وضعیت آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در یزد
ایسنا/ آنفلوانزای فوق حاد پرندگان یکی از مهمترین بیماریهای ویروسی مشترک بین انسان و حیوان است که با وجود محدود بودن موارد انسانی، به دلیل قابلیت انتقال سریع در پرندگان و پیامدهای اقتصادی و بهداشتی گسترده، همواره مورد توجه کارشناسان سلامت و محیط زیست قرار دارد.
محمد شریفیزدی، متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد اظهار کرد: ویروس H۵N۱ که به عنوان آنفلوانزای پرندگان شناخته میشود، بر اساس دو شاخص سطحی، هماگلوتینین(H) و نورامینیداز (N)، نامگذاری میشود.
وی با اشاره به این که این ویروس یکی از انواع شایع در پرندگان است و به ندرت توانایی آلوده کردن انسان را پیدا میکند، گفت: انتقال این ویروس به انسان اساساً از مراکز تجمع پرندگان آلوده و از طریق استنشاق ذرات آلوده صورت میگیرد.
وی افزود: تاکنون قابلیت انتقال این ویروس از انسان به انسان مشاهده نشده است اما باید توجه داشت که جهشهای احتمالی ویروس در آینده، میتواند این وضعیت را تغییر دهد.
شریفیزدی تصریح کرد: در استان یزد نیز تاکنون هیچ موردی از ابتلا به این بیماری گزارش نشده است.
وی گفت: عوامل خطر این بیماری شامل اشتغال یا حضور در مراکزی مانند مرغداریها و کشتارگاههایی است که تعداد زیادی پرنده آلوده در آنها وجود داشته باشد.
این متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به این که علائم اولیه ابتلا به ویروس H۵N۱، غیر اختصاصی و مشابه علائم سایر انواع آنفلوانزاست، گفت: این علائم میتواند از تب، لرز، سرفه و بدندرد تا نشانههای خفیف شبیه سرماخوردگی ساده، متفاوت باشد.
شریفیزدی با اشاره به این که ممکن است این بیماری در انسان به مرگ شود منجر شود، گفت: به دلیل تعداد اندک موارد ابتلا در سراسر جهان، تاکنون عوارض بلندمدت خاصی از این بیماری گزارش نشده است.
این متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به این که این ویروس در حال حاضر واکسن انسانی ندارد، گفت: در صورت مشاهده موارد ابتلا در پرندگان، افرادی که در معرض تعداد زیادی پرنده هستند، باید از ماسک و سایر تجهیزات حفاظتی استفاده کنند.
وی افزود: درمان این بیماری مشابه آنفلوانزای معمولی و با داروهایی مانند اسلتامیویر انجام میشود.
شریفیزدی اظهار کرد: در صورت بروز موردی از ابتلا، پس از تأیید تشخیص توسط آزمایشهای ویروسشناسی، مسئولان بهداشتی اقدامات لازم را برای کنترل بیماری و جلوگیری از انتشار آن در جمعیت انسانی و پرندگان انجام خواهند داد.
وی در پایان یادآور شد؛ همچنین در صورت شناسایی موارد انسانی، استانداردهای درمان و مراقبت مشابه سایر بیماران مبتلا به آنفلوانزا اعمال خواهد شد.