نماد آخرین خبر

دارالفنون تبریز در مسیر احیا

منبع
ايرنا
بروزرسانی
دارالفنون تبریز در مسیر احیا

ایرنا/ مدیرکل میراث‌فرهنگی آذربایجان شرقی گفت: مدرسه تاریخی دارالفنون تبریز که یکی از بناهای ارزشمند دوره قاجار و از نخستین مدارس مدرن ایران است، به‌دلیل فرسودگی به مرمت و ساماندهی نیاز داشت.

احمد حمزه‌زاده، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان آذربایجان شرقی اعلام کرد: عملیات مرمت این بنا با استحکام‌بخشی دیوارها و پایه‌های آجری آغاز شده است و بخش‌های تخریب‌شده با استفاده از مصالح سنتی، بازسازی خواهند شد.
وی با اشاره به اینکه پاکسازی نماهای آجری و سنگی از اندودهای غیرمرتبط، شست‌وشوی دوده‌ها و اصلاح و جایگزینی بخش‌های آسیب‌دیده از مهم‌ترین اقدامات انجام‌شده است، افزود: برای بهبود وضعیت آبراه‌ها، ناودان‌های ساختمان با ورق گالوانیزه سنتی جایگزین و مسیر هدایت آب باران به جوی خیابان اصلاح شده است.
وی همچنین از نصب درب‌ها و پنجره‌های چوبی جدید در مرحله پایانی خبر داد و افزود: این بخش با رعایت اصول تاریخی و با استفاده از رنگ‌های مخصوص، به‌زودی انجام خواهد شد تا جلوه‌ای اصیل به بنا بازگردد.
وحید نواداد معاون میراث فرهنگی استان هم در خصوص برنامه بهره وری از این مکان تاریخی گفت: مرمت بنا با همکاری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و اداره‌کل امور اقتصادی و دارایی استان فعلا جهت رفع خطر تخریب عملیاتی شده است و عملیات مرمت کلی جهت آمادگی برای بهره برداری از این مکان تاریخی به فصول بعد موکول می شود.
هر چند بخشی از مالکیت اصلی دارالفنون متعلق به اداره اقتصاد و دارایی و بخشی در مالکیت خصوصی است و فعلا برنامه ای جهت بهره برداری از آن تنظیم نشده است اما به نظر می آید تبدیل این بنایی تاریخی به موزه تعلیم و تربیت خوشایند دوستداران فرهنگ و آموزش و یادآور خدمات امیرکبیر باشد.

مدرسه دارالفنون تبریز که در دوره قاجار تأسیس و در حکومت پهلوی با توافق وزرای وقت دارایی و فرهنگ به اداره کل امور اقتصاد و دارایی آذربایجان شرقی واگذار شده است، نخستین مرکز آموزش عالی در تبریز و دومین در ایران به شمار می‌رود که احیای این بنا به‌ عنوان یک نماد فرهنگی می‌تواند به توسعه گردشگری و ارتقای هویت تاریخی تبریز کمک کند.
دارالفنون تبریز در سال ۱۲۵۵ شمسی به عنوان نخستین مرکز آموزش عالی در این شهر با ریاست «جواد خان سعدالدوله» که نوه حاج صفر علی خویی بود، به راه می‌افتد.
بعدها که جوادخان مامور برگزاری اکسپو ایران می شود، ریاست دارالفنون تبریز به برادر وی «عباس خان سرتیپ» می‌رسد.
تأسیس دارالفنون‌ها یکی از اقدامات امیرکبیر برای نشر علوم جدید و اعتلای فرهنگ کشور بود که پس از مطالعه مراکز علمی دنیای جدید، طرحی برای تأسیس مدارس و دانشگاه ها در ایران فراهم آورد.

آخرین خبر آذربایجان شرقی در اینستاگرام :
instagram.com/EAzerbaijan_Today