گرانی و کمبود دارو در اردبیل
مهر/ کمبود و گرانی قیمت دارو از جمله مشکلاتی است که بیماران در طول درمان با آن مواجه هستند و علاوه بر تحمل رنج و سختی بیماری، باید این معضل و مشکلات اقتصادی ناشی از آن را هم تحمل کنند.
داروهای کمیاب و خاص برای بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن و نادر، نقش حیاتی در کنترل وضعیت سلامت این افراد دارد و میتواند تهدیدی جدی برای سلامت این بیماران باشد.
به نظر میرسد به دلیل شیوع گسترده بعضی از بیماریها مثل سرطان پروستات، سرطان پستان و دستگاه گوارشی و به دلیل برودت و سردی هوا در این منطقه داروهای تیروئیدی و مشکلات تنفسی دچار کمبود میشود و باید در این زمینه فکر اساسی برای تأمین این داروها صورت گیرد.
زیر ۱۰۰ قلم کمبود دارو در کشور وجود دارد
توحید سبزعلیپور، مدیریت نظارت و ارزیابی مواد و فرآوردههای دارویی اظهار کرد: برخی از اقلام دارویی صرفاً فقط برند خارجی آن دارای کمبود است، مثلاً یک دارو میتواند چندین برند خارجی داشته باشد و یکی از انواع برندها وجود نداشته باشد که این امر شامل کمبود دارو نیست و نیز احتمال دارد که دارویی به صورت مقطعی دچار کمبود شود و این هم به دلیل تأمین مواد اولیه و پروسه تولید اتفاق میافتد.
وی ادامه داد: در حال حاضر زیر ۱۰۰ قلم کمبود دارو در کشور وجود دارد که شامل داروهای بیمارستانی، داروهای سرپایی و تعدادی از برندهای داروهای خاص است، مثلاً در بیماری دیابت انسولین نوع رپیدسولین وجود ندارد ولی مشابه ایرانی همین محصول با برند داخلی موجود است و همچنین محدودیت توزیع هم ندارد.
مدیریت نظارت و ارزیابی مواد و فرآوردههای دارویی با بیان اینکه اگر دارویی برای مصرف کمتر از یک ماه وجود داشته باشد در این صورت میگوئیم که کمبود دارو داریم، افزود: داروهای سیستم ایمنی اکثراً خارجی هستند و کمتر نمونه داخلی از آن وجود دارد که در این صورت بیشتر دچار کمبود میشود و در حوزه شیرخشک هم در برندهای خاصی دچار کمبود هستیم ولی در باقی برندها کمبودی وجود ندارد.
۴۰ درصد افزایش قیمت دارو داشتیم
وحید خلیلاللهی، مدیرکل بیمه سلامت استان اردبیل گفت: افزایش قیمت داروها نسبت به سال قبل حدود ۴۰ تا ۴۳ درصد بوده و البته این مقدار نه برای مردم بلکه بیشتر افزایش بر اساس طرح دارویار برای سازمانهای بیمهگر بوده است و حدود پوشش بیمه برای انواع دهکها و بیمههای مختلف، بسیار متفاوت است ولی در حالت کلی و به صورت میانگین میتوان گفت که در حدود ۸۲ درصد است.
برخی از راهحلهایی که میتوان به آن پرداخت عبارتند از: گسترش پوشش بیمهای به داروهای خاص و گرانقیمت و همچنین کاهش بروکراسی در فرآیندهای بیمهای و آشنا کردن مردم در مورد خدماتی که بیمهها ارائه میدهند و حمایت از تولیدات داخلی و ارائه تسهیلات به شرکتهای داروسازی داخلی برای تولید مواد اولیه مرغوب و کاهش وابستگی به واردات دارو میتواند به بهبود وضعیت موجود کمک کند.