ویژگی جالب سگ ماهی ها؛ ثبت وقایع با تمام جزئیات در حافظه!
باشگاه خبرنگاران/ به نقل از cam.ac.uk، محققان دريافته اند که سگ ماهي ميتواند تا چند روز آخر عمرش به ياد بياورد که چه چيزي، کجا و چه موقع اتفاق افتاده است. نتايج به دست آمده که در مجله Proceedings of the Royal Society B منتشر شده، اولين شواهدي است که نشان ميدهد حافظه حيوانات با افزايش سن رو به زوال نميرود.
محققان دانشگاه کمبريج، آزمايشگاه بيولوژيکي دريايي در وودز هول ماساچوست و دانشگاه کان، آزمايش حافظه را روي ۲۴ عدد ماهي معمولي به نام Sepia officinalis انجام دادند. حافظه نيمي از اين موجودات ۱۰ تا ۱۲ و تعدادي ديگر ۲۲ تا ۲۴ ماهه و معادل يک انسان ۹۰ ساله بود.
اين ماهيهاي قزل آلا ميتوانند جزئيات آنچه را که خورده اند شامل مکان و زمان آن را بخاطر بسپارند و از آنها به عنوان راهنماي تصميمات تغذيهاي خود در آينده استفاده کنند. نکته شگفت انگيز اين است که آنها با وجود افزايش علائم پيري مانند از دست دادن عملکرد ماهيچهها و اشتها، اين توانايي را از دست نميدهند.
حافظه اپيزوديک چيست؟
با افزايش سن، انسان به تدريج توانايي به خاطر سپردن تجربياتي را که در زمانها و مکانهاي خاص اتفاق افتاده را از دست ميدهد براي مثال، به خاطر نميآورد که سه شنبه گذشته شام چه خورده است. اين حالت «حافظه اپيزوديک» ناميده و تصور ميشود که کاهش آن به دليل وخامت بخشي از مغز به نام هيپوکامپ است.
ماهيهاي قزل آلا داراي هيپوکامپ نيستند و ساختار مغز آنها با ساختار مغز ما متفاوت است. «لوب عمودي» مغز سگ ماهي با يادگيري و حافظه ارتباط دارد. اين وضعيت تا دو يا سه روز آخر زندگي حيوان تغييري نميکند که به گفته محققان اين يکي از دلايلي است که حافظه شبه اپيزوديک آنها تحت تأثير پير شدن قرار نميگيرد.
در اين آزمايش، ماهيهاي قزل آلا بعد از آموزش به سمت محل خاص مخزن خود که با پرچم سياه و سفيد مشخص شده و دو ماده غذايي در آن وجود دارد، حرکت کردند. به مدت چهار هفته و هر سه ساعت در روز، در يک نقطه قسمتي از شاه ميگو و در بخش ديگر ميگوي زنده قرار ميگرفت.
براي جلوگيري از تکرار الگوها، مکان تغذيه هر روز عوض ميشد. ماهيها صرف نظر از سن، تماشا ميکردند که کدام غذا براي اولين بار در محل هر پرچم ظاهر شده و از آن براي تعيين اينکه کدام مکان تغذيه در تکان بعدي پرچم بهتر است، استفاده کردند. اين نشان ميدهد که حافظه شبه اپيزوديک با افزايش سن در سگ ماهي برخلاف انسانها کاهش نمييابد. محققان فکر ميکنند اين امر به جفت گيري ماهيهاي ساتپي کمک ميکند تا بتوانند ژنهاي خود را گسترش دهند.