نماد آخرین خبر

معمای بنای تاریخی یکی از معابر قزوین حل شد

منبع
ايرنا
بروزرسانی
معمای بنای تاریخی یکی از معابر قزوین حل شد

ایرنا/ عملیات عمرانی خیابان پیغمبریه قزوین که از ابتدای تعطیلات نوروزی ذهن بسیاری از شهروندان این شهر را به خود مشغول کرده بود از سوی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان پاسخ داده شد.

کمی پیش از آغاز نوروز ۱۴۰۳، انتقادات زیادی مبنی بر اجرای طرح عمرانی خیابان پیغمبریه قزوین به گوش می‌رسید تا جایی که این مسئله مورد انتقاد بسیاری از راهنمایان گردشگری نیز قرار گرفته بود که با توجه به ارتباط بین مسیرهای اصلی گردشگری شهر با این مسیر از جمله دولتخانه و سرای سعدالسلطنه و از طرف دیگر خیابان سپه و مسجد جامع عتیق و عمارت عالی قاپو که توسط این گذر برقرار می‌گردید، اجرای عملیات یاد شده در آستانه نوروز منجر به ایجاد ترافیک و نازیبایی بصری برای گردشگران می گردید.
در حالی که اخیرا با انتشار شایعاتی مبنی بر وجود یک شهر زیرزمینی در محدوده عملیاتی این طرح که در فضای مجازی نیز بازتاب گسترده ای پیدا کرده بود، اما این بنا در واقع یک گورستان تاریخی در محوطه بقعه مطهر چهارانبیا(ع) است که سقف آن در بستر خیابان پیغمبریه قرار داشت.
علیرضا خزائلی، مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ ‎دستی استان قزوین در خصوص چرایی تخریب های صورت گرفته این معبر در آستانه نوروز اظهار کرد: این معبر تاریخی بخشی از آرامستان بزرگان و علمای شهر قزوین بوده و بنای زیر خیابان پیغمبریه که در جوار مقبره چهارانبیای قزوین واقع است که به‌ دنبال ریزش بخشی از طاق‌های آن در اسفندماه سال گذشته، به ناچار درصدد مرمت آن در مدت زمان تعطیلات نوروزی برآمدیم.
این در حالی است که اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین اسفندماه سال ۹۹ اعلام کرده بود مرمت طاق، کف‌ سازی، اجرای کانال رطوبتی، ساماندهی قبور، جاگذاری مجدد سنگ‌های قبر و اجرای تأسیسات الکتریکی از جمله اقدامات مرمتی این طرح به شمار می‌رود که تحت نظارت کارشناسان فنی این اداره کل در حال انجام است، اما به نظر می رسد مرمت این بنا در همان سال ها نیمه کاره رها شده بود.
وی ادامه داد: عملیات مرمت این بخش از بقعه، اسفندماه سال گذشته آغاز و پس از طی مرحله پاکسازی و خواناسازی، مرمت و استحکام بخشی از طاق‌های این محل در حال انجام است.
براساس تحقیقات صورت گرفته، این مکان در واقع معبری بوده که از عمارت پادشاهی عالی قاپو به صورت زیرزمینی کشیده شده و احتمال می‌رود تا مسجد جامع عتیق شهر نیز ادامه داشته باشد.
خزائلی در خصوص پیشینه تاریخی بقعه چهارانبیا و بخشی از آن که در دست مرمت قرار دارد، بیان کرد: بقعه پیغمبریه در جنب شرقی خیابان پیغمبریه، مدرسه و مسجد پیغمبریه و در غرب کاخ چهلستون واقع شده و تاریخ ساخت آن به دوران صفویه بازمی‌گردد که در ادوار بعدی بازسازی و تکمیل شده‌ است.
وی خاطرنشان کرد: در سمت شمال غربی این آستان و در زیرزمین، دهلیزی کهن قرار دارد که علمای نامداری از تاریخ تشیع در آن آرمیده‌اند و خیابان پیغمبریه نیز بر روی بخشی از بنای این مقبره ها قرار دارد، آیت‌الله الهیان تنکابنی، میرزا مسعود شیخ‌الاسلامی، ملاعلی طارمی و شیخ احمد عزیزی از جمله این علما هستند.
خزائلی با اشاره به زمان‌بندی و روند در نظر گرفته شده برای مرمت این بنا، تاکید کرد: متأسفانه اجرای این طرح باعث انسداد بخشی از عرض خیابان پیغمبریه و ایجاد نارضایتی برای شهروندان شده و به این دلیل که دستگاه های متعددی در این پروژه مشارکت دارند نمی‌توانیم زمان مشخصی را اعلام کنم ولی این اداره‌ کل در تلاش است تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن وظایف خود را انجام دهد تا بار دیگر شاهد حضور زائران و گردشگران در این بنای ارزشمند تاریخی و مذهبی باشیم.

آخرین خبر قزوین در اینستاگرام :
https://instagram.com/qazvin_today