نماد آخرین خبر

خشک شدن چشمه‌ها در سرزمین آب‌های خروشان

منبع
ايرنا
بروزرسانی
خشک شدن چشمه‌ها در سرزمین آب‌های خروشان

ایرنا/ خشک شدن چشمه ها و قنات ها و سفره های زیرزمینی در استان کهگیلویه وبویراحمد معروف به سرزمین آب های خروشان مساله ای است که این روزها عشایر این استان را سخت در تنگنا قرار داده است.

کهگیلویه و بویراحمد به دلیل دارا بودن ۵۷ رودخانه به طول یکهزار و ۴۰۰ کیلومتر و چشمه ها و قنات ها و میانگین بارش سالانه بالای ۶۰۰ ملی متر به سرزمین آب های خروشان شهرت دارد اما خشک شدن آب چشمه ها به دلیل کم بارشی و برداشت های بی رویه سفره های زیر زمینی حکایت از عمق و تهدید جدی بروز خشکسالی در این استان به ویژه در تابستان دارد.
میانگین بارندگی های امسال در کهگیلویه و بویراحمد ۹۹ میلیمتر برآورد شده این وضعیت برای استانی که متوسط بارندگی های بلندمدت ۳۰ ساله اش ۵۸۳ میلیمتر است آن هم در زمانی که بیشتر از چهار ماه از بهترین زمان های بارش باران را پشت سرگذاشته ایم روایتگر در پیش بودن روزهای سختی برای اهالی مناطق عشایرنشین دارد.
میزان بارندگی های ابتدای مهر امسال تاکنون در استان۵۷ میلیمتر کمتر از پارسال و ۲۱۱ میلیمتر نسبت به میانگین بلندمدت ۳۰ ساله کاهش یافته به همین علت بسیاری از چشمه های کهگیلویه وبویراحمد خشکیده و یا کم آب شده اند.
خشک شدن چشمه های کهگیلویه وبویراحمد اگرچه برای طبیعت دوستان خبر نگران کننده ای است اما بیشترین پیامدهای آن بر زندگی عشایرنشینان نمایان می شود.
مردمان سختکوشی که با استفاده از آب چشمه ها زندگی می کنند می گویند که خشک بودن این منابع آبی آن هم در فصل بارندگی ها آنان را سخت به زحمت انداخته است.
اهالی مناطق عشایر کهگیلویه وبویراحمد تاکید می کنند اگرچه بخشی از نیاز آنان با آبرسانی سیار که از سوی اداره کل امور عشایر استان صورت می گیرد مرتفع می شود اما برای تامین مهمترین نیاز زندگیشان سخت به زحمت افتاده اند.

۷۰ درصد از چشمه‌های مناطق عشایری کهگیلویه‌وبویراحمد خشک شد
معاون توسعه و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: بر اثر کم بارشی های امسال ۷۰ درصد از چشمه های مناطق عشایری استان خشک شده است.
سید مهدی عباسیان افزود: ۷۰۰ چشمه در مناطق قشلاقی شهرستان گچساران وجود دارد که آب همه آنان خشک شده است.
وی تاکید کرد:آمار دقیقی از شمار چشمه های مناطق عشایری استان در دست نیست (براساس برنامه ریزی انجام شده و توافق اولیه با یک شرکت خصوصی قرار است شمار چشمه ها و مخازن آب این مناطق برداشت شود) اما خشکسالی بر همه چشمه های مناطق عشایری تاثیرگذار بوده است.
عباسیان عنوان کرد: بخش عمده ای از چشمه های مناطق عشایری استان به طور کلی خشک شده اند و شماری هم که بیشتر در مناطق سردسیری قرار دارد کم آب شده اند.

آبرسانی سیار
معاون توسعه و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر کهگیلویه وبویراحمد گفت:تلاش برای نوسازی ناوگان آبرسانی سیار از اقدام های خوب دولت برای جبران شرایط خشکسالی بر زندگی عشایر بوده است.
عباسیان با اشاره به اینکه به علت سختگذر و کوهستانی بودن مسیرهای منتهی به مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: تانکرهای سیار فرسوده کنونی توان آبرسانی به موقع را ندارند.
وی عنوان کرد: دولت برای رفع مشکل نوسازی ناوگان آبرسانی سیار مناطق عشایری استان را در اولویت قرار داده است.
معاون توسعه و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر کهگیلویه وبویراحمد گفت: یکهزار و ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای نوسازی ناوگان آبرسانی به مناطق عشایری استان اختصاص یافته است.
عباسیان عنوان کرد: تاکنون چهار دستگاه تانکر آبرسان خریداری و جایگزین تجهیزات فرسوده پیشین شده و اعتبار مورد نیاز ۶ تانکر آبرسان دیگر واریز شده و هفته آینده وارد استان می شود.
وی عنوان کرد: همچنین قرارداد خرید ۲۰ دستگاه تانکر آبرسان دیگر با بخش خصوصی منعقد شده و امید می رود این تجهیزات تا پایان سال جاری به چرخه خدمت رسانی اضافه شود.

عباسیان عنوان کرد: اکنون روزانه ۱۵ سرویس هر یک به ظرفیت ۱۲ هزار لیتر با استفاده از تانکرهای آبرسان در مناطق عشایری استان توزیع می شود.
وی خاطرنشان کرد: بیش از ۱۱ هزار خانوار کهگیلویه وبویراحمدی در شکونتگاه های عشایری زندگی می کنند که از این تعداد هشت هزار خانوار ساکن مناطق گرمسیری هستند.
البته خشکیدگی چشمه ها تنها یکی از پیامدهای خشکسالی بر زندگی عشایر محسوب می شود و کمبود علوفه موضوع دیگری است که سخت زندگی این مردمان سخت کوش را تحت تاثیر قرار داده است.
کشاورزان دیم کار کهگیلویه و بویراحمد هم از دیگر اقشاری هستند که کم بارانی های امسال زندگی آنان را به شدت تحت تاثیر قرار دارد.

آخرین خبر کهگیلویه و بویراحمد در اینستاگرام :
https://instagram.com/yasuj_today