمودند:همه را به محل امن برسانند و آزادشان کنند، زيرا کسي که هنوز نداي اسلام را نشنيده است نبايد اسير نمود، سپس اين آيه را تلاوت فرمودند: «لِأُنْذِرَکُمْ بِهِ وَ مَنْ بَلَغَ»، در احاديث متعدّدي «مَنْ بَلَغَ» به ائمّه معصومين عليهم السلام تفسير شده است.
پيامهاي آيه ۱۹ سوره انعام
۱-براي حقّانيت پيامبر اسلام، گواه بودن خداوند کافي است. «قُلِ اللّهُ شَهِيدٌ»
۲-غفلت و سهو و فراموشي و محدوديّت، هم قدرت خبرگيري انسان را کم ميکند، هم قدرت گواه بودن او را، چون خدا از اين عوارض دور است، پس بهترين شهود خداوند است. «أَکْبَرُ شَهادَهً قُلِ اللّهُ»
۳-قرآن، بزرگترين گواه بر رسالت پيامبر است. «اَللّهُ شَهِيدٌ بَيْنِي وَ ... هذَا الْقُرْآنُ»
۴-براي مردم غافل، سخن گفتن از زاويه انذار مؤثّرتر است. «لِأُنْذِرَکُمْ»
۵-رسالت حضرت محمد (ص) و براي همه مردم در همه عصرها و نسل هاست. «لِأُنْذِرَکُمْ بِهِ وَ مَنْ بَلَغَ»
۶-تا قانون به مردم ابلاغ نشود، توبيخ و مسئوليّتي در کار نيست. «وَ مَنْ بَلَغَ» و به اصطلاح علم اصول، عِقاب بدون بيان، قبيح است.
۷-از جمله شرايط لازم براي رهبر آسماني:ايمان به مکتب: «أُوحِيَ إِلَيَّ هذَا الْقُرْآنُ»، اميد به آينده «وَ مَنْ بَلَغَ»، صلابت «قُلْ لا أَشْهَدُ» و برائت از شرک است. «إِنَّنِي بَرِيءٌ مِمّا تُشْرِکُونَ»