رقص مهاجران سیبری بر فراز «کجی»
ایرنا/ تالاب کجی نمکزار در شهرستان نهبندان این روزها بعد از بارش برف و باران محلی برای مهمانی زمستانه پرندگان مهاجر شده که محیط بانان آمار این پرندگان را روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ قطعه تخمین زدهاند.
تالاب کجی نمکزار در ادوار گذشته یکی از تالابهای دایمی ایران بوده و پرندگان مهاجر همچون مرغابی سرسبز، خوتکا، حواصیل و پرندگان آبزی و کنار آبزی در تمامی فصول در این منطقه حضور داشتند اما با گذر زمان و خشکسالیهای متوالی این تالاب به صورت فصلی آبگیری میشود.
این تالاب که در ردیف تالابهای ملی قرار گرفته، از سرمایههای طبیعی استان خراسان جنوبی است که اثر زیست محیطی داشته و در حوزه گردشگری هم میتوان از آن استفاده کرد به طوری که سالهای گذشته در پی بارش باران و آماده شدن تالاب، جشنواره ملی مجسمههای نمکی در این مکان برگزار شد اما به دلیل خشکسالی و کرونا ادامه نیافت.
تالاب کجی نمکزار در حاشیه جاده ارتباطی بیرجند - زاهدان قرار دارد که شکل آن کاسهای است و خروجی آب حوضه آبخیز اطراف وارد آن میشود. کاسه تالاب که آب در آن جمع میشود، هشت هزار هکتار وسعت دارد ولی مساحت پناهگاه ۲۲ هزار هکتار است.
در سالهای اخیر کاهش بارندگی، طولانی شدن دوره خشکسالی، دستکاری در مسیرها و آبراهها از عوامل کم شدن آب ورودی تالاب بوده از طرفی برداشت بیش از حد چاهها نیز باعث شده که تغذیه تالاب از سفره زیرزمینی صفر شود.
همزیستی آپچلیک و پاشلک در زمستان کجی
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نهبندان در خصوص وضعیت اخیر تالاب کجی به خبرنگار ایرنا گفت: بارندگیهایی که چند روز گذشته در منطقه نهبندان و اطراف تالاب گرچه آنقدری نبود که روان آب جاری شود اما سمت شمال غربی تالاب پنج درصدی آبگیری شده است.
امیر کوهستانی افزود: این تالاب ملی در فصلهای پاییز و زمستان آبگیری و به محل امنی برای پرندگان آبزی تبدیل شده، لذا هر سال پذیرای صدها پرنده مهاجر از نوع آبزی، کنار آبزی همچنین برخی پرندگان خشک زی بوده که قسمتی از سال حیاتشان وابسته به شرایط زیستی تالاب است.
وی ادامه داد: تالاب علاوه بر پرندگان ساکن، هر سال میزبان جمعیتهای بزرگ از پرندگان مهاجر از قبیل انواع آبچلیک، حواصیل، باکلان، اردک سرسبز، کشیم، خوتکا، چنگر، پاشلک و فالاروپ است که در مسیر مهاجرتشان در آبگیرهای استان مستقر میشوند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نهبندان اظهار کرد: اکنون تمام پهنه تالاب دارای رطوبت بوده و حدود پنج درصد تالاب آبگیری شده که با مدت مشابه در سال گذشته برابر است.
وی با اشاره به اینکه روزانه ۱۰۰ تا ۴۰۰ پرنده مهاجر بر فراز تالاب کجی به پرواز می آیند گفت: جمعیت کنونی حدود ۱۰۰ اردک سرسبز، ۱۷۰ خوتکا و ۲۰ اگرت است.
کوهستانی گفت: پرندگان پاییز و زمستان در تالاب به سر میبرند و با گرم شدن هوا به عرضهای شمالی مهاجرت میکنند؛ در برخی سالها ممکن است تا اردیبهشت هم مهمان تالاب باشند.
وی اظهار امیدواری کرد با توجه به بارشهای اخیر و امنیت کامل تالاب که بارصد، پایش و تلاش شبانه روزی محیطبانان مستقر در پناهگاه محقق شده،شاهد افزایش این مهمانان مهاجر تالاب در ایام پیش رو باشیم.
سندی برای نجات کجی
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی هم گفته است که یک برنامه با چشمانداز ۲۵ ساله برای تالاب کجی نهبندان تدوین شده و هر دستگاه اجرایی در این اجرای این برنامه سهم دارد.
اسدالله حاتمی افزود: هدف از اجرای این برنامه جلوگیری از تخریب و آلودگی غیر قابل جبران تالاب است که از ۲ سال گذشته به دستگاههای اجرایی ابلاغ شد.
وی اظهار کرد: تامین حقابه و نیاز آبی تالاب، جلوگیری از فرسایش خاک، احیای کامل زیستگاه، اجرای طرح معیشت و گردشگری پایدار، مهمترین اهدافی است که این برنامه ۲۵ ساله در تالاب کجی نهبندان دنبال میکند.