گوناگون/ آداب برقراری تماس تلفنی
آخرین خبر/ برقراری تماسهای تلفنی به ۱۴۷ سال قبل باز میگردد و جای تعجب ندارد که توام با پیشرفت فناوری، نحوه و آداب برقراری تماس تلفنی هم با چنان سرعتی تغییر کرده که برخی از افراد جامعه احساس جاماندگی یا سردرگمی درباره این موضوع دارند. قوانین نانوشته مکالمات تلفنی بین نسلهای مختلف خیلی متفاوت است و همین موضوع منجر به ایجاد سوء تفاهم در بین افراد میشود. این آداب بسته به نوع رابطه بینفردی شما، سن شما و پیرامون شما متفاوت است اما یکسری آداب، تقریبا در همه فرهنگها درباره تماس تلفنی مشترک به نظر میرسد.
قبل از تماس، اول پیامک دهید
تماس بدون اطلاع قبلی ممکن است برای مخاطب ایجاد استرس کند. درعوض، بهترین کار این است که قبل از تماس پیامک دهید و از آنها بپرسید که آیا در آن لحظه امکان صحبت کردن دارند یا نه، یا اینکه بپرسید که «چه زمانی میتوانم با شما تماس بگیرم؟» اگر مخاطب شما شخصی است که مرتب با او تماس میگیرید، بهتر است از قبل بدانید که زمان ایدهآل او برای صحبت کردن چه زمانی است، مثلاً بعد از پایان کار یا فقط بعدازظهر روزهای تعطیل.
نیازی نیست همیشه به تلفن پاسخ دهید
این اصول صرفا برای فرد تماس گیرنده نیست. اگر کسی بهطور غیرمنتظره و بیاطلاع با شما تماس میگیرد به این معنی نیست که شما باید در همان لحظه به آن پاسخ دهید. اگر در رستوران هستید، در حمام هستید یا در یک جلسه شرکت کردید، تماس را بیصدا کنید و در یک زمان مناسب با آنها تماس بگیرید. اگر میخواهید خیلی مودب باشید، میتوانید برایشان پیامک بفرستید. همه تلفنهای هوشمند به شما این امکان را میدهند که زمانی که نمیتوانید پاسخ دهید، یک پیام متنی خودکار برای تماس گیرنده ارسال کنید که «فعلا امکان پاسخ برای من مقدور نیست» یا اینکه «به زودی با شما تماس میگیرم».
احساسات را از طریق صدا انتقال دهید، حقایق را از طریق متن
خیلی وقتها اصلاً نیازی به تماس تلفنی نیست. وقتی میخواهید ببینید کدام شیوه برای انتقال پیامتان بهترین روش ارتباطی است، اول از همه ببینید که هدف شما از این تماس یا ارسال پیام چیست؟ مسلم است که اگر میخواهید به نکات ظریف یا بحث درباره مسائل عاطفی اشاره کنید یا با کسی مشاجره کنید احتمالا بهتر است از طریق تماس تلفنی انجام شود. اما اگر میخواهید هر لحظه از خودتان یا موقعیتی که در آن قرار دارید به دیگران خبر دهید، خب نوشتن و ارسال پیامک بهترین روش خواهد بود. ولی اگر موضوع بحث شما پیچیده است و آنقدر طولانی است که باید به صورت پیامها و پاسخهای مسلسلی دوطرفه باشد، بهتر است از طرف مقابل بخواهید که تلفنی حرف بزنید.
پشت سر هم تماس نگیرید مگر...
اگر کسی به تماس شما پاسخ نداد، بلافاصله دوباره با او تماس نگیرید. اگر کار شما ضروری و اورژانسی است، بلافاصله آن را در یک پیام متنی به وضوح بیان کنید.
برای نوشتن این مطلب از «یورونیوز» کمک گرفته شدهاست