نماد آخرین خبر

زنگ خطر برای هگمتانه به صدا درآمد!

منبع
مهر
بروزرسانی
زنگ خطر برای هگمتانه به صدا درآمد!

مهر/ تردد خودروها در عرصه هگمتانه و تبدیل انتهای پیاده‌راه اکباتان به پارکینگ، زنگ خطر را برای ثبت‌جهانی هگمتانه به صدا درآورده است.

در حالی‌که حذف هر گونه تردد ترافیکی خودرویی از محدوده عرصه هگمتانه یکی از مهمترین موانع ثبت‌جهانی بود و پیش از حضور ارزیاب یونسکو در همدان رفع شد، در روزهای گذشته، بار دیگر پای خودروها به این نقطه باز شده است.

یکی از اقداماتی که در راستای حذف موانع ثبت جهانی پرونده هگمتانه تا پیش از حضور ارزیابان یونسکو انجام شد حذف سواره از عرصه هگمتانه بود که پس از تلاش‌های فراوان و تعامل میان دستگاه‌های ذیربط انجام شد.

اما روزهای گذشته خبر رسید که انتهای پیاده‌راه اکباتان منتهی به میدان هفتم تیر به پارکینگ کسبه بازار آهن‌فروش‌ها تبدیل شده است. بازدید میدانی خبرنگار مهر بر این خبر صحه گذاشت و در نهایت دلیل این اتفاق را از معاون میراث‌فرهنگی استان همدان جویا شدیم.

کسبه بازار آهن‌فروش‌ها شاکی هستند

معاون میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان درباره این اتفاق گفت: متأسفانه پارکینگ در عرصه هگمتانه است و با توجه به اینکه تمام معابر را شهرداری مدیریت می‌کند این نقطه نیز باید توسط شهرداری مدیریت می‌شد.

حمیدرضا حیدری با اشاره به اینکه پیش از آمدن ارزیاب یونسکو به همدان این نقطه با بلوک بسته شد و تردد خودرو انجام نمی‌شد، افزود: چندی پیش کسبه بازار آهن‌فروش‌ها به دلیل ترافیک در معبر باستان و نداشتن پارکینگ خودرو به فرمانداری اعتراض کرده‌اند.

وی ادامه داد: در پی این اعتراض، فرمانداری و شهرداری جلسه گذاشته و تصمیم گرفته‌اند موقتاً بلوک‌ها را بردارند و بعد از جانمایی پارکینگ جدید، انتهای پیاده‌راه اکباتان دوباره به حالت قبل برگردانده شود.

حیدری اضافه کرد: جانمایی پارکینگ برای کسبه باید توسط شهرداری انجام شود و میراث‌فرهنگی هم به دنبال آن است که دوباره با قرار دادن بلوک‌ها پیاده‌راه را مسدود کند.

ثبت‌جهانی هگمتانه را زیر سوال نبریم

وی با بیان اینکه این اتفاق زنگ خطری برای ثبت جهانی هگمتانه است، تصریح کرد: یونسکو تابع مقررات و ضوابطی است که باید رعایت شود و در مورد هگمتانه نیز باید تلاش کنیم تا این اتفاق زیر سوال نرود.

حیدری با تاکید بر اینکه معضل پارکینگ باید توسط شهرداری هرچه سریع‌تر رفع شود، گفت: با این اتفاق ممکن است ثبت‌جهانی هگمتانه به خطر بیفتد و ما باید مانع این اتفاق شویم.

معاون میراث‌فرهنگی همدان اضافه کرد: از سوی دیگر پیاده‌راه اکباتان سنگ فرش است و تبدیل آن به پارکینگ توجیه منطقی ندارد بنابراین شهرداری و فرمانداری باید تصمیم منطقی برای این مشکل می‌گرفتند.

گفتنی است؛ هگمتانه ششم مردادماه سال‌جاری در چهل و ششمین اجلاس میراث جهانی یونسکو در دهلی نو به ثبت جهانی رسید و پس از حذف بخش «مرکز تاریخی همدان»، به عنوان بیست و هشتمین اثر ایران وارد فهرست جهانی شد.

جهانی شدن هگمتانه از سال‌ها قبل درخواست مردم، فعالان و دوستداران میراث‌فرهنگی همدان بود و رفع موانع ریز و درشت این پرونده طی دو سه سال اخیر دغدغه فعالان این حوزه بود که سرانجام با هم‌افزایی، همراهی و همدلی بین دستگاه‌های مختلف و مسئولان استانی محقق شد.

از طرفی هگمتانه قبل و بعد از جهانی شدن همواره مامن امنی برای شعارهای پرطمطراق در حوزه گردشگری و میراث‌فرهنگی بود که انتظار می‌رفت پس از جهانی شدن این شعارها به عمل نزدیک‌تر شوند اما این‌طور نشد.

جهانی ماندن اولویت مدیران است؟

جهانی شدن و جهانی ماندن الزاماتی را می‌طلبد که درباره پرونده ثبت جهانی هگمتانه که پرونده خاصی است و وسعت محدوده در آن وجود دارد و از ویژگی‌های منحصربفردی برخوردار است نیز صدق می‌کند و کوچک‌ترین سهل‌انگاری در قواعد و قوانین یونسکو می‌تواند ثبت جهانی را به خطر اندازد.

پس از آنکه مرکز تاریخی همدان از جهانی شدن باز ماند انتظار می‌رفت ثبت جهانی این قسمت از پرونده یکی از اولویت‌های مدیران باشد اما نه تنها این اتفاق نیفتاد بلکه جهانی شدن هگمتانه نیز زیر سوال رفته است.

زنگ خطر برای هگمتانه به صدا درآمد

در کنار موانع متعددی که برای ثبت جهانی هگمتانه از سوی یونسکو مطرح شده بود تردد ترافیکی خودرویی از محدوده عرصه هگمتانه یکی از مهم‌ترین موانعی بود که رفع شد اما پس از گذشت حدود شش ماه از جهانی شدن، همواره خودروها دوباره به عرصه هگمتانه برگشته‌اند.

اگرچه انتظار می‌رفت پس از جهانی شدن همدان، مدیران به اهمیت جهانی شدن و جهانی ماندن واقف شوند که متأسفانه اینگونه نشد اما انتظار می‌رود تا دیر نشده فکری به حال پارکینگ برای کسبه خیابان اکباتان و بازار آهن‌فروش‌ها بکنند.

آخرین خبر همدان در اینستاگرام :
https://www.instagram.com/hamedan_today