با ۱۰ مکان زیبا و جذاب تاجیکستان آشنا شوید

باشگاه خبرنگاران/ همزمان با برگزاري اجلاس سازمان امنيتي، اقتصادي و فرهنگي شانگهاي در دوشنبه پايتخت تاجيکستان، نام اين کشور بر سر زبانها افتاده است. قرابت زباني بين ايران و تاجيکستان موجب نزديکي فرهنگ و رسوم دو ملت شده است. اما اين کشور نسبتا وسيع داراي ديدنيهاي طبيعي است که سالانه گردشگران خارجي از کشورهاي همسايه را به خود جذب ميکند.
همچنين، تنوع نژاد در اين کشور، به زيبايي هاي تاجيکستان افزوده است. در ادامه با ده مکان و اقليم جذاب تاجيکستان آشنا ميشويم.
۱) خجند
خجند، واقع در حاشيه رودخانه «سير دريا» در دره فرغانه، دومين شهر تاجيکستان است. جمعيت آن حدود ۲۰۰ هزار نفر و ميزبان اقليت ازبک است. اين شهر باستاني، داراي تاريخي طولاني است. خجند در زمان شوروي سابق به «لنين آباد» شهرت داشت و هنوز هم بسياري از مردم محلي از همان تعبير استفاده ميکنند.
«پنجشنبه بازار»، بازار اصلي مواد غذايي در شهر، يکي از «با روحترين» مراکز خريد آسياي مرکزي است. اين بازار کاملا محلي است و برقراري ارتباط گردشگران با محيط آن چندان آسان نيست. ساختمان بزرگ دو طبقه صورتي رنگي در آن قرار دارد، که از طبقه دوم آن ميتوان عکسهاي زيبايي از فضاي بازار شکار کرد. اين بازار در يک ميدان بزرگ و روباز واقع شده و در کنار آن مسجد و مقبره مسلح الدين خجندي قرار دارد.
۲) استروشن
استروشن شهري کوچک در جنوب غربي خجند است که معماري دوران تيموري را در خود جاي داده است. مسجد و مدرسه «کوک گومباز» تنها نمونه معماري تيموري در تاجيکستان است. هرچند که فضاي کوچکي دارد، اما کاشي کاري بسيار ظريف و گنبد آبي، اين مسجد را بسيار جذاب کرده است. مدرسهاي که در اين مجموعه قرار دارد، فعال است و موضوعات اسلامي را به دانشآموزان تدريس ميکند. اين بنا در محلهاي بسيار سنتي از کوچههاي پيچ در پيچ و ديوارهاي آجري گلي قرار گرفته، که عبور از آن جذاب است.
۳) دوشنبه
دوشنبه پايتخت تاجيکستان است و تا حد زيادي يک شهر مدرن است. در ابتدا، يک روستاي کوچک در دامنه کوههاي مجاور بود که روزهاي دوشنبه در آن بازاري داير ميشد. به همين دليل آثار تاريخي کمي در آنجا وجود دارد. با اين وجود معماري مدرن و درختان متراکم در خيابان رودکي فضاي زيبايي را براي پيادهروي ايجاد کرده است.
۴) اسکندرکول
اسکندرکول يک درياچه کوهستاني زيبا است که در کوههاي فان واقع در شمال شهر دوشنبه واقع شده است. جاده منتهي به اين درياچه از بزرگراه اصلي، ناهموار است و پيمودن آن بيش از يک ساعت طول ميکشد. از آبشار نزديک اسکندرکول هم ميتوان بازديد کرد. قايق سواري و شنا (اگرچه آب بسيار سرد است) هم امکان پذير است.
۵) پنجکنت
پنجکنت يک شهر کوچک در شمال غربي تاجيکستان در دره رودخانه زرافشون است. اين منطقه به خاطر سايتهاي باستان شناسي پنجکنت قديم و سرزم (يکي از دو ميراث جهاني تاجيکستان در يونسکو است) شناخته شده است. پنجکنت قديمي در بلندي شهر و مشرف به دره رودخانه واقع شده است.
۶) پامير
پامير يک دره پهناور و U شکل و داراي ارتفاع زياد است که پوشيده از چمن و پوشش گياهي خزهاي است. اين بافت جالب ويژگي مشترک در شرق تاجيکستان است. رشته کوه پامير در ادامه رشتهکوههاي هندوکش و قراقروم، قرار دارد و به پشت بام جهان يا فلات پامير هم معروف است.
۷) مرغاب
مرغاب شهري است که عمدتا نژاد قرقيزستاني در آن سکونت دارند. چشم انداز اطراف فلات پامير بسيار خشن است و تصاوير اين منطقه بيش از هر جاي ديگر شبيه ماه است و هيچ درختي در آن وجود ندارد. مناظر خيره کننده در اين منطقه جزئي از جاذبهها اين منطقه است. گاوميشهاي اين منطقه منبع اصلي گوشت و محصولات لبني هستند. اين شهر بازار کوچکي دارد که در آن محصولات نمدي فروخته ميشود.
۸) لنگر
لنگر اولين روستايي است که هنگام پايين آمدن از گردنه خارگوش از فلات پامير و مرغاب آن را ميبينيد. گردشگران خوش شانس، مارموتها، عقابهاي طلايي، کرکسها، گوسفندهاي مارکوپولو و پلنگهاي برفي را ميتوانند در اين منطقه ببينند. امتداد جاده بين گردنههاي پامير و لنگر بخشي از ديدنيهاي تاجيکستان است.
۹) يامچون
قلعه يامچون يکي از بناهاي قديمي و بزرگ دره واخان و پامير است. قلعه مخروبه در بالاي دره واقع شده و به احتمال زياد براي نظارت بر کاروانهاي تجاري که از چين وارد ميشدند، ساخته شده است. قلعه کمي از جاده دور است، اما ديدن آن ارزش دارد. چشمههاي آب گرم بي بي فاطمه در نزديکي آن، محل مناسبي براي استراحت است. چشمههاي آب گرم در فضاهاي طبيعي غار مانند قرار گرفتهاند که با خزه پوشانده شده است.
۱۰) نمدگات
هنگامي که از يامچون به سمت نمادگات حرکت ميکنيد، ويرانههاي يک قلعه قديمي به نام قهقهه را ميتوانيد ببينيد. سنگ نگارههايي وجود دارد که روي تخته سنگهاي اين قلعه حک شدهاند. همچنين در اين منطقه يک موزه ويژهاي به فرهنگ و آداب و رسوم واخي، اختصاص داده شده است. به منطقه کوهستاني در شمال شرق افغانستان که در بين رشته کوههاي پامير، هندوکش و قراقروم احاطه شده، واخان ميگويند که ميزبان نژاد واخي است.