غار نخجیر دلیجان، زنده و ترمیم پذیر
ایرنا/ غار نخجیر در راه دلیجان به نراق، در منطقه چالنخجیر و در دامنه کوه تخت واقع شده و در سال ۱۳۶۷ در اثر وقوع یک انفجار در نزدیکی دهانهی آن کشف شد.
این غار با قدمتی برابر با ۷۰ میلیون سال از مناطق دیدنی و جاذبههای گردشگری دلیجان به شمار میرود.
این غار به دلیل قرار داشتن آن در منطقهای به نام «نخجیر» در شمال شرق شهرستان دلیجان به این نام خوانده میشود و چالنخجیر به منطقهای گود گفته میشود که شکارچیان برای اینکه راحتتر شکار کنند، حیوانات را به این منطقه فراری میدادند.
این غار از غارهای طبقاتی است که از سه طبقه تشکیل شده و ۹۵ درصد از دیوارههای غار با رسوبات آهکی و بقیه با سنگ پوشش داده شده است و دهانه اصلی غار نخجیر دارای ارتفاع بین ۱۰ تا ۴۰ متر و عرض ۱۰ متر است.
اشکالی داخل غار وجود دارد که از پدیدههای رسوبی و دولومیتی به وجود آمدهاند و باعث شده این غار از زیباترین غارهای جهان به حساب آید.
غار نخجیر از یک شاخه اصلی و چند شاخه فرعی تشکیل شده که تقریبا چهار کیلومتر از آن به وسیله افراد محلی و غارنوردان ماهر کشف شده است و عمق آن بنا به پیشبینیها در حدود ۸ تا ۱۰ کیلومتر است.
داخل غار دالانها، کریدورها، دهلیزها، حوضچهها و تراسهای بسیار زیبایی به وجود آمده است.
همچنین منشورهای بلور «کلسیت» بر اثر عوامل طبیعی در این غار به وجود آمده که بازتاب نور از این منشورها، زیبایی غار را چند برابر کرده است.
از جلوههای زیبا و دیدنی این غار میتوان به اسفنجهای بلورین، منشورها، کلیست و باغهای مرجانی (که با گذشت سالیان سال شکل گرفته)، دالانها و حوضچههای گوناگون اشاره کرد.
در غار چالنخجیر سنگهای تزئینی و زیبا در شکلهای انسان، گوزن، عقاب، لاک پشت، کبوتر و تندیسهای عظیم الجثه بلورین به وجود آمده و جنس بیشتر این سنگها از آهک است.
وجود تهویه طبیعی هوای داخل غار، باعث شده که غار در تابستان خنک و در زمستان گرم باشد. همچنین در این غار مشکل کمبود اکسیژن وجود ندارد. بازدیدکنندگان هیچگاه در آن با کمبود اکسیژن روبرو نمیشوند.
این غار به دلیل وجود مناظر بکر طبیعی و جذابیتهای حیرت آور فراوان از اهمیت خاصی در جذب گردشگر برخوردار است.