نیم روزی همراه با توانیابان؛ روایت زندگی با رنج جسمی
مهر/ مددجویان مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر(ع) هر چند از نظر جسمی با مشکلات عدیده ای رو به رو هستند ولی روحشان چون فرشتگان پاک، زلال و آسمانی است.
مشکلات جسمی دارند، برخیهایشان در راه رفتن با سختی رو به رو هستند، عدهایشان حتی در تکلم مشکل دارند و تعدادی دیگر نیز بیماری آنقدر زمینگیرشان کرده که وابسته به تخت و ویلچر شدهاند اما روحشان چون فرشتگان پاک و آسمانی است.
سخن از توانخواهان و معلولانی میزنیم که اینجا در مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) به عنوان بزرگترین مرکز نگهداری معلولین شرق کشور نگهداری میشوند و بسیاری از آنان آموزش نیز میبینند.
وارد مرکز توانبخشی که میشوم، فضا را بسیار دوستانه و صمیمی میبینم. تعدادی از معلولان با صفای دل و دوستی بی آلایش به ما خوشامد میگویند. با راحتی میتوانی بفهمی که رابطه بین مددجویان با پرستاران و مددیاران چقدر صمیمانه است.
ماجرای «نهال»
این نکته را آنجا میفهمم که در بخش دخترانه مرکز یک کودک کمتر از یک سال را به ما نشان میدهند و میگویند «نهال» به واسطه بیماری «سندرم داون» توسط خانواده اش در بیمارستان رها شد ولی اکنون در مرکز چند مادر دارد چرا که همه پرستاران و مددیاران خانم توانبخشی چون یک مادر دلسوزانه از او مراقبت کرده و دوستش دارند.
طاهره پرونده، مسئول فنی بخش دختران مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) در بازدید خبرنگاران از این مجموعه گفت: در این بخش ۱۱۰ مددجو داریم که برخی از آنان مشکل ذهنی و برخی مشکل جسمی- حرکتی دارند.
وی ادامه داد: برخی از کسانی که مشکل جسمی- حرکتی دارند از نظر ذهنی نیز درصدی با مشکل رو به رو هستند.
پرونده، مسئول فنی بخش دختران مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) که با تحصیلات پرستاری ۱۷ سال است در این مجموعه خدمت میکند، ادامه داد: ۴۰ تا ۵۰ مددجوی این بخش نیز وابسته به تخت یا ایزوله هستند و بقیه هم تربیت پذیر بوده و کارهای شخصی خود را انجام میدهند.
خدمات پزشکی برای مددجویان فراهم است
وی افزود: سه روز در هفته نیز پزشک داریم و بچههایی که نیاز به ویزیت داشته باشند مورد معاینه قرار گرفته و یا در صورت نیاز به پزشک متخصص ارجاع میشوند.
بازدیدی از بخش خواهران انجام میدهیم. موقع برگشت دوباره به دیدن نهال میروم. کودکی معصومی که بی شک به واسطه شرایط سنی نیاز به شیر خشک و پوشک دارد که تأمین این موارد نیز همت خیرین را میطلبد.
سختی فعالیت مددیاران بخش دختران توانبخشی
نگهداری مددجویان و معلولان ایزوله بخش دختران سختی بیشتری به همراه دارد. دخترانی که بسیاری از آنان به سن بلوغ رسیده و در زمان عادت ماهیانه شأن فشار مضاعفی در خصوص رعایت بهداشت آنان به مددیاران مجموعه وارد میشود.
مددیاران بانویی که شاید توان جسمی بالایی نداشته باشند و جا به جایی یک مددجوی بزرگسال بعد از چند سال کار به کمر و زانوی آنان آسیبهایی را وارد میکند.
بخش دیگری که در این مجموعه از آن بازدید میکنیم، بخش پسران است. در این بخش هم باز معصومیت یک نوزاد به چشم میخورد. نامش «علیرضا» است.
روایت زندگی «علیرضا»
این نوزاد از بیماری هیدروسفالی رنج میبرد و به محض تولد در بیمارستان خانواده اعلام میکنند که شرایط نگهداری از او را ندارند و سرنوشت او با زندگی در مرکز گره میخورد.
علیرضا توسط دکتر قائمی عمل میشود و الان در مرکز در آغوش پرمهر پرستاران و مددیاران مرکز نگهداری میشود. نوزادی که هنوز یک ساله نشده است.
