تغییر نوع و زمان بارشها در حوضه زایندهرود نباید به عنوان خشکسالی تلقی شود
ایرنا/ یک متخصص حوضه زاینده رود در اصفهان گفت: بر اساس مطالعات دانشگاه صنعتی اصفهان، در ۲ دهه اخیر به خاطر تغییر اقلیم نوع بارشها و توزیع زمانی بارشها در سرشاخه های حوضه زاینده رود تغییر کرده است و این تغییر نباید به عنوان خشکسالی تلقی شود.
سجاد انتشاری، یک متخصص حوضه زاینده رود در اصفهان اظهار کرد: به دلیل تغیرات اقلیم و گرمایش جهانی، زمان بارشها در اصفهان و چهارمحال و بختیاری ( حوضه زاینده رود) از زمستان به اوایل بهار جابجا و نوع بارشها هم عموما از برف به باران تبدیل شده است.
وی ادامه داد: تا چند دهه قبل بارشها در این حوضه در پاییز و زمستان بود و عمدتا بارش برف رخ میداد اما در زمان حاضر بارشها بطور عمده در اواخر زمستان و اوایل بهار رخ میدهد و باران بیشتر شده است.
این فارغ التحصیل رشته مدیریت منابع آب با بیان اینکه در زمان حاضر (ابتدای بهمن) نمیتوان گفت که استان اصفهان و حوضه زاینده رود درگیر خشکسالی شده است یا نه، اضافه کرد: بارشهای سال گذشته هم تا بهمن ماه، بسیار اندک بود و همه گمان میکردند سال بسیار خشکی را پیش رو داریم، اما در روزهای پایانی سال بارشهای خوبی اتفاق افتاد و تا حدی جبران شد.
انتشاری تاکید کرد: خشکسالی تعاریف مختلفی از جمله خشکسالی هواشناسی، خشکسالی هیدرولوژیکی و خشکسالی کشاورزی دارد اما موضوع بحث ما در مورد خشکسالی هواشناسی یا به تعبیر دقیقتر تغییر میزان بارشهاست.
وی خاطرنشان کرد: در صورتیکه بارشها را به صورت مقطعی و مثلا تنها بارش های یک ماه یا یک فصل را با بارش بلند مدت در دوره مشابه مقایسه کنیم به اشتباه می افتیم، زیرا در بلند مدت بارش ها در پائیز و زمستان رخ می داد، اما در سال های اخیر بارش ها به بهار نزدیک شده است، پس باید بارشها را با متوسط کوتاه مدت مقایسه کنیم یا در مقایسه با بلند مدت، سال آبی را در نظر بگیریم و نه تنها یک فصل از سال را.
این متخصص حوضه زاینده رود در اصفهان گفت: بر اساس آمار بارش ها که توسط سازمان هواشناسی ارائه شده، از ابتدای مهرماه تا آخر دی ماه، میزان بارش در استان اصفهان نسبت به متوسط بلند مدت حدود ۵۰ درصد کاهش داشته است، اما نسبت به سال گذشته هیچ تفاوتی نداشته است.
وی افزود: همچنین در استان چهارمحال و بختیاری نیز میزان بارش نسبت به متوسط بلند مدت حدود ۶۰ درصد کاهش داشته اما نسبت به سال گذشته فقط چهار درصد کاهش بارندگی رخ داده است.
انتشاری با بیان اینکه کاهش ارتفاع برف در سرشاخه های زاینده رود نشان دهنده خشکسالی نیست اظهار داشت: بدلیل تغییر اقلیم، نوع بارش ها از برف به باران تبدیل شده است و بعنوان مثال در دهه های گذشته چند متر برف می آمد، اما در سالهای اخیر میزان برف کم شده و معادل همان برف به شکل باران می آید.
این فارغ التحصیل رشته مدیریت منابع آب گفت: با توجه به تغییرات اقلیمی و اینکه در یک دهه اخیر زمان بارشها از زمستان به سمت بهار تغییر پیدا کرده است، در این موقع از سال، هر گونه اظهار نظری در مورد کم یا زیاد شدن بارشها یا خشکسالی با خطای جدی مواجه است.
وی بیان کرد: اگر بخواهیم در مورد خشکسالی یا میزان بارشها تخمین بزنیم باید اواخر اسفند این کار را انجام دهیم و برای اظهار نظر دقیق در این زمینه باید در پایان اردیبهشت ماه اظهار نظر کنیم.