بيترين/ ده حقيـقت تـعجب آور در مـورد تـولد اساماس در سال ۱۹۹۲ نوکيا ۱۰۱۱، يکي از اولين گوشيهاي موبايل با شکل ساده (Candy Bar)، تنها امکان ۶۰ دقيقه مکالمه به کاربر ميداد. حافظه اين گوشي فقط براي ذخيره ۹۹ شماره مخاطب کافي بود و يک صفحهنمايش کوچک سياه و سفيد داشت. مقايسه آن با Lumia 800 امروز مثل مقايسه خودروي فورد مدل T با شاتل فضايي در تمامي زمينهها است؛ به استثناء يک مورد که آنهم امکان تايپ و ارسال پيام است. امسال بيست و يکمين سالگرد تولد اساماس است که بر خلاف ديگر فناوريهاي کاربردي به ندرت در طي دو دهه گذشته تغيير کرده است. براي جشن گرفتن تأثير حيرتانگيز اساماس بر دنيا، ده حقيقت تعجبآور در مورد پيامهاي کوتاه تقديم شما دوستان اساماس باز ميشود:
1. پدر اساماس ماتي ماکونن، يک مهندس فنلاندي است. او در سال ۱۹۸۴ در يک پيتزا فروشي در کپنهاگ، وقتي براي شرکت در کنفرانسي در مورد آينده ارتباطات موبايلي به دانمارک آمده بود، ايده سرويس پيامرساني براي گوشيهاي ديجيتال GSM به ذهنش خطور کرد. متأسفانه او هرگز براي اين کار پيشگامانه دستمزدي دريافت نکرد، زيرا حق امتياز اين ايده را به ثبت نرسانده بود.
2.يک سال بعد، فرمت ۱۶۰ کاراکتري توسط محققي در زمينه ارتباطات به نام فريدهام هيلبرند تعيين شد. او در حالي که سعي ميکرد اين فناوري را استاندارد کند و به تلفنهاي همراه امکان انتقال و نمايش پيامها را بدهد، متوجه شد که ميانگين جملات يا سوالات تنها به ۱۶۰ کاراکتر نياز دارد.
3. اولين اساماس در سال ۱۹۹۲ توسط بريت نيل پاپوُورس به مدير اپراتور وُدافون، ريچارد جرويس در مهماني کارمندان در شب کريسمس ارسال شد که متن آن اين بود: "کريسمس مبارک". پاپوورس سرويس ارسال پيام کوتاه يا همان اساماس را از کامپيوتر محل کار خود به يک گوشي موبايل اوربيتل ۹۰۱ ارسال کرد.
4. امروز ارسال پيام بيشترين استفاده را در ميان سرويسهاي انتقال اطلاعات توسط تلفن همراه دارد؛ به طوري که ۷۴ درصد از همه موبايلهاي سراسر جهان را شامل ميشود يا به عبارت ديگر ۲٫۴ ميليارد از ۳٫۳ ميليارد مشترک از طريق ارسال پيام ارتباط برقرار ميکنند.
5. در سال ۲۰۱۰ مردم رقم اعجابانگيز ۶٫۱ هزار ميليارد اساماس ارسال کردند؛ يعني ۱۹۲ هزار اساماس در هر ثانيه! ميزان درآمد صنعت در ارسال اساماس ۱۱۴ ميليارد و ششصد ميليون دلار در سال بوده است.
6. تحقيقات نشان ميدهد که اساماس بازي هنگام رانندگي دو برابر خطرناکتر از رانندگي در حالت غيرعادي است. يک نمونه از حواسپرتي هنگام رانندگي در سال ۲۰۰۸ در انفجار قطار در ChatWorth کاليفرنيا اتفاق افتاد که جان ۲۵ نفر را گرفت. طي تحقيقات مشخص شد که راننده قطار درست قبل از حادثه ۴۵ اساماس ارسال کرده بود.
7. ارسال پيام زبان ويژه و جديدي ايجاد کرده است که هدف آن کوتاه کردن تعداد کاراکترها است. محققان زبانشناس بر اين عقيدهاند که استفاده از زبانهاي عاميانه و اختصاري مانند چيزي که در زبان اساماس ميبينيم در آينده منجر به تضعيف ادبيات و غلط ديکتهاي و هجي کردن نادرست کلمات در ميان کودکان شود.
8.از دلايل اصلي موفقيت اساماس اين است که با همه گوشيها ميتوان اساماس ارسال کرد و فعال کردن آن نياز به چيزي ندارد. اساماس مقرونبهصرفه و ارزانتر از تماس تلفني و استفاده از آن راحت است وامکان ارسال در تمامي شبکههارا فراهم ميکند. به اين معني که لازم نيست کاربران بدانند شخصي که براي او پيام ارسال ميکنند از کدام شبکه موبايل استفاده ميکند.
9. مردم هم به طور اعجابانگيزي در اين شيوهي برقراري ارتباط تبحر پيدا کردهاند. در سال ۲۰۰۵ سونجا کريستيانسن از نروژ رکورد سريعترين تايپيست اساماس را به ثبت رساند. معني اين پيام اين بود: "پيراناي تيزدندان از گونه سراسالموس و پيگوسنتروس، وحشيترين ماهي آب شيرين در دنيا است. در واقع، آنها به ندرت به انسانها حمله ميکنند." رکورد کنوني ۳۷٫۲۸ ثانيه است.
10.تايپ پيام منجر به عارضه تنوسينوويتز ميشود که نوعي التهاب انگشت شست دست است و در اثر تايپ مداوم پيام ايجاد ميشود. (شبيه آسيب آرنج است اما کوچکتر و کمتر ورزشي است) اگرچه پيامرساني تغييرات بسيار کمي داشته است، اما راه درازي را طي بيست و يک سال گذشته طي کرده است. گذشت آن روزها که اساماس به عنوان يک قابليت غيرضروري به حساب ميآمد و هرگز کسي سرو کارش به آن نميافتاد. امروزه خيلي از ما حتي بدون آن نميتوانيم زندگي کنيم.