سارا سروری، مسئول فنی بخش پسران مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) نیز در زمینه فعالیتهای این بخش از مرکز گفت: ۱۷۴ مددجو در حال حاضر به صورت شبانه روزی در این بخش از توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) نگهداری میشوند.
وی که ارشد روانشناسی کودکان استثنایی نیز دارد، بیان کرد: مددجویان این بخش از ۶ ماهه تا هشتاد ساله هستند.
مسئول فنی بخش پسران مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) با اشاره به اینکه ما در این بخش دو قسمت مددجویان ایزوله و مددجویان تربیت پذیر داریم، ادامه داد: مددجویان تربیت پذیر ما در ایامی از سال که آب و هوا مطلوب است به اردو به عنوان مثال اردوی مشهد و یا کویر و … برده میشوند.
خاطره شیرین از یک جشن عروسی
در مرکز توانبخشی نگهداری معلولان حضرت علی اکبر (ع) گاه اتفاقات بسیار شیرین نیز رخ میدهد. به عنوان مثال چند سال قبل شاهد ازدواج دو مددجوی این بخش «تکتم و غلامرضا» بودند. تکتم و غلامرضا بعد از ازدواج روزهای شادتر و آرامتری از نظر روحی را تجربه میکنند و در همین مرکز توانبخشی زندگی میکنند.
مرکز حضرت علی اکبر (ع) بخش سالمندان، روزانه و … نیز دارد که در بخش روزانه به حدود ۹۰ نفر از مددجویان تربیت پذیر آموزشهایی در حوزههای صنایع دستی و… داده میشود. محصولات تولیدی در این بخش بسیار زیبا است و خریداران خاص خود را دارد.
لحظاتی را نیز در بخش سالمندان بودیم و پای صحبت پدران و مادرانی که در این روزگار پر پیچ و خم موی سپید کردهاند.
نگهداری ۴۰۰ معلول در مرکز توانبخشی حضرت علی اکبر (ع)
حامد عرب زاده، مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) در پایان بازدید در جمع خبرنگاران از حضور ۴۰۰ معلول و سالمند با فعالیت ۱۶۰ نیرو در فضای ۵ هکتاری مرکز خبر داد و گفت: ماهانه نزدیک به ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان هزینههای مرکز است که شامل حقوق و دستمزد و قبوض، لوازم بهداشتی، غذا، تأسیسات و استهلاک، لوازم و سایر هزینهها میشود.
مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) بیرجند با بیان اینکه ۷۰ درصد هزینههای ماهانه در طول ماه به کمک خیران، حامیان و فعالان اجتماعی تأمین میشود، افزود: از سال ۹۸ تاکنون توانستهایم بحث برنامههای تفریحی، آموزشی و خدمات رفاهی را با جدیت بیشتری دنبال کنیم و در این زمینه تحول خوبی ایجاد شد.
به زودی بخش روزانه سالمندان توانبخشی راه اندازی میشود
عرب زاده با اشاره به اینکه مرکز روزانه سالمندان توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) نیز به زودی راه اندازی میشود، بیان کرد: در این مرکز سالمندان تا ظهر در مجموعه خواهند بود و برنامههای متعددی برای آنان در نظر گرفته میشود.
وی ادامه داد: بازتاب رسانهای و خبری برنامهها بسیار مهم است تا مردم بدانند کمکهایی که انجام میدهند به نحو مطلوب مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
مدیرعامل مؤسسه خیریه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) بیرجند با اشاره به کمک خیران در زمینه لباس، اسباب بازی، دارو و لوازم منزل، اظهار کرد: هرسال روز جهانی معلولان جشن بزرگی در فرهنگسرای شهر برگزار میکنیم تا مردم بیشتر با خدمات مجموعه آشنا شوند.
وی با اشاره به سالن ورزشی مجموعه حضرت علی اکبر (ع) گفت: این سالن ورزشی با حدود هزار و ۳۵۰ متر مربع مساحت ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و برای تکمیل این سالن بیش از دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نیاز است.
خداوند را باید بابت نعمت سلامتی سپاس گفت و به راستی که بالاترین شیوه شکرگذاری آن است که قدمی در راستای آلام این فرشتگان معصوم برداریم و لبخندی بر لبشان بنشانیم.