عفونت ادراری؛ شایعترین بیماری بین بانوان
فارس/ دانشیار دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه ۵۰ درصد بانوان تا سن ۳۲ سالگی یکبار دچار عفونت ادراری میشوند، گفت: از این تعداد، ۲۵ درصد احتمال دارد که مجدد به عفونت ادراری مبتلا شوند و این بیماری پیشرفت کند.
شهریار امیرحسنی، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی همدان عنوان کرد: عفونتهای ادراری یکی از بیماریهای شایعی است که افراد زیادی در طول زندگی خود به آن مبتلا میشوند و بانوان در سنین باروری بیشتر از سایر افراد در معرض این بیماری قرار دارند.
وی با بیان اینکه به طور میانگین ۵۰ درصد بانوان تا سن ۳۲ سالگی یکبار دچار عفونت ادراری میشوند، خاطرنشان کرد: از این تعداد، ۲۵ درصد احتمال دارد که مجدد به عفونت ادراری مبتلا شوند و این بیماری پیشرفت کند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی بیان کرد: عفونتهای ادراری در سنین باروری، کودکی و جوانی بیشتر از سایر افراد شایع است، درحالیکه در زیر یکسالگی، این بیماری در پسران بیشتر از دختران دیده میشود، با افزایش سن، ابتلا در بانوان و دختران شایعتر میشود.
امیرحسنی افزود: در سنین میانسالی، ابتلا به عفونتهای ادراری در مردان افزایش پیدا میکند و پس از ۶۴ سالگی، میزان شیوع این بیماری در زنان و مردان برابر میشود.
وی با اشاره به اینکه ختنه در پسران میتواند احتمال ابتلا به عفونت ادراری را تا ده برابر کاهش دهد، گفت: اختلالات آناتومیک مادرزادی، تنگی مجاری ادراری و برگشت ادرار از مثانه به کلیه از جمله عواملی هستند که میتوانند عفونت ادراری را در کودکان ایجاد کنند.
این متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری تصریح کرد: عواملی همچون یبوست، عدم دفع مناسب، مصرف داروهای کورتونی، بیماریهای زمینهای مانند سرطان و دیابت شانس ابتلا به عفونتهای ادراری را افزایش میدهند.
وی درباره علائم این بیماری در کودکان گفت: اختلال رشد، درد شکم، تهوع، استفراغ و تب از نشانههای عفونت ادراری در نوزادان و کودکان است.
امیرحسنی با اشاره به اینکه عفونت ادراری در بزرگسالان به دو دسته تقسیم میشود، عنوان کرد در این راستا میتوان عفونت دستگاه تحتانی اشاره کرد این نوع عفونت از مثانه به پایین را درگیر میکند و با علائمی همچون سوزش ادرار، تکرر ادرار، احساس فوریت دفع، وجود خون در ادرار و درد زیر شکم همراه است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی همدان ضمن اشاره عفونت دستگاه فوقانی، یادآور شد: این نوع عفونت که مثانه و کلیهها را درگیر میکند، با علائمی مانند درد پهلو، تب و لرز، ادرار خونی، سوزش ادرار و تکرر ادرار همراه است.
وی تأکید کرد: در بیماران دیابتی یا افرادی که شیمیدرمانی میشوند، ممکن است علائم واضحی دیده نشود این متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری با تأکید بر اهمیت کشت ادرار برای تشخیص دقیق عفونت ادراری گفت: متأسفانه برخی از پزشکان غیرمتخصص تنها با مشاهده چند گلبول سفید در ادرار، تشخیص اشتباه داده و آنتیبیوتیک تجویز میکنند که این امر باعث بروز مقاومت باکتریایی میشود. وی در مورد دوره درمان توضیح داد: در بانوانی که علائم کمتر از یک هفته طول بکشد، دوره درمان پنجروزه کافی است؛ اما در کودکان، آقایان و سالمندان، طول درمان معمولاً یک هفته خواهد بود.
امیرحسنی گفت: مصرف کافی آب، تخلیه بهموقع مثانه و توجه به بهداشت فردی تأثیر قابلتوجهی در پیشگیری از این بیماری دارد. ختنه در پسران نیز شانس ابتلا را به میزان زیادی کاهش میدهد.
وی گفت: عدم درمان بهموقع عفونت ادراری میتواند منجر به مشکلات جدی مانند ازدستدادن کلیه، تغییر بافت پوششی مثانه، سرطان مثانه و نارسایی کلیوی شود.
امیرحسنی تأکید کرد: والدین باید علائمی مانند درد شکم همراه با تب، اختلال رشد و استفراغ در کودکان را جدی بگیرند و به پزشک مراجعه کنند.
وی افزود: بزرگسالان باید از مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک پرهیز کنند، زیرا این کار مقاومت باکتریایی را افزایش میدهد و درمان بیماری را پیچیدهتر میکند.