سلامت نيوز/ نميشود که مدام چشمتان به پروندههاي تلنبار شده روي ميز کار يا به صفحه مانيتورتان باشد و از مغز و بدنتان غافل شويد. اين که کارتان را جدي ميگيريد و با سختکوشي تمام کار ميکنيد خدا قوت ما را بپذيريد، اما به فکر سلامت روح و جسمتان نيز باشيد. با ما همراه باشيد تا بگوييم چگونه بايد سر کار مغزتان را خوشحال و راضي نگه داريد.
مغز فرمانده است
مغز حدود 2 درصد وزن کل بدن ما را تشکيل ميدهد و با اين حال به تنهايي حدود 20 درصد مواد مغذي دريافتي از مواد غذايي را مطالبه ميکند. بايد بدانيد که غذاي اصلي مغز قند است. براي اينکه مغزتان خوب کار کند لازم است که قند مصرف کنيد اما نه هر قندي! مغز ما به «قندهاي خوب» نياز دارد. قندهاي خوب نيز در ميوهها و به ويژه در سيب و توت فرنگي به ميزان کافي وجود دارد.
قند خوبم آرزوست
اگر خودتان را از قندها محروم کنيد به اين معني است که مغزتان را از غذاي اصلياش محروم کردهايد. با اين حال توجه داشته باشيد که قندهاي تصفيه شده و غيرطبيعي سودي براي مغز و بدن ندارند. بايد اين قندها را با قندهاي خوب جايگزين کنيد. حتماً ميپرسيد قند خوب چيست؟ قندهايي که شاخص گليسميپاييني دارند جزء قندهاي خوب محسوب ميشوند. گليسميهمان قندي است که در خون ما وجود دارد. گلوسيدهاي مصرف شده در هنگام گوارش به گلوکز تبديل ميشوند و براي همين هم گليسمييا همان قند خون را بالا ميبرند.
هر ماده غذايي حاوي شاخص گليسميپايين مانند ميوههاي خام، باعث افزايش زياد گلوکز در بدن نميشود. بعضيها با شنيدن اينکه غذاي اصلي مغز قند است به سمت مصرف مواد غذايي خيلي شيرين ميروند که قند خون را بالا ميبرد. اين کار اشتباه است. قندهايي که شاخص گليسميبالايي دارند مانند قندهاي تصفيه شده، بدن را خسته و اسيدي ميکنند. در اين صورت است که نورونهاي مغز يا همان سلولهاي عصبي عملکرد ضعيفي از خود نشان ميدهند. توصيه ميکنيم براي اينکه خستگي را از مغزتان به دور کنيد و بتوانيد با انرژي دو چندان به کارتان ادامه دهيد سيب و توت فرنگي ميل کنيد که شاخص گليسميشان بهترتيب 35 و 40 است.
اندر حکايت ناقلهاي عصبي
ناقلهاي عصبي وظيفه اتصال مغز به ارگانهاي ديگر بدن را بر عهده دارند. زماني که ناقلهاي عصبي به درستي کار ميکنند سيگنالهاي ارسال شده توسط مغز نيز از کيفيت بالايي برخوردار هستند. اما زماني که اين سيگنالها به درستي کار نکنند ورق برميگردد و سلامت جسم و روح به هم ميخورد. تغذيه مناسب تأثير مستقيميروي عملکرد خوب و همچنين بينظميو آشفتگي ناقلهاي عصبي دارد.
اصليترين دليل آشفتگي و بينظميناقلها وضعيت اسيدي بدن است. در اين صورت است که بدن دچار بيماريهاي جدي، دردهاي جسميو روحي ميشود. در اين صورت اهميت تغذيه پررنگتر ميشود. مواد غذايي مختلف مانند ميوههاي خام بدن را اسيدزدايي کرده و به اين ترتيب نيز به عملکرد خوب ناقلهاي عصبي مانند دوپامين يا سروتونين کمک ميکنند. اين ناقلها به آرامش مغز، ابتکار عمل و مقابله با استرسهاي کاري کمک زيادي ميکنند.
ويتامينهاي مغز
اکسيداسيون يکي از عوامل مهم پيري و ضعف عملکرد مغز محسوب ميشود. برخي از ويتامينهاي موجود در ميوهها نميگذارند مغز پير و فرتوت شود. بهعنوان مثال کمبود ويتامينهاي B1،B2 و B3 ميتوانند باعث بروز مشکلاتي مانند از بين رفتن تمرکز، ضعف قدرت يادگيري و مشکلات حافظه شوند. بر عکس جذب ميزان کافي ويتامين B باعث بهبود عملکرد حافظه و سرعت فعاليت مغز ميشود.
بهعنوان مثال انگور منبع فوقالعاده ويتامين B محسوب ميشود. ويتامين B6 موجود در اين ميوه به ساخت ناقلهاي عصبي نيز کمک زيادي ميکند.
تمرکز و قدرت بالاي مغز به کمک ميوه
بعضي از ويتامينهاي موجود در ميوهها تمرکز و قدرت حافظه و مغز را بالا ميبرند. اگر در بين وعدههاي غذايي ميوه ميل کنيد اولاً به بالا رفتن حالت قليايي بدن کمک ميکند و ثانياً ويتامينهايي مانند ويتامينهاي B، C و E قابل توجهي دريافت ميکنيد. اين ويتامينها براي مقابله با فراموشي و عدم تمرکز تأثير زيادي دارند. آجيلها منبع فوقالعاده ويتامين E محسوب ميشوند. به اين ترتيب توصيه ميکنيم چند عدد ميوه به سر کارتان ببريد. زماني که احساس کرديد کم کم خستگي بر شما غلبه کرده است دست از کار بکشيد و ميوه ميل کنيد. در اين صورت مغزتان با قند و ويتامينهاي اساسي تغذيه ميشود و تمرکز و کارايي مغزتان بالا ميرود.