استاندار جدید و مشکل تاریخی کاروانسرای سمنان
مهر/ برخی کارشناسان عقیده دارند که استاندار جدید سمنان در ابتدای ورود به این استان میتواند نقش ویژهای در ماجرای کاروانسرای سمنان ایفا کند.
این روزها خبر جلسات پیدرپی و پیگیریهای استاندار تازه منصوبشده سمنان بیش از هر چیز دیگری در رسانههای استان به چشم میخورد. محمدجواد کولیوند که میراث دار مشکلات فراوان و گرههای باقیمانده از گذشته در استان سمنان است، در مسیر تلاش برای یافتن راهی کارشناسی و علمی برای توسعه همهجانبه قرارگرفته.
در این میان پیگیری و برگزاری چندین جلسه با عناصر و ادارات مؤثر در امر آزادسازی کاروانسرای شاهعباسی سمنان، یکی از اقدامات پررنگ فرهنگیِ استاندار سمنان بود که موجی از امید و همراهی را در میان علاقهمندان و دوستداران تاریخ و فرهنگ این کهن دیار به وجود آورد.
بنایی زیبا در زندان
کاروانسرای مرکز شهر سمنان که قریب به ۴۰ سال بهعنوان زندان شهر از آن استفاده میشد، در سال ۱۴۰۱ با ساخت زندان جدید در حومه سمنان، آزادسازی و با مصوبه هیئت دولت بخشی از سند مالکیت آن به اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان منتقل شد.
اما پس از کشوقوسهای فراوان ساختمان دادسرای انقلاب اسلامی شهرستان سمنان که دارای سندی مجزا از سند اصلی پلاک کارون سرا بود و در سنوات گذشته بدون اخذ مجوز و طی مراحل قانونی، در محدوده عرصه قانونی و مصوب اثر تاریخی و فرهنگی احداثشده بود، به اداره کل میراث فرهنگی استان منتقل نشد تا در سفر اخیر رئیس قوه قضائیه به سمنان، این اتفاق با ملحوظ نمودن شرایطی محقق شد.
انتقال سند مالکیت پلاک دادسرا که میبایست بلافاصله پس از انتقال تخریب و قلعوقمع شود، منوط به تهاتر و ارائه ما به ازایی به اداره کل دادگستری استان سمنان شد که این امر طی جلسات متعدد در دستور کار قرار گرفت. مسیری که در دوران استاندار سابق سمنان بهکندی پیش میرفت و عملاً با بنبست مواجه شده بود حالا با حضور کولیوند در استان و نگاه ویژهای او به مقولات فرهنگی و اجتماعی سرعت چشمگیری گرفته است.
گره چندین ساله
به نظر میرسد با دستورات ویژهی استاندار سمنان و ابتکار عمل او در پیگیری موضوع در بالاترین سطوح اجرایی کشور، گره چندین و چندساله مالکیت کاروانسرای سمنان که به دلیل احداث ساختمانهای بیهویت و مداخلات بسیار زیاد در محدوده عرصه و حریم آن، از دیدگان عموم مردمبهدور مانده در حال باز شدن است.
بیتردید رویکرد کلیِ دولت چهاردهم در لزوم تغییر نگرش به مقولهی توسعه، از نگاه پیشرفت محور به نگاه توسعه زیربنایی که تمامی جهات و امور مردم را، ازجمله نیازهای فرهنگی، اجتماعی، صنعتی، اقتصادی و سیاسی را در برگیر، موجب خواهد شد در آیندهی نهچندان دور استان سمنان متأثر از این رویکرد در مسیر شاخصههای توسعه گردشگری قرار گیرد.
از سوی دیگر تغییرات مدیریت دستگاههای فرهنگی استان که میبایست هم گام و هم سو با سیاستهای دولت چهاردهم باشد، ازجمله اولویتهای برنامهریزی و تصمیمگیری نماینده عالی دولت در استان است که چشمانداز تعالی سازمانها و ارکان اجرایی استان را به همراه دارد.
کاروانسرای شاهعباسی سمنان بیشک یکی از پاشنههای آشیل تقویت صنعت گردشگری در شهر سمنان با ضریب نفوذ منطقهای است که با تعیین تکلیف نهایی و آزادسازی کامل آن، پس از انتخاب سرمایهگذار ذیصلاح میتواند زیرساختهای رفاهی و گردشگری سمنان را متحول کند و شاخصهی اجتماعیِ شادابی و نشاط را در میان مردم افزایش دهد.