تنها اثر جهانی میراثی استان بوشهر مجوز کاربری فرهنگی و گردشگری گرفت
ایرنا/ معاون میراث اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان بوشهر گفت: کاروانسرای مشیرالملک برازجان تنها اثر میراث جهانی این استان مجوز کاربری برای انجام فعالیتهای گردشگری و فرهنگی توسط بخش خصوصی دریافت کرد.
نصرالله ابراهیمی، معاون میراث اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان بوشهر اظهار کرد: تشریفات اداری این اثر تاریخی شامل برگزاری مزایده و انتخاب سرمایه گذار انجام شده است و بزودی به برنده مزاید واگذار خواهد شد.
وی تصریح کرد: کاروانسرای برازجان در سال ۱۳۶۲ به شماره ۱۶۳۸در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و در سال ۱۴۰۱پس بازدید ارزیابان یونسکو از این بنا، در فهرست ثبت جهانی نیز قرار گرفت.
ابراهیمی یادآور شد: مالکلیت اصلی این بنای شاخص تاریخی در اختیار اداره کل اوقاف و امور خیریه است که از طریق صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیا و بهره بردای از اماکن تاریخی به مزایده گذاشته شد.
معاون میراث اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان بوشهر ادامه داد:بخش های زیادی از این بنا در سالیان متمادی توسط این اداره کل شامل حیات مرکزی شترخانه ، برج و دیوارهای بیرونی مرمت و بازسازی شده است که با واگذاری به بخش خصوصی ادامه مرمت و احیای آن انجام خواهد شد.
وی گفت: بخشی از این بنای تاریخی نیز به عنوان موزه سنگ های تاریخی از دوره هخامنشی تا اسلامی تبدیل شده است.
ابراهیمی اضافه کرد: این بنا که به دژ برازجان یا کاروانسرای مشیرالملک برازجان شناخته میشود، فراروی میدان شهید چمران شهر برازجان قراردارد، که از سازههای باشکوه دوره قاجاریان بهشمار میرود و در سال ۱۲۸۸ قمری برابر با سال ۱۲۵۰ خورشیدی بنا به دستور یکی از نیکوکاران شیراز به نام حاج میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک شیرازی با هزینهای برابر چهل هزار تومان به پول آن زمان ساخته شده است.
وی افزود: سازنده این ساختمان حاج محمد رحیم شیرازی سازنده پل مشیر و کاروانسرای دالکی است که به روش استادانهای دست به ساخت این ساختمان به روال معماری زندیه زده است.
ابرهیمی ادامه داد: سازههای بکار رفته در این بنا سراسر سنگ و ساروج و تخته سنگهای بزرگ و کوچک در دیوار و کف است .
معاون اداهر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان بوشهر یادآور شد: کاروانسرای مشیر الملک برازجان دارای چهار برج به مساحت هفت هزار مترمربع و زیربنایی چهار هزار و ۲۰۰ متر مربع است که بلندی هربرج ۱۲٫۷۰متر و دارای ۶۸ باب اتاق است.
وی گفت: این دژ در اصل کاروانسرایی از دورهٔ قاجاریه است است